Nästa artikel
Fler begagnade dieselbilar till salu
Nyheter

Fler begagnade dieselbilar till salu

Publicerad 25 mars 2018
Utbudet av dieselbilar ökar på köp-ochsälj-sajten Blocket.
Många vill göra sig av med sin dieseldrivna bil, samtidigt som priserna sjunker.
Enligt statistik från köp-och-sälj-sajten Blocket ökade utbudet av dieseldrivna bilar med 12 procent mellan 2016 och 2017. Dessutom ser Blocket också att snittpriserna på dieselbilar är på nedåtgående. Hittills i år har medianpriserna för begagnade bilar som går på diesel sjunkit med 12 procent jämfört med samma period i fjol.

– Det är en reaktion på att diesel, som länge fått skattesponsring som miljövänligt alternativ, nu fått en smutsigare status. Det började med avslöjanden om vissa tillverkares utsläppsfusk och har förstärkts av debatten kring miljözoner. Vi tror att priserna kommer att fortsätta sjunka i takt med att fler bilar kommer ut på marknaden. Många vill också bli av med sina dieselbilar snabbt och sätter priser därefter, säger Daniel Östlund, bilexpert på Blocket Fordon.

Blocket har också gjort en undersökning via företaget Yougov, där de frågade över 1.000 personer vad för typ av bil de skulle välja om de köpte den begagnad. 1 av 5 svarade att de skulle välja en diesel. 18 procent svarade att de lutade åt en laddhybrid som nästa bil och 10 procent skulle välja en elbil.

Diskutera: Hur tror du att framtiden kommer att se ut för försäljningen av dieselbilar?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2018-03-26 00:22
Styggavargen

A.L inte pga vanliga bilar. Det är lastbilar och bussar som står för huvudsakliga minskningen följt av snålare bilar generellt (tex octavia mot en gammal Avensis). På sista tiden har minskningen helt avstannat pga SUV och fyrhjulsdrift som varit trenden.

#w • Uppdaterat: 2018-03-26 00:59
A.L

Vargen. Läs om och läs rätt min vän. Jag börjar i ärlighetens namn tröttna på att skriva samma sak om och om igen bara för att korrigera dina ständiga påhitt.

Personbilstrafiken i Sverige släppte år 2017 ut 10.3 miljoner ton koldioxid vilket är en minskning med 19 procent sedan 1990. Samtidigt har trafikarbetet ökat, d.v.s vi kör mer. I jämförelse med år 1990 har trafikarbetet med personbilar ökat med 21%. Ändå har utsläppen sjunkit. Ökad effektivisering är huvudförklaringen till det (enligt Naturvårdsverkets rapport som Vargen redan har fått)

Godstransporterna visar på en motsatt utveckling. Den tunga trafiken har ökat sina utsläpp med 11% och de lätta lastbilarna med 50% i jämförelse med 1990. Huvudförklaringen till förändringen är att vi fraktar mer varor nu än år 1990 - +50% med tung trafik och det dubbla med lätta lastbilar. Dessutom har antalet lätta lastbilar fördubblats. Dock har även godstrafiken gjort framsteg tack vare den ökade inblandningen av biobränslen som gynnat både person- som lastbilar utsläpp.

http://www.naturvardsverket.se/Om-Naturvardsverket/Publikationer/ISBN/6700/978-91-620-6782-3/

MVH AL

#x • Uppdaterat: 2018-03-26 02:18
John2008

Vargen #30: "Dieselbilar hade funkat om inte folk köpte större och tyngre bilar med fyrhjulsdrift. Hade folk köpt Astra-klass, dvs vanliga bilar med diesel så hade vi sänkt koldioxidutsläppen markant, ty dessa bilar ligger under 100 g/km. Men folk kunde inte hålla sig utan började köpa SUV och bilar i 2 tons klassen och då ökade utsläppen till 140+ g/km. Diesel kunde varit en del av vägen till drastiskt minska utsläppen, tyvärr sket det sig."

Ja helt korrekt, utsläppsminskningarna kunde ha varit betydligt större om man hoppat över suvar och liknande.

#y • Uppdaterat: 2018-03-26 07:31
Rallykalle73

När min privatleasing gick ut i slutet på December, letade jag efter ny bil som f-n. Skulle jag köpa diesel igen eller inte. Men jag kom fram till att kraften i en diesel bil, den är härlig. Skulle jag köpt bensin skulle jag upp i ca180 hk för samma kraft. Jag tillhör ej dom som köper en 100-120 hk bensinbil, alldeles för tråkigt. Ska hända något när man trycker på gasen.

John2008 o Vargen är ni samma person ? Varje gång Vargen kommenterat SUV, kommer John2008 med samma sak ?

#z • Uppdaterat: 2018-03-26 08:33
ToRy

a/ Vargens huvudpoäng är förstås (?) att utan SUV (framförallt) och 4wd, men med diesel så hade CO2-utsläppen varit lägre, eller väsentligt lägre än idag. Detta oavsett om de totalt sett är lägre än för 30 år sedan.

b/ Jag tycker att det är slående med det nymornade politiska intresset för biobränsle inom flyget. T ex har (c) tagit initiativ i frågan
https://www.centerpartiet.se/press/pressmeddelande/nyhetsarkiv-2018/2018-02-23-annie-loof-vill-se-nytt-forskningsprogram-for-en-gron-omstallning-av-flyget
och Maria Wetterstrand (mp) skall leda en utredning, https://www.nyteknik.se/miljo/maria-wetterstrand-utreder-flyget-6901133
Stor entusiasm alltså, men att den globala flygindustrin skulle använda biobränsle i stor skala är trots allt ett scenario som ligger en bra bit bort.

Väsentligt enklare att realisera i närtid är att använda biobränsle för bilar i stor skala, speciellt i Sverige med mycket skog. Men, vad gör politikerna i den frågan? Ingenting, mig veterligen. Frågan är varför? Vad gäller (mp) är svaret troligen som skrivits ovan (Robert Collin är inne på samma linje): de gillar inte bilar. Punkt. Men, även (mp)-politiker och vill flyga uppenbarligen. Varför övriga partier inte gör något är dock oklart -- för mig i alla fall.

#110 • Uppdaterat: 2018-03-26 09:40
lsoderlund

Intressant att regeringen ger Maria Wetterstrand, FD spårkrör i uppdrag att utreda flyget. Tror vi redan vet svaret på den utredningen. Kanske även skall låta VW-toppar utreda deras egen Dieselskandal...

#111 • Uppdaterat: 2018-03-26 09:55
adzam

om Mp åker ur riksdagen i höst kommer läget att förändras å paniken för dieseln att lungna ner sig i väntan på nya direktiv från regeringen

#112 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Hur man än vrider och vänder på problemet kommer flygtrafiken i nuvarande och beräknad framtida omfattning aldrig att nå tillräckliga miljömål. Dels beroende på dom enorma mängder bränsle som nyttjas och var avgaserna släpps ut. Ska bli intressant att se vilka politiker som kommer att stödja det eventuella och nödvändigtvis manipulerade regelverk som ska göra flygtrafiken "grön".

#113 • Uppdaterat: 2018-03-26 10:51
Raphael

Karin Svensson Smith, riksdagsledamot från Skåne, vill att fossila bränslen fasas ut. Det är knappast en anmärkningsvärd ståndpunkt idag. Länder utanför Sverige arbetar redan på det, så att kalla henne för "fanatiker" som görs i tråden, känns väldigt märkligt. Flera andra länder har redan infört miljözoner, t ex flera städer i Tyskland och i Frankrike. Paris har flera mijözoner och om du ska ta bilen till Frankrike behöver du en särskild dekal som visar behörigheten för ditt fordon. Miljözonerna i Frankrike heter "Zones à circulation restreinte" (ZCR). Det är helt enkelt inte seriöst att kalla detta för "fanatiskt", varför ska Sverige vara långsammare än andra länder om detta?!

Sen gällande flygtrafiken så finns det ingen miljömässig lösning idag, det är ett definitivt problem. Om man ersätter dagens flygbränsle med biobränsle så går det åt flera fotbollsplaner i produktion för en flight. Det funkar inte, så mycket biobränslen finns inte. Möjligen är en framtid med elektriska flygplan, där är problemet tunga batteriet. Flyget är ett miljömässigt jätteproblem. Dags att ställa om till båtar igen tror jag. :) Segelfartyg! Eller luftballonger med segel.

#114 • Uppdaterat: 2018-03-26 11:00
Swemba

Varför vill Karin Svensson Smith att fossila bränslen fasas ut?
Observera att det inte är samma sak som att få ner/bort farliga utsläpp.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.