Nästa artikel
Toyota följer med strömmen
Nyheter

Toyota följer med strömmen

Publicerad 18 december 2017 (uppdaterad 18 december 2017)
Japanska biltillverkaren planerar att presentera 10 helt elektriska fordon 2020.
Toyota har tidigare hållit fast vid devisen att bränslecellsbilar ska representera företagets nollutsläppsfordon. Men nu skiftar världens näst största biltillverkare fokus och avslöjar att det förutom vätgasdrivna bilar även kommer att finnas mer än 10 olika BEV-modeller, alltså Battery Electric Vehicle, lagom till 2020.

Det är kineserna som erbjuds elbilarna först, sen får Japan, Indien, USA och Europa valmöjligheten att köra helelektriska Toyotabilar. Just nu utvecklar Toyota en ny typ av elbilsbatterier, med solid kärna istället för flytande och beräknar att tekniken är färdigställd 2020. Det planeras också en utökning av hybrid- och laddhybridflottan.

År 2025 ska alla Toyotas och dess lyxbilsmärke Lexus bilar erbjudas med någon form av elektrifiering. Målet är att sälja 5,5 miljoner elektrifierade fordon år 2030 och 1 miljon av dessa ska vara nollutsläppsbilar på vätgas och el.     

Diskutera: Vad tycker du om Toyotas planer på elbilar?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2017-12-19 02:06
A.L

Pi. Poängen är fortfarande att bilen har funnits tillgänglig i flera år, vilket gör att Vargen inte behöver vänta på Volvos elbil utan istället ta sig till en bilpool och testade den själv (vilket var Vargens frågeställning - när Volvo skulle visa sin elbil)

Hade efterfrågan sedan varit högre skulle den sålts i större upplagor, men det är en annan diskussion.

MVH AL

#w • Uppdaterat: 2017-12-19 09:28
Pi

Men åter A.L - du driver detta in absurdum. Den enda Volvo som funnits som elbil är C30 som tydligen byggdes i 250 ex och inte var till försäljning till privatkunder. Och gissningsvis var det inte heller deras tanke att massproducera denna lilla elbil. Tror f ö knappast den fanns att köpa speciellt många år med den lilla totala produktionsvolymen. Medge att det blev lite fel när du skrev "Volvo har sålt elbilar under många år"... Att vissa utvalda institutioner kört 250 exemplar av C30 Electric för några år sedan var knappast ett svar på Vargens förhoppning om att han väntade på att få se resultat av Volvos elbils-satsning som deras VD uttalade under året. Visst - jag är tjatig i frågan men jag anser fortfarande att du var ute på lite hal is med ditt påstående - det svarade helt enkelt inte på Vargens fråga för den avsåg kommande eldrivna modeller och jag antar att han också avsåg modeller som vi vanliga köpare kan köpa.
Men för att återgå till den frågan så är väl sannolikheten att Volvo skulle tillverka elbilar som vänder sig till nån större andel privatköpare relativt liten när man ser prisutvecklingen på Volvos modeller under senare år.

#x • Uppdaterat: 2017-12-19 14:08
A.L

Pi. Ja, som jag skrev, om Vargen väntar på Volvos kommande elbilar så dröjer de till 2019. Fram tills dess får man hålla tillgodo med C30 som går att köra via bilpool.
Projektet som sådant handlade sedan om flera saker, förutom PR så ville man utvärdera olika lösningar i praktisk drift fast i liten skala. Taxi-och transportbolagen (som normalt används till detta) var inte intresserade. Däremot fanns det kraftbolag och instutioner som tyckte idén passade in på deras image.

Varför det sedan är av betydelse vem som köper bilen förstår jag inte riktigt alls. Mig veterligen säljs en överväldigande majoritet av alla elfordon till företag och organisationer idag. Ja ö.h.t är stora drar av BNP kopplad till annat än privat konsumtion och mängder av företag köper och säljer varor och tjänster mellan varandra. Varför denna efterfråga skall åsidosättas förstår jag inte riktigt alls. Den skapar ju per definition en försäljning.

MVH AL

#y • Uppdaterat: 2017-12-19 14:28
L. Mäkinen

AL,
Du påstod att de har sålt elbilar under många år. Det är helt enkelt inte sant. Bilarna har inte sålts alls och därmed inte under många år. De har inte ens tillverkats under många år.

#z • Uppdaterat: 2017-12-19 14:37
A.L

L.Mäkinen.
C30 i elversion har sålts i olika utföranden och den har serietillverkats under flera år. De första 250 exemplaren byggdes 2011-2013 och under 2014 beslutades om ytterligare 100 nya bilar. De senare med ny teknik som skall hitta in i kommande elversioner på SPA (den som kommer 2019)

MVH AL

#110 • Uppdaterat: 2017-12-19 15:38
A.L

På vilket sätt är det en lögn att C30 sålts och producerats under denna period Shogun?
Att Toyota har en annan kapacitet har ingen ifrågasatt. Det är helt självklart. Dock är man sent ute med sina kommande elbilar - vilket VD;n beklagat.

MVH AL

#111 • Uppdaterat: 2017-12-19 16:15
Pi

Håller till fullo med Mäkinen och till viss del även med Shogun i denna fråga.

#112 • Uppdaterat: 2017-12-19 17:43
A.L

Att Toyota haft någon konceptmodell är inte samma sak som en produktionsfärdig bil Shogun. Men visst är det troligt att Toyota både testat och drivit mängder av olika projekt i bolaget. Det är ju trots allt världens näst största bilföretag med representation i varenda bilklass (i stort sett). Dock är man som sagt inte med på elbilståget utan ligger efter konkurrenterna. Dessutom med en för dålig produkt (enligt den med Shogunmått mätt "okunniga" VD;n);-).

Men om det är viktigt för Shogun att Toyota är störst, bäst och vackrast så kan jag hålla med honom om det för att undvika mer sandlåda. Vi har ju alla olika perspektiv och infallsvinklar. Vissa behöver känna att deras favoritmärke är guds gåva till mänskligheten. Andra bryr sig inte så mycket om märket ö.h.t. .

MVH AL

#113 • Uppdaterat: 2017-12-19 18:44
Tobo

Citat "Att Toyota haft någon konceptmodell är inte samma sak som en produktionsfärdig bil"

Sanning: Över 4000 Rav4 EV har sålts i Kalifornien, både till företag och även till privatkunder.

Citat "Volvo har sålt elbilar under många år"

Sanning: 250 st. C30 EV har tillverkats till utvalda institutioner, ej varit möjligt att köpa dessa som privatperson.

#114 • Uppdaterat: 2017-12-19 21:26
A.L

Ja för den som tycker det är viktigt att jämföra världens näst största bilproducent med världens minsta så vore det märkligt om den större inte både hade mer produktionsvolym som fler modeller att erbjuda marknaden.

Och har Toyota sålt elbilar tidigare så är det helt ok. Dock har man ju tyvärr inget sådant att erbjuda marknaden idag och absolut inte i tillräckliga kvantiteter. Det var ett affärsmässigt misstag som i alla fall jag tycker är märkligt med tanke på företagets enorma styrka och kapacitet.

MVH AL

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.