Nästa artikel
Ny utredning om laddstolpar
Nyheter

Ny utredning om laddstolpar

Publicerad 22 januari 2018 (uppdaterad 22 januari 2018)
Trafikverket ska ta reda på hur laddinfrastrukturen längs våra större vägar kan bli bättre.
Det är regeringen som beslutat att ge Trafikverket i uppdrag att göra en översyn av tillgången på laddstolpar. Tidigare utredningar har visat att tillgången till snabbladdare ökar i Sverige, men att vissa områden längs de större vägarna fortfarande har begränsad tillgång till platser att ladda laddhybriden eller elbilen.

Trafikverket ska bland annat bedöma hur det framtida behovet av snabbladdare kan komma att se ut och vad utbyggnad av dem kan komma att kosta. Uppdraget ska redovisas till Näringsdepartementet i slutet av juni 2018.


– Tack vare regeringens satsning på laddinfrastrukturen har den byggts ut i många kommuner och städer. Nu tar vi nästa steg för att också kunna öka laddinfrastrukturen längs större vägar i hela landet, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Diskutera: Var i Sverige behövs det fler snabbladdare?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-01-22 11:05
stonebreaker

regeringens satsning på laddinfrastrukturen ... nonsens, var kan man se den satsningen?
Stockholm kommun bygger bort sina parkeringsplatser med bostäder, så dom som bor i allmännyttans betonggetton har inte ens en p-plats utan blir hänvisade till gatan om möjligt ... längs gatorna finns inga laddstolpar och några phus byggs inte heller!
Det är bara dom som bor i villa eller hyr en plats med elstolpe som kan ladda en elbil, det är inte många %
Så detta är bara surt valfläsk!

#2 • Uppdaterat: 2018-01-22 11:13
wacom59

Har själv inte sett något av nämnda regerings satsning, men som jag ser det är det just i städer, vid köpcentra och på "stora" rastplatser det behövs laddare. För även om det är "snabb" laddning så krävs tillgång till mat, shopping mm, att fördriva/utnyttja tiden, medans laddning pågår. Vi som bor på landet får lösa detta själva, som med allt annat.

#3 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Märkligt nog finns inga presenterade snabbladdningsmöjligheter vid strategiska platser som hotell Höga Kusten vid Vedabron, eller Tönnebro Wärdshus. Mellan Umeå och Sundsvall finns snabbladdare i Ö-vik och Härnösand. Mot Kramfors-Sollefteå ingenting.

#4 • Uppdaterat: 2018-01-22 13:04
107Carlsson

Håller med Stonebreaker, och det är anledningen till att elbil är ointressant för oss. I vår kommun finns 4 laddstolpar. Befintliga laddplatser i Sverige samt många i övriga Europa kan man annars finna på www.uppladdning.nu/

#5 • Uppdaterat: 2018-01-22 15:38
LennartJ

Det är bra att infrastrukturen ses över och byggs ut. Om det finns lika många snabbladdare som bensinpumpar, och laddstolpar på övernattningsställen, rastplatser och liknande, då är det hela löst. Jag läste för något år sedan om en analys på vad det skulle kosta att sätta upp snabbladdare var 5:e mil på alla våra landsvägar, och skulle inte kosta mer än felräkningspengar för ett större kommunalt skrytbygge.
En annan sak som jag faktiskt har skrivit till Trafikverket om, men har enbart fått svar att de kommer att titta på det. Det är att de skulle ansvara för en databas med alla laddplatser och aktuell status, och att den sedan kan länkas till ex. mobilapp eller bilens navigationsutrustning. Idag finns en mängd olika webbsidor, men ingen som har det totala. uppladdning.nu har de flesta, men inte alla. Dessutom saknar den aktuell status på laddaren, som ex. Vattenfall har på sin app.

#6 • Uppdaterat: 2018-01-22 15:48
Grosser

Det är viktigt både med ny utbyggnad och förtätning av snabbladdare längs både riksvägar och Europavägar. Här kan säkerligen Trafikverket peka med hela handen till laddstations-operatörerna.
Jag håller med Lennart om att TrV borde ansvara för en nationell databas likt tågtiderna, men den är då såklart beroende av att operatörerna rapporterar in rätt data till TrV.

#7 • Uppdaterat: 2018-01-22 17:41
Elbilisten

Genom Klimatklivet har många nya allmänt tillgängliga laddmöjligheter tillkommit. Nu kan man även som privatperson söka om bidrag för att sätta upp en laddbox.

http://www.vibilagare.se/nyheter/bidrag-till-hemmaladdare

Sverige har faktiskt en nationell databas för publik laddinfrastruktur.

https://www.laddinfra.se

Mitt förslag på det vi skulle diskutera här:
Fler snabbladdare önskas längs E45 väster om Vänern. Det är lite långt mellan Trollhättan och Slottsbron. Det finns dock planer på en i Mellerud. E16 och E45 korsar riksväg 62 i Stöllet som saknar snabbladdare. Mora har en av Teslas superchargare, men borde ha en för övriga elbilar också. Helst i närheten av E45 och rv70. Filipstad på 26an borde få snabbladdare.

Snabbladdare bör i första hand byggas där det är naturligt att stanna på långturer; vid större vägars korsningar, köpcenter, matställen, torg i mindre samhällen.

#8 • Uppdaterat: 2018-01-22 17:51
Reinhard

Mackar kanske kan installera laddare,där man har yta till övers.
Sedan får man betala så att det går runt för dom som satsar på installationen...någon ska ju betala.
Jag kanske sätter upp en skylt hemma så passerande kan nyttja min station..

#9 • Uppdaterat: 2018-01-22 18:32
1

Mycket lättbyggt egentligen. Detta kommer lösa sig.

#a • Uppdaterat: 2018-01-22 18:40
Reinhard

1.Mycket lätt då det finns el i princip överallt...annat var det med etanolen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.