Nästa artikel
Bilfrågan: DSG-problem?
Bilfrågan

Bilfrågan: DSG-problem?

Publicerad 14 december 2017 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren funderar över om Volkswagengruppens automatväxlade DSG-låda som finns i bland annat Tiguan och Skoda Kodiaq är driftsäker.
”Kommer växellådan i en fabriksny VW Tiguan eller en Skoda Kodiaq att hålla?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Finns det anledning att tro att växellådan i en fabriksny VW Tiguan (1,4 bensin) eller en Skoda Kodiaq (2,0 bensin) med 6-växlad DSG kommer att hålla? Självklart under förutsättning att service sköts korrekt.  
Ingemar Brinkenberg

Svar:
De stora problemen med VW-koncernens DSG-lådor har främst drabbat den sjuväxlade versionen och har varit vanligast i bilar som körs mycket i stadstrafik. Taxi exempelvis. DSG-lådor slits av långsam och ryckig kökörning så det bör man undvika. Den sexväxlade DSG-lådan har inte ställt till med några nämnvärda problem.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Håller du med om svaret?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11p • Uppdaterat: 2017-12-18 10:08
Kricko

Som en ren gissning klämmer jag ur mig att det årligen säljs typ tre miljoner bilar med dubbelkopplingslådor. Om de går sönder "en masse" eller är allmänt ogina att ha att göra med kommer de att försvinna från marknaden illa kvickt. Trenden är inte sådan... elektrifierade drivlinor kommer säkerligen att göra dem omoderna, men tills dess verkar DSG-hatarna få stå ut med att de finns kvar och dessutom ökar sin marknadsandel. Men skyll på oss okunniga som mer än gärna använder dem, utan att förstå hur dåliga de är.

#11q • Uppdaterat: 2017-12-18 12:45
N-iklas

Det som är populärt försvinner inte bara för att det går sönder, eller har negativa effekter - så rationella är inte människor.
Men det är en populär myt att odla när någon vill försvara hur bra det dåliga är...

Titta på alla former av negativa ting i samhället som bara fortsätter att finnas till trots att alla vet att det är dåligt, men det är också populärt och därför blir det kvar.

Om det är bilar, dum politik eller missbruk av någon drog, kvittar lika.

#11r • Uppdaterat: 2017-12-18 15:54
Kricko

Precis N-iklas, det är vi enfaldiga som inte förstår att något är dåligt som borde ersättas. Att aktivt välja en bil med DSG låda för att man tycker att den är bättre än andra lösningar, trots att man prövat både manuell låda och olika sorters automater, borde i vart fall vara belagt med spöstraff. Genom att låta folk välja själva efter eget tycke och smak uppnår vi aldrig konformitet och stagnation, det får bli bättring där.

#11s • Uppdaterat: 2017-12-18 16:01
Axa

Niklas
Visst är det så. Nu är jag inte någon fanatiker av DSG, har bara testat med hyrbil en månad, men det finns en del utsagor om hur illa det är med DSG. Dock finns det desto fler vittnesmål om att DSG funkar bra och utan problem.

#11t • Uppdaterat: 2017-12-19 11:19
S-E S

Visst Axa, om man kan utgå ifrån att alla som INTE gnäller över en DSG-låda är nöjda, så är det jädrans många nöjda användare inklusive jag som har haft båda 6- och 7-stegslåda som funkar bra.

#11u • Uppdaterat: 2017-12-20 20:03
Per_K

Vid vanlig vardagskörning, utan allt för många långsamma köer eller komplicerade parkeringsmanövrer, kan nog en dubbelkopplingslåda funka bra. Men om man t.ex. drar tunga släp, och inte minst när man ska backa med släp, då briljerar den konventionella automatlådan med momentomvandlare. Med "lock-up", som finns på alla moderna automatlådor med momentomvandlare, elimineras problemet med högre bränsleförbrukning.

#11v • Uppdaterat: 2017-12-28 11:51
torgwe

jag hade tidigare en fabriksny Tiguan 14 med DSG sju växlad den var helt bedrövlig i stads trafik tex vid urgång ur en rondell så gissade den vilken växel den skulle ha till följd att den hackade det blev ungefär som att tappa kopplingen i en manuell låda ,hade den inne på märkes verkstad ett flertal ggr utan märkbar skillnad fick låna en DSG med sex växlar den hade ingen tendens till hacka.tröttnade på den bilen och bytte till en maskin med riktig automatlåda.

#11w • Uppdaterat: 2018-01-02 19:21
S-E S

Om du är rädd för att slita DSG-lådan vid kökörning, varför inte lägga i ett fast läge? Jag lägger i 2:an och det går helt utan bekymmer i de köer som de "krocklustna" orsaker på huvudleder.

#11x • Uppdaterat: 2020-12-28 00:51
snabb95

S-E S
Nu skämtar Du väl? Om Du vill slita kopplingen så lite som möjligt, lägg in 1:an.
Med den manuella lådan startar och krypkör Du ju alltid på 1:an och aldrig på 2:an.
Fysikens lagar fungerar lika oavsett typ av växellåda.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.