Nästa artikel
Fler blir av med körkortet
Nyheter

Fler blir av med körkortet

Publicerad 18 januari 2018
Körkortsåterkallelserna ökade under 2017 jämfört med året innan. Störst ökning står återkallelse på grund av medicinska skäl, en positiv utveckling enligt Transportstyrelsen.
 32 736 körkort återkallades under 2017, vilket är fyra procent mer än året innan då 31 527 körkort drogs in. Det är fortfarande "väsentlig överträdelse", oftast fortkörning, som är den överlägset vanligaste anledningen till att körkort dras in. Antalet körkort som dragits in av medicinska skäl har ökat med 7,5 procent, från 8 180 till 8 798. Det menar Transportsyrelsen är en positiv trend.

– Det är glädjande att se en sådan ökning. Det innebär att läkare i högre utsträckning anmäler till oss när en patient får en sjukdom som kan påverka lämpligheten att köra bil. Det är positivt för trafiksäkerheten. Årligen får 55 000 svenskar diagnosen demens eller stroke. Båda dessa sjukdomar kan påverka patientens förmåga att själv avgöra när man är olämplig som förare. Det är bra att antalet anmälningar ökar men siffran borde vara betydligt högre, , säger Lars Englund, chefsläkare vid Transportstyrelsen.

Diskutera: Borde fler körkort dras in?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2018-01-19 18:04
40-talisten

Axa: Ofta är det de som anser sig själva vara sjutusan till bilförare, som kräver förnyad uppkörning/läkartest. Tippar att många bilnördar här på ViB:s forum faller inom denna duktiga kategori. Nå, mitt förra inlägg var inte så allvarligt menat...

#m • Uppdaterat: 2018-01-19 18:45
Axa

40-talisten
Ok. Jag har inga problem med vad gäller uppkörning eller läkarkontroller. Jag kan heller inte förstå varför man är emot det. Kanske folks rädsla att få diagnoser...?

#n • Uppdaterat: 2018-01-20 15:46
Pyndare

"Vetenskap och beprövad erfarenhet" används ofta i medicinska sammanhang. Hur mycket av den varan finns med i den här diskussionen? Erfarenheten är väl lätt att ta fram i det här sammanhanget; de flesta olyckor som är mer än rena bagateller finns registrerade hos försäkringsbolagen. Vilket samband finns det mellan ålder och olyckor (lätt)? Sambandet mellan medicinska problem och olyckor (svårare). Hur gamla är förarna som vållar olyckor av olika svårighetsgrad (lätt att ta fram statistik)? Hur ofta är det bristande synskärpa som kan beskrivas som olycksorsak?
Nu kommer jag med ett här ostyrkt påstående: äldre är genomsnittligt bättre på att anpassa körningen efter sin förmåga, de överträder fartgränserna mera sällan, håller större avstånd/marginaler och kör mindre aggressivt; man försätter sig helt enkelt i färre situationer.

Bilkörning är en dynamisk verksamhet, läkarundersökningar är oftast statiska. Forskning och redovisningar av forskningsresultat är välkomna!

#o • Uppdaterat: 2018-01-20 19:56
Axa

Pyndare
Och hur många gånger måste andra bilister väja för att de äldre förarna ska undvika olycka? Finns det i statistiken?

Vet inte hur många gånger det har hänt mig, särskilt på mc där äldre kör ut trots väjningsplikt och mitt på ljusa sommardag. Jag antar att det är ett tecken på äldres erfarenhet....

#p • Uppdaterat: 2018-01-21 11:05
Pyndare

Hej Axa!
Jag förstår att det ligger nära till hands att generalisera sina egna erfarenheter men vetenskapligt är det inte.
Det här är ett tyckarforum. Lagförslag och liknande ska helst inte baseras på tyckande - ibland kallas tyckande för politiska idéer eller rent av sanning.
Vilka trafikanter ska vi rensa bort? Vilka kriterier ska vi gå efter?
Inget är enkelt här, saklighet är bra.

Till sist en liten utmaning för tanken: Hur skulle olyckstalet påverkas om vi förbjöd män att framföra fordon?

#q • Uppdaterat: 2018-01-21 11:27
Axa

Pyndare
Nu tramsar du.
Hur kan det bli ”ovetenskapligt” med en läkarundersökning och ett förarprov vid säg 70-års ålder?

#r • Uppdaterat: 2018-01-24 18:41
Eric H

Axa 2018-01-18 18:34-
Bra att folk blir av med körkort ifall deras hälsa begränsar körförmågan.

- Det som begränsar körförmågan sitter oftast högst upp på kroppen, i knoppen.. Omdöme är tyvärr inte testbart. Ännu.
Och det gäller ALLA åldrar.

Axa 2018-01-19 17:29
Kricko
Hur många är helt friska och hela vid 70-års ålder?
- Jag klarade iaf läkarunderökningen för att förnya C-kortet men har frivilligt slutat köra i mörker.

Axa 2018-01-20 19:56
Pyndare
Och hur många gånger måste andra bilister väja för att de äldre förarna ska undvika olycka? Finns det i statistiken?
Vet inte hur många gånger det har hänt mig, särskilt på mc där äldre kör ut trots väjningsplikt och mitt på ljusa sommardag. Jag antar att det är ett tecken på äldres erfarenhet....

- Jag har nåt dussin mc och kör några ibland.
"Inte se mc" är tyvärr inte särskilt ålderrelaterat.
Men mycket mobilbabbelrelaterat..

#s • Uppdaterat: 2018-01-29 12:36
Focus

Till alla er som är motståndare till äldre bilförare, har ni helt missat försäkringsbolagens utredning som säger att risken för att orsaka trafikolycka är lägst vid 75 års ålder och en 90-åring inte är farligare än en 35-åring. Allra farligast är en som är 18.19 år. Kanske något att tänka på.

#t • Uppdaterat: 2018-01-29 13:35
Focus

Politikers krav på hårdare tag!!! Alltför många politikers kunskap om trafik grundar sig enbart på kunskapen om att beställa en taxi eller i vissa fall använda sig av statens limousin som inkluderar förare.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.