Nästa artikel
Fortkörningsböter kan bli digitala
Nyheter

Fortkörningsböter kan bli digitala

Publicerad 31 januari 2018 (uppdaterad 1 februari 2018)
Regeringen har beslutat en lagrådsremiss som ska göra det möjligt med digital hantering av böter och strafförelägganden.

Regeringen undersöker möjligheterna att tillåta polisen att hantera böter digitalt. Frågan är skickad på lagrådsremiss. Regeringens förslag innebär bland annat att det blir möjligt att godkänna exempelvis fortkörningsböter elektroniskt med ett mobilt bank-id. Ambitionen är att polisen på det här viset ska få mer tid till att förebygga och bekämpa brott.

En lagrådsremiss är ett utkast till lag som regeringen lämnar till Lagrådet, som granskar att förslaget inte strider mot någon lag.

Diskutera: Vad tycker du – är det en bra idé med digitala böter?

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Bike.se
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2018-01-31 17:47
107Carlsson

Alla skall kanske ha en fortkörningsapp i mobilen.

#c • Uppdaterat: 2018-01-31 19:22
CEAT

Det mesta borde bli digitalt. Bra för miljö och tidsbesparing. Dock krävs det inte en professor för att komma fram till att en digitalisering vore bra. Vissa utredningar är bara för mycket. Poliser borde kunna skriva händelserapporter direkt i bilen (digitalt) så dem slipper åka till stationen för att skriva hela tiden. Det sparar både tid och pengar. Blev positivt överraskad när man fick lastbilskörkortet digitalt på mailen efter uppkörning.

#d • Uppdaterat: 2018-01-31 20:27
107Carlsson

Jag är också för digitalisering och inser att mycket pappersarbete och utskick av handlingar kan förenklas. Men VolvoXC90 som är så otroligt mycket klokare än andra eftersom hen har en stor bil kanske kan förklara hur det rent praktiskt skall fungera. Jag har fått en fortkörningsbot för ett antal år sedan och då fick jag ett inbetalningskort i handen och antar att det gick åt en del pappersarbete på stationen sedan för att registrera t.ex. Här verkar man förutsätta att alla åker omkring med ett mobilt bank id.

#e • Uppdaterat: 2022-04-27 08:24
Gäst (ej verifierad)

Vad innebär digitaliseringen i praktiken? Hur fungerar processen idag och hur skall digitalisering frigöra polisens resurser? Viken del skall hanteras digitalt? Viken del som inte hanteras digital idag? Är det datorer som skall bötfälla? I så fall, Varför inte digitalisera domstolar eller brottsbekämpningen eller tom politiken? Eller är det något annat som skall ändras? Behövs poliser för resten av processen eller kan vanliga tjänsteman utföra jobbet?

#f • Uppdaterat: 2018-02-01 09:59
Hackenbush

Om man får en böteslapp av polisen vid vägkanten och sedan får betala in digitalt som de flesta gör eller att få böteslappen digitalt och sedan betala den, vad är skillnaden?

#g • Uppdaterat: 2018-02-01 10:43
L. Mäkinen

Jag har inte pratat med poliser längs vägkanten på ett tag nu, men den gången de ansåg att jag körde för fort ville de att jag skulle acceptera det med en underskrift på ett papper. Om deras rapport skrivs in på en handdator/surfplatta eller liknande borde man kunna signera med fingret eller med mobilt bankid i händelse av att man håller med dem. Då kan de skicka en direktfaktura med Klarna eller ge en swishnumret till böteskontot så löser man det direkt.

#h • Uppdaterat: 2018-02-01 10:58
Hackenbush

Volvo XC90, det är kanske du som inte begriper? (tycker du skall tagga ner lite och inte komma med angrepp)
Vi vet inte hur detta skall se ut ännu men jag kan tänka mig att allt är länkat så polisen behöver bara ta en bild på registreringsskylten sedan sker allting automatiskt i en databas och då behöver inte polisen skriva något alls och det är troligen det som är meningen.

#i • Uppdaterat: 2018-02-01 13:35
107Carlsson

Det är väl föraren och inte bilen som skall ha böter? Det enklaste bör väl vara att polisen har en handskanner och läser av körkortet så har man all data direkt. Frågan är hur det digitala erkännandet skall ske och hur den digitala överföringen av betalningskravet skall överföras till syndaren .

#j • Uppdaterat: 2018-02-01 14:18
Deeds

Volvo XC90. Lägg ner dina översittarfasoner nu och direkt. Om inte, så blir det en ofrivillig paus för din del! Sista gången vi säger till nu!

#k • Uppdaterat: 2018-02-01 15:08
Hackenbush

Scanna körkortet är en bra idé. sedan sköts boten digitalt automatiskt och boten kan sedan skickas ut digitalt till e-brevlåda eller angivet konto.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.