Nästa artikel
Bilfrågan: DSG-problem?
Bilfrågan

Bilfrågan: DSG-problem?

Publicerad 14 december 2017 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren funderar över om Volkswagengruppens automatväxlade DSG-låda som finns i bland annat Tiguan och Skoda Kodiaq är driftsäker.
”Kommer växellådan i en fabriksny VW Tiguan eller en Skoda Kodiaq att hålla?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Finns det anledning att tro att växellådan i en fabriksny VW Tiguan (1,4 bensin) eller en Skoda Kodiaq (2,0 bensin) med 6-växlad DSG kommer att hålla? Självklart under förutsättning att service sköts korrekt.  
Ingemar Brinkenberg

Svar:
De stora problemen med VW-koncernens DSG-lådor har främst drabbat den sjuväxlade versionen och har varit vanligast i bilar som körs mycket i stadstrafik. Taxi exempelvis. DSG-lådor slits av långsam och ryckig kökörning så det bör man undvika. Den sexväxlade DSG-lådan har inte ställt till med några nämnvärda problem.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Håller du med om svaret?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#115 • Uppdaterat: 2017-12-15 14:12
L. Mäkinen

Jag har aldrig ägt en VW med DSG, men kört ganska många och det jag gillar är att de inte befinner sig "mellan" växlar som traditionella automatlådor gör utan byter växel tvärt. Det är få saker som jag ogillar så mycket som känslan att man trampar en stund i onödan innan en låda reagerar. Subaru XV med Lineartronic (CVT) reagerade direkt med att yla som en Toyota, men de hade inte heller insett att tanken med gastryckandet var att öka farten.
I våras testade jag några olika automatväxlade bilar och de var som att köra en Volvo 144 med automat: man trampar, det låter mer och sen efter en stund ökar farten och ytterligare en stund senare matchar varvtalet på motorn bilens hastighet.

För nåt decennium sen hade jag en gammal Audi S6 2,2t automat. Det var nog den sämsta motor och växellådskombination jag ägt. Först skulle man få turbon att börja snurra och sen kanske automaten började reagera.

#116 • Uppdaterat: 2017-12-15 17:39
Ben39

Varför utsätta sig för den risken ?
Glastak tillför dessutom så lite merupplevelse och mest bekymmer med solen sommartid.

#117 • Uppdaterat: 2017-12-15 22:10
puttis

Den som har problem med ryckig DSG, har ni automatic cruise control? Använd den vid kökörning så har man i princip en autonom bil och behöver inte bry sig om gas broms.

#118 • Uppdaterat: 2017-12-16 00:17
Bond

Jo jag förstår bengt39.
Glastak ger alltid växellådsproblem. Sambandet är glasklart.

#119 • Uppdaterat: 2017-12-16 07:22
Peugo

Det är det här smått idiotiska Vi Bilägare siten som ger nästa artikel när man går neråt och det fungerar inte helt omärkbart så det är därför Bengts kommentar sitter på fel artikel?

#11a • Uppdaterat: 2017-12-16 11:07
Hackenbush

Denna hemsidan fungerar mycket dåligt tyvärr. Man kastas hit och dit, hamnar på fel artikel, blir utloggad och texten blir ofta i en hel klump och svårläslig.

#11b • Uppdaterat: 2017-12-16 15:10
S-E S

Min DSG-låda kan börja gnälla vid växling en varm dag i rusningstrafik med långa köer och många rödljusen, t ex i Köbenhamn. Problemet löses enkel genom att lägga i en fast växel. Då slutar gnället.

#11c • Uppdaterat: 2017-12-16 19:01
1

Skitbilar.

#11d • Uppdaterat: 2017-12-17 10:34
EnannanRobban

"DSG för de som inte har råd med riktig automat..."
Efter att ha kört ut två Passater med DSG så kan jag säga att jag saknar lådan.
Mina tre senaste bilar har ju varit med Aisin 8-växlade automat som fungerar bra, men DSG:n ger mer exakthet och kontrollerat driv. Fördröjning, ryck, omöjlig att backa med osv, jaha, kanske mina typ 25000 mil har gjort att jag klarar av det eller lärt mig att hantera det.
Känns som om det är mest de som inte har DSG som klagar på dem, liksom på det mesta på denna sidan.
Har kört CVT i vissa bilar också, kan förstå smidigheten i stadstrafik, men i övrigt så försvinner all känsla.

#11e • Uppdaterat: 2017-12-17 11:46
40-talisten

DSG-automat tilltalar uppenbarligen en viss typ av förare, de som kör aktivt och "sportigt." Dessa vill gärna bemästra DSG-lådan, och gillar att kunna övervinna ryckigheten i lågfart osv. Man kan tycka att dessa sjutusan till bilförare egentligen hellre borde gilla manuella lådor. Då skulle de ju ha total kontroll över bilkörningen... Vi som inte tillhör denna elit av bilister, passar nog det mycket bättre med CVT eller konventionella automatlådor.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.