Nästa artikel
Kia Niro EV Concept når 38 mil på el
Nyheter

Kia Niro EV Concept når 38 mil på el

Publicerad 9 januari 2018 (uppdaterad 9 januari 2018)
Den helt eldrivna versionen av crossovern ingår i biltillverkarens plan att kunna erbjuda fem elbilar.
Kia har offentliggjort sitt koncept på en helt elektrisk version av crossovern Niro på teknikmässan CES i Las Vegas, USA. De säger inte när eller om bilen kommer att bli verklighet, med prototypen är en del i Kias strategi att ha 16 elektrifierade modeller i sitt bilutbud lagom till 2025: 5 hybrider, 5 laddhybrider, 5 rena elbilar samt en bränslecellsbil (FCEV) som lanseras 2020.

Designen på Kia Niro EV följer vanliga Niro i mångt och mycket. Däremot har karossen gjorts mer strömlinjeformad, och små detaljer har lagts till, vilka ska signalera att det är elversionen av bilen. Till exempel behöver grillen inte några spjäll för kylning, utan där sitter istället en digital display. Niro EV är utrustad med ett speciellt varningssystem för de som rör sig utanför. Om den fotgängare eller cyklist hamnar på kollisionskurs sänder bilen ut ett riktat varningsljud för att uppmärksamma att den finns där.

Drivlinan består av ett litiumpolymerbatteri på 64 kWh. Elmotorns effekt ligger på 150 kW (ca 204 hk) och bilen har en räckvidd på upp till 38,3 mil.

På insidan styrs infotainment och klimatsystem med gester och svepande rörelser på ratten. Det finns också ett speciellt ljudsystem som gör att framsätesåkarna kan lyssna på en sorts musik och baksätesåkarna kan lyssna på en annan. Ljuden separeras och stör inte varandra.

Bilen är utrustad med vad Kia kallar för världens första, ultrasnabba 5G-uppkoppling i ett fordon och detta demonstreras med en datalänk från huvudkontoret i Korea.

I samband med att de visar upp konceptet på Niro EV berättar Kia också att man är i färd med att utveckla självkörande bilar. Testerna av dessa inleds 2019 och två år senare, 2021 beräknar biltillverkaren att självkörande bilar på nivå 4 är tillgängliga för allmänheten.  

Diskutera: Vad tycker du om Kia Niro EV Concept?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2018-01-10 09:48
107Carlsson

Kommer säkert att bli dyr som alla elbilar. Lite larvigt att ange ”räckvidd på upp till 38,3 mil.” De där komma tre milen är ju definitivt inom felmarginalen.
Annars, problemet med bonussystemet är att eftersom bara de med gott om pengar kommer att ha råd att köpa en elbil så är det bara dessa som får ta del av bonussystemet. Så småningom kommer säkert priserna att gå ner när allt fler elbilar produceras, men det innebär att det måste satsas hårt på att erbjuda laddmöjligheter. Vi bor i villa och skulle kunna ladda hemma, men som pensionärer funderar vi på att flytta till lägenhet och nästan inga hyresrätter eller bostadsrätter här erbjuder laddmöjlighet.

#c • Uppdaterat: 2018-01-10 16:50
Roy J

Jag instämmer med en del andra i tråden. Designen är bortplottrad med spridda, osammanhängande detaljer som mest bara stör.

#d • Uppdaterat: 2018-01-11 08:53
Hackenbush

Det verkar som om när man skall designa elbilar så lämnar man över detta till kökspersonalen och det blir därefter.

#e • Uppdaterat: 2018-01-11 19:59
Grosser

Designen slätar ju ut sig lagom till det är dags för produktion.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.