Nästa artikel
Så hög blir din nya bilskatt
Vi Bilägare jämför

Så hög blir din nya bilskatt

Publicerad 11 januari 2018 (uppdaterad 24 augusti 2018)
Vi har undersökt hur det nya bonus/malus-systemet påverkar ägarkostnaden för över 250 av våra vanligaste bilmodeller.
Läs hela jämförelsen här (endast för prenumeranter)

Den 1 juli 2018 är ett datum som Sveriges nybilsköpare nogsamt bör notera och lägga på minnet. Då införs en ny fordonsbeskattning som innebär kraftigt höjda kostnader för nästan alla bilmodeller som säljs på den svenska marknaden.

Redan namnet på den nya skatten antyder vad det handlar om. ”Bonus” betyder på latin bra och ”malus” står för dåligt. Uttrycket kan även, lite mer fritt, översättas med ”morot/piska” eller ”belöning/straff”.

Tanken med bonus/malus-systemet är att med skatten som vapen styra nybilsförsäljningen mot fordon med mindre klimatpåverkande drivkällor. Detta genom att hårdare straffa bilar som släpper ut mycket koldioxid och samtidigt gynna dem med låga eller inga utsläpp – i princip elbilar, laddhybrider, hybrider och gasbilar.

Vår granskning av bonus/malus-systemet visar att skatten för många vanliga modeller höjs med 200–400 procent under bilens tre första år. I rena pengar innebär det en ökning av ägandekostnaderna med mellan 10 000 och 15 000 kronor.

Viktigt att veta är att de nya skattereglerna enbart gäller för bilar som köps nya efter 1 juli nästa år. Den befintliga bilparken berörs inte alls av förändringarna. Enligt det första utkastet skulle även äldre bilar få höjd skatt men på den punkten har systemet modifierats. Den förhöjda skatten tas ut under tre år från det datum då den nya bilen registreras. När de tre åren har gått får bensinbilarna tillbaka samma skatt som i dag, medan dieslarna blir något dyrare även efter ”högskatteperioden”. 

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Vi Bilägare 16/2017. Här hittar du information om hur du aktiverar din digitala läsning!
 
Nya skatten i åtta punkter
  • Det nya bonus/malus-systemet införs 1 juli 2018 och gäller enbart för fabriksnya bilar som registrerats efter det datumet. Äldre bilar berörs inte. 
  • Alla bilar får en grundskatt på 360 kr/år, även elbilar och hybrider. Den femåriga skattebefrielsen för miljöbilar slopas helt och supermiljöbilspremien ersätts av en statlig bonus.   
  • Bilar med ett koldioxidutsläpp mellan 0 och 60 g/km (läs: elbilar och laddhybrider) belönas med en bonus på maximalt 60 000 kronor. Den ges till bilar med nollutsläpp och minskar sedan linjärt ned till 10 000 kr för bilar som släpper ut max 60 g/km. Bilar som kan drivas med fordonsgas får en bonus på 10 000 kronor, trots att de släpper ut med än 60 g/km.    
  • Bilar med ett koldioxidutsläpp mellan 60 och 95 g/km (dieslar undantaget) blir utan bonus, men beskattas lågt och hamnar på grundbeloppet 360 kr/år. I det här spannet återfinns merparten av de icke laddbara el-/bensinhybriderna. 
  • Bensin- och dieselbilar med ett koldioxidutsläpp över 95 g/km får en förhöjd skatt (malus) under de tre första åren. Utsläpp mellan 95 och 140 g/km beskattas med 82 kr/g. Från 140 g/km ökar koldioxidbeloppet till 107 kr/g. 
  • Dieselbilarna belastas dessutom med ett miljötilllägg på 250 kr/år och får därutöver ett bränsletillägg på 13,52 x antalet gram koldioxidutsläpp. Det gör att en dieseldriven bil efter 1 juli nästa år drabbas av en relativt hög skatt även om utsläppen ligger under 95 g/km. 
  • När den treåriga ”högskatteperioden” är slut sjunker skatten till dagens nivå för bensinbilarna. Dieslarna får däremot en något högre skatt även från år 4, främst på grund av att bränsletillägget har räknats upp i det nya systemet.
  • Den nya fordonsskatten baseras under de närmaste åren på de utsläppsnivåer bilarna får i certifieringstesterna enligt den nuvarande NEDC-körcykeln. Från 1 januari 2020 byter man till den nya och mer verklighetstrogna WLTP-körcykeln, som i många fall kommer att ge högre utsläppsvärden och därmed högre skatt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#115 • Uppdaterat: 2018-01-12 17:31
Axa

Den här debatten kommer man att skratta åt om 20 år och skaka på huvudet åt oförståndet. Precis som vi skulle göra om vi idag tittar tillbaka på hur bilismen var förr...

#116 • Uppdaterat: 2018-01-12 18:54
Styggavargen

Om en familj väljer en snål vanlig bil istället för SUV som har låt oss säga 30% lägre förbrukning och utsläpp så blir givetvis inte påverkan stor. Men när hela fordondflottan i Sverige möter samma öde så blir effekten stor. Jag förstår inte varför så många försöker sopa undan effekten av SUV? Man nog bara så långt näsan räcker, och tänker bara jag kör en SUV så är det lugnt. Men beteende smittar av sig, det kan vi tydligen se eller? Annars hade nog tex XC60 inte varit en av de mest sålda bilen som dessutom är en bil med väldigt hög miljöbelastning.

#117 • Uppdaterat: 2018-01-12 22:34
rnilson

Styggavargen, är det planekonomi och Trabant du vill ha? Du skrev "Om en familj väljer en snål vanlig bil istället för SUV som har låt oss säga 30% lägre förbrukning och utsläpp så blir givetvis inte påverkan stor." XC90 D4 FWD är certifierad på 0,52l/m och 136g CO2 (dyr avancerad teknik ger låg förbrukning). 30% mindre än det är 0,36l/m och 95g CO2. Vilka familjebilar tror du ha så låga värden? En "vanlig" bil ligger i dagsläget på 130-150g CO2. Så, en SUV kan ha samma eller t.om. lägre förbrukning än en "vanlig" bil.
Det finns andra kriterier än förbrukning som gör att folk väljer de bilar de köper. Komfort, lastutrymme, krocksäkerhet, ...... . Pga att vi har marknadsekonomi kan folk köpa bilar som passar deras behov.

#118 • Uppdaterat: 2018-01-13 00:43
CEAT

Rätt intressant det där med ”konsumentsamhället” och att stor del av utsläpp går till produktion. Om man ser på samhället idag så ska alla spara in, och vad händer då? Jo ingen vill varken sälja eller köpa och det slutar med att folk istället bränner ut sig eller inte klarar sig på ett bra sett. Vi behöver konsumera för att alla ska ha ett jobb och för att vi ska kunna utveckla oss till ännu effektivare produkter och tjänster. Vad ska alla affärer göra när alla börjar köpa secondhand? Det kommer absolut inte hålla i längden. Jag har skrivit flertalet gånger tidigare att man gasas ihjäl när man ligger bakom en bil innan 2010. Och bilar innan 2000 vill jag inte prata om. Tekniken går framåt och dessa bilar är betydligt skitigare än en ny från 2018. Därav bör skatten höjas ju äldre en bil blir. Många riktigt gamla bilar körs ändå bara på sommaren och då blir inte skatten heller så hög som om du skulle köra hela året.

#119 • Uppdaterat: 2018-01-14 16:07
A.L

Styrman Jansson. På Naturvårdsverkets hemsida kan man läsa hur data samlas in och bearbetas. I fallet koldioxid görs det enligt tre metoder; Läs här; https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Klimat-och-luft/Klimat/Tre-satt-att-berakna-klimatpaverkande-utslapp/

Bilarnas utsläpp modelleras via en rad olika variabler. Dels samhällets åtgång på bränsle, körda kilometer samt ekonomisk aktivitet osv. Nej, det är ingen exakt vetenskap av det skälet du anger - det är en skattning.

Givet de skattningar som har gjorts kan man då utläsa art utsläppen från den svenska fordonsparken sjunkit - trots det högre trafikarbetet och takten i ekonomin. Enligt Naturvårdsverkets underlag beror det på att bensinbilarna ersatts med dieseldrift och en högre andel biobränslen.

NOx är sedan en annan debatt som vi diskuterat i andra trådar. Även NOx sjunker dock- både från bilresor som generellt. Bättre reningsteknik är orsaken.

Att det sedan går att öka utsläppen genom att köra en motor i en annan miljö gäller samtliga komponenter, inte bara NOx. Trampa gasen i botten på en bensinturbobil och mät koncentrationen av partiklar så skall du få se.

I övrigt håller jag med dig. Konsumtionen och produktionen av nya varor och tjänster är verkliga utsläppsbovar. Det förtydligas även i rapportflora från Naturvårdsverket. Men det talar väldigt få om.

MVH AL

#11a • Uppdaterat: 2018-01-14 17:04
CEAT

Styrman: Jag vet inte hur det är i resten av landet men när man sitter i t.ex kö så känner man stor skillnad i kupén när man hamnar bakom en bil med äldre årsmodell. Det kan även vara på en landsväg. Drivmedelslukten plus dess gaser forsar rakt in och i dem flesta fall blir man tvungen att dra ner rutorna och sakta ner så den bilen kan försvinna. Så det handlar enbart om min egen erfarenhet och inte vad som rimligen är rätt. Så utifrån det så ser jag positivt på nya bilar utöver att det ger jobb. Ser starkt fram emot framtiden med el. Tyst och noll utsläpp vid användning är en fin kombination.

#11b • Uppdaterat: 2018-01-14 21:05
Reinhard

Lite kul att se vad Ford gör med alla Mustang -17 som står osålda idag.

#11c • Uppdaterat: 2018-01-15 12:02
Styggavargen

Vad får många att tro att en nästan två ton SUV ligger på 130 g/km? . En förbrukning på ca 0,85 liter/mil (bensin) genererar ca 225 g/km. Sedan är det bara att räkna själv. Skulle tro att de flesta SUV ligger på dessa höga nivåer i verkligheten, dvs ej påhittade uppgiven förbrukning som biltillverkare kommer med. Skulle vara väldigt intressant om någon oberoende organisation mätte upp nya bilar och dess utsläpp. Skulle inte vara förvånad om de släpper ut långt mer än vad man tror.

#11d • Uppdaterat: 2018-01-15 12:49
A.L

Vargen. Ett tips är att du läser Naturvårdsverkets underlag. På så vis kommer du förstå att det inte är SUV:ar som orsakar utsläppen av växthusgaser. Konsumtionen, ökat resande och produktion ger betydligt större tillskott - för att inte tala om elbilen. Diesel och biobränslen är också positivt om man får tro på Naturvårdsverkets underlag. De är förklarinett till att den svenska bilparken inte längre är törstigast i Europa. Jodå, utsläppen från transporterna sjunker. Nära en femtedel sedan 1990 och ännu mer om man samtidig lyfter in att vi kör mer.

MVH AL

#11e • Uppdaterat: 2018-01-22 16:09
lsoderlund

Rent krasst, vad kan man förvänta sig av sittande regering? De gick till val på att inte röra bränsleskatten, vilket vart det första man började skruva på, vilket inte var oväntat. Det är sexigt att betala skatt sa en S-minister, själv valde hon att inte betala skatt överhuvudtaget, utan istället förfalska dokument till sin livvakt...
Majoriteten av Svenska folket verkar ju gilla höjda skatter, där är väl därför de röstat fram sittande regering vars enda lösning på alla problem verkar vara att beskatta folket.

Jag tror att man istället skall titta på de verkliga utsläppsjättarna. Industri, Flyget och sjöfarten. Om dessa beskattades lika hårt som transportsektorn skulle Sverige tvärstanna.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.