Nästa artikel
Mötesolyckorna ökar
Nyheter

Mötesolyckorna ökar

Publicerad 16 mars 2018
Bilden är iscensatt och fotograferad i samband med en övning.
Hittills i år har det inträffat 13 mötesolyckor, 4 fler än samma tid i fjol.
Transportstyrelsen har sammanställt statistik över antalet omkomna i vägtrafiken. I februari månad omkom 16 personer, 127 skadades svårt och 1.217 skadades lindrigt. Dödssiffran är lägre än medeltalet de senaste tre åren, som ligger på 18 personer.

Men ser man till hela 2018 har det skett en ökning i antalet dödsfall. Hittills i år har 30 personer omkommit i vägtrafiken. Det är en ökning med fyra omkomna jämfört med motsvarande period 2017. Det har skett en ändring i typen av dödsolyckor. Under 2018 har det skett 13 så kallade mötesolyckor, jämfört med 9 olyckor samma period förra året. Samtidigt är singelolyckorna på väg ner: I år har det inträffat 6 singelolyckor och 2017 var siffran för samma period 9 stycken.       

– Det vi ser hittills i år är en ökning av antalet mötesolyckor medan singelolyckorna har minskat. Vintrar med riklig nederbörd medför mycket snö i vägarnas sidoområden, vilket leder till färre svåra singelolyckor, säger Khabat Amin, statistiker på väg- och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen.

Uppgifterna i Transportstyrelsens rapport baseras på polisrapporterade dödsolyckor i olycks- och skadedatabasen Strada. 

Diskutera: Vad tror du att det ökade antalet mötesolyckor beror på?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2018-03-18 12:33
Axa

Pi
Instämmer. Folk som ligger nära bakom i högerfil är ett stort problem.
De gånger jag ligger i vänsterfil ser jag dock till att alltid flytta på mig när det kommer någon farandes bakifrån, oavsett om dom kör för fort eller inte. I vänsterfil har man ingen rätt att spela polis och blockera trafik.

#m • Uppdaterat: 2018-03-18 13:54
mw73

@saabium
'Jag tror alla "masskrockar" beror på att folk litar för mycket på alla automatiska säkerhetssystem, typ autobroms, filhållningsassistent och fyrhjuksdrift med mer'
Hoppas ingen som kör litar på dessa system ska rädda dom ur farliga situationer. Då blir jag mörkrädd..

#n • Uppdaterat: 2018-03-18 13:54
mw73

@saabium
'Jag tror alla "masskrockar" beror på att folk litar för mycket på alla automatiska säkerhetssystem, typ autobroms, filhållningsassistent och fyrhjuksdrift med mer'
Hoppas ingen som kör litar på dessa system ska rädda dom ur farliga situationer. Då blir jag mörkrädd..

#o • Uppdaterat: 2018-03-19 08:24
Hackenbush

När man läser inlägg här inser man att många faktiskt anser att de har rättighet att köra för fort och de som inte kör för fort är dumskallar. Häpnadsväckande är det.

#p • Uppdaterat: 2018-03-19 11:34
Roger Skagerström1

Mycket kan nog ha sin grundorsak i att folk inte kör bil. Klart som fan många vill köra om när folk ligger i 60-70 på 90-väg och segar. Blir själv förbannad på sånt folk. OK om det var enstaka - men nu är det verkligen var och varannan bil som *host* beteer sig som om de ägde vägen, hittar på egna regler och egna fartgränser. Fast jag antar att då är det lugnt när det är åt det hållet?

#q • Uppdaterat: 2018-03-19 11:42
Axa

Man har inte rätt att blockera högerfil på motorväg även om den bakom kommer i olaglig fart. PUNKT.
Man har ingen aning om anledningen till den högre farten, kanske någon som måste skjutsas till akuten, förlossning eller kan vara polis i civilbil men med tjänsteutövning (det är inte alltid de vill avslöja sig genom blåljus och siren).
Oavsett, så får man inte blockera högerfil.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.