Nästa artikel
Fler blir av med körkortet
Nyheter

Fler blir av med körkortet

Publicerad 18 januari 2018
Körkortsåterkallelserna ökade under 2017 jämfört med året innan. Störst ökning står återkallelse på grund av medicinska skäl, en positiv utveckling enligt Transportstyrelsen.
 32 736 körkort återkallades under 2017, vilket är fyra procent mer än året innan då 31 527 körkort drogs in. Det är fortfarande "väsentlig överträdelse", oftast fortkörning, som är den överlägset vanligaste anledningen till att körkort dras in. Antalet körkort som dragits in av medicinska skäl har ökat med 7,5 procent, från 8 180 till 8 798. Det menar Transportsyrelsen är en positiv trend.

– Det är glädjande att se en sådan ökning. Det innebär att läkare i högre utsträckning anmäler till oss när en patient får en sjukdom som kan påverka lämpligheten att köra bil. Det är positivt för trafiksäkerheten. Årligen får 55 000 svenskar diagnosen demens eller stroke. Båda dessa sjukdomar kan påverka patientens förmåga att själv avgöra när man är olämplig som förare. Det är bra att antalet anmälningar ökar men siffran borde vara betydligt högre, , säger Lars Englund, chefsläkare vid Transportstyrelsen.

Diskutera: Borde fler körkort dras in?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2018-01-19 07:52
Leif Kavander

Mina föräldrar har körkort. De är 89 och 85 år. De har själva tagit beslutet att inte köra någon bil mer. Så alla som har körkort sitter inte bakom ratten.

#c • Uppdaterat: 2018-01-19 09:43
StBa

Körkort har mer en "leg" uppgift än ett dokument på att man kan köra bil....det ser man dagligen på vägarna när en del i tyska märkesbilar blåser omkring. Deras körkort är nog mer en "penningtransfereing" än ett körkortsprov. Så att man har körkort betyder inte att man har det omdömet som krävs.

#d • Uppdaterat: 2018-01-19 10:55
Reverend Benny

@mag.NUS.vi.BIL15
Du får gärna länka till en källa som styrker det du hävdar att man gör i Storbritanien, dvs får förnya körkortet. Alternativt förklara vad du menar med "förnya körkortet".
Är det så att det är bara äldre du syftar på, dvs människor över 70år, så är det så, men att i samma andetag hävda att det är anledningen till att trafiken flyter på bra är UK är bara oseriöst.

Och samtidigt så får du gärna titta på olycksstatistik från UK, där går det att läsa att det knappast är något drömland när det kommer till bilolyckor.
https://www.gov.uk/government/statistics/reported-road-casualties-great-britain-annual-report-2016

Problemet i Sverige är att för få läkare vågar eller vill vara den som tar beslutet att en patient inte får köra bil, det är att ofta strö salt i såren.
Jag tror knappast att en majoritet av läkare idag ser det som en rolig uppgift att behöva göra den extra sysslan och administrationen och kontakta transportstyrelsen för att få ett körkort indraget.

#e • Uppdaterat: 2018-01-19 11:40
Mr.Wheeler

Min gamla faster blev rekommenderad av banken att förnya körkortet i stället för att skaffa annan legitimation när hos var 89 år. Hon hade inte tänkt förnya körkortet. Anledningen var, enligt banken, att det var billigare och enklare så nu har hon ett körkort som gäller till hon blir 99 år, men hon har inte kört en meter bil efter att hon fyllde 80 och hon skall definitivt inte köra bil med tanke på hennes hälsotillstånd, men ingen läkare har berört detta.

#f • Uppdaterat: 2018-01-19 13:17
40-talisten

Många här kräver ny uppkörning och/eller läkarundersökning för bilförare. Vill ni själva ställa upp på detta? Eller är det onödigt för just er...?

#g • Uppdaterat: 2018-01-19 13:52
Reverend Benny

Det är väl det som är det stora problemet, en människa tycker att dom är i helt ok form att köra bil medans en läkarundersökning, sjukdom eller skada säger något annat.
Tycker att en hälsoundersökning varje år borde vara obligatoriskt, inte bara sett ur ett trafiksäkerhetsperspektiv.

#h • Uppdaterat: 2018-01-19 14:27
L. Mäkinen

Varför skulle jag inte ställa upp på en ny uppkörning och en läkarundersökning? Visst sjutton vore det ett hårt slag att inte få köra bil, men jag vill inte vara en fara för andra.

#i • Uppdaterat: 2018-01-19 16:01
Kricko

Obligatorisk hälsoundersökning av friska låter lite som att skjuta över målet, dyrt och omständigt. När ett körkort återkallas av medicinska skäl är det inte behandlande läkare som beslutar att det ska återkallas som vissa tycks tro utan Transportstyrelsen, som i allmänhet hör en konsultläkare först. Återkallelsebeslutet är dessutom överklagbart så särskilt rättsosäkert kan väl systemet knappast anses vara? Det går dessutom, avseende vissa mer svårbedömda sjukdomstillstånd, att få göra ett körprov. Efter att ha läst några protokoll från sådana körprov inser man att trafikinspektör är ett riskfyllt arbete...

#j • Uppdaterat: 2018-01-19 17:27
Axa

40-talisten
Varför skulle man vägra uppkörning eller läkarundersökning?!? Vägrar du att lämna ifrån dig körkortet till polisen vid kontroll eller fortkörning? Eller vägrar du vinterdäck?

Korkat uttalande...

#k • Uppdaterat: 2018-01-19 17:29
Axa

Kricko
Hur många är helt friska och hela vid 70-års ålder?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.