Nästa artikel
En halv miljon bilar har dåligt ljus
Nyheter

En halv miljon bilar har dåligt ljus

Publicerad 14 december 2017 (uppdaterad 15 december 2017)
Många bilar har dålig belysning, vilket är farligt både för den som kör bilen och andra trafikanter.
När jultrafiken väntar runt hörnet kommer siffror som visar att var fjärde bil har brister i belysningen.
Omkring jul beräknas två miljoner svenskar ge sig ut på vägarna och många av dessa kan utgöra en risk i trafiken. Årets synbesiktning, som genomfördes av bilprovningen tillsammans med Synoptik, visade att en av fem bilister ser trafikfarligt dåligt.

Men även bristfällig belysning på bilarna kan vara riskabel i dessa mörka tider med få timmars dagsljus. Statistik från Bilprovningens kontrollbesiktningar visar att i genomsnitt mer än var fjärde bil (cirka 27 procent) har brister i belysningen. Det betyder alltså att det rullar 540.000 bilar med felaktiga ljus som utgör en fara både för andra och för den som kör fordonet.


– Det finns många saker man kan kontrollera själv och åtgärda innan man åker iväg med bilen. Det är särskilt viktigt med en fungerande och rätt inställd belysning för att se och synas. Nya lampor med starkare ljus kan göra stor skillnad i vintermörkret, säger Morgan Isacsson, Bilprovningens expert på kontrollbesiktning och bilar.

Diskutera: Har du sett bilar med dålig belysning i trafiken nyligen?
 
Sju tips för att se och synas i trafiken
  • Synskärpa: Synen förändras långsamt hela tiden, ofta utan att vi märker det. Särskilt efter 45-årsåldern, då ålderssynthet börjar smyga sig på för de allra flesta vilket också påverkar avståndsseendet. Tips: Gör ett gratis syntest i en syndator hos optikern vartannat år för att vara säker på att du har en trafiksäker syn.
  • Blänk och reflexer: När vintersolen står lågt och snön har fallit är risken för bländning extra stor. Tips: Se till att du har solglasögon med polariserande glas som motverkar både reflexer från sol och blänk från mötande bilar. Till glasögon finns dessutom trafikglas som är anpassade för bilkörning, med bättre kontrast på dagen och som minskar reflexer och bländning vid mörkerkörning.
  • Hel- och halvljus: Kontrollera att glödlamporna för både hel- och halvljus fungerar. Tips: Vid nästa glödlampsbyte byt ut ”originallamporna” till godkända tillbehörsglödlampor som avger mycket mer ljus.
  • Positionsljus: Kontrollera att positionsljusen fram (vitt eller gult) och bakljusen (rött) fungerar och lyser tillräckligt starkt. Tips: Vid nästa glödlampsbyte byt till ”Longlife-lampor” som håller längre.
  • Blinkers: Kontrollera att alla blinkerslampor (orangegula) fungerar. Tips: Tryck på knappen för varningsblinkers så kan du kontrollera alla lampor samtidigt.
  • Bromsljuset: Kontrollera att alla lampor för bromsljuset fungerar. Tips: Glöm inte bort det extra bromsljuset som är vanligt på nyare bilar.
  • Reflexer: Kontrollera att bilens reflexer (röda) baktill finns och är oskadade.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2017-12-14 22:43
John2008

Till brister i belysningen vill jag även räkna med de bilar som körs med dimljus i kombination med den vanliga belysningen och amatörmässig, olaglig konvertering till xenon- och LED-belysning.

#m • Uppdaterat: 2017-12-14 23:39
N-iklas

En mindre lyckad eller farlig? utveckling är att flera börjar införa LED i dimljusen, har noterat det på nya BMW 5, samtidigt finns det ingen spolning eller annat på dimljusen och de packas lätt med snö på vintern och då försvinner ljuset om det är LED eftersom det inte skapar någon värme som vanliga dimljus som normalt förmår smälta snö.

"Hackenbush 2017-12-14 14:13
Man ser ofta samma bilar med bara ett halvljus fram vecka efter vecka. Antingen kollar bilister sällan sina ljus eller så kostar det kanske för mycket att byta ut den trasiga halvljuslampan."

Tydligen saknar många bilar varning för trasiga glödlampor, (vilket jag uppskattat mycket, aldrig kört med trasig lampa pga det.) (granne har kört med konstant ökande antal trasiga bakljuslampor på sin S60 i 5 år, är nu uppe i 4 st.)
Många bilar är det också svårt att byta glödlampor på, en detalj många tycker är oviktigt när de köper bil.

Sedan kunde man ju kommenterar bilden med snö, vissa bilar med tvär akter packas med snö på bakljusen på ett trafikfarligt sätt, andra inte.
Bilden påminner mig om att första versionen Insignia har synliga bakljus i snö pga. en mjukt rundad övergång.

#n • Uppdaterat: 2017-12-15 07:26
Leif Kavander

Sedan finns det ju bilister som inte bländar av, kommer med helljuset på och är en lika stor fara som de som kör med bristfällig belysning.

#o • Uppdaterat: 2017-12-15 08:35
L. Mäkinen

Idag körde jag till jobbet i en två år gammal bil utan automatisk tändning av halvljus när det är mörkt och därmed släckt baktill om man inte gör något manuellt. Ställer man om reglaget till halvljus så är parkeringsljuset på när man stänger av bilen. Den bilen är rumänsk.
Den koreanska bilen jag vanligen använder är det automatik på när det blir mörkt och den här tiden på året verkar det vara mörkt alla tider på dygnet. Den tänder dock inte halvljuset när man slår igång torkarna vilket jag tycker hade varit lämpligt.

#p • Uppdaterat: 2017-12-15 12:26
knuttes

Den stötsra faran är ju alla bländande halvjus,har ni alldeles sluta kontrollera bländningen på halvljus ? besiktningen skall inte dom kolla halvljusinställningen? speciellt alla suvar,dessa högbyggen skulle förbjudas. jag ställer frågan hur har man kunna godkänna att inte baklyset tänds automatiskt ????????

#q • Uppdaterat: 2017-12-15 12:42
hultarn

Axa: jo, jag vet att skyltarna ska vara något vinklade från vägen, men då främst för att undvika speglingar.
Pratade av en tillfällighet med den ansvariga på TV om detta, och hon berättade hur det är tänkt.
Men, vad hjälper korrekt uppsatta skyltar om de har för kraftig reflex?
Särskilt de vita som finns på 2-1-vägar är hemska. Det är knappast trafiksäkert att behöva blända av pga skyltarna...

#r • Uppdaterat: 2017-12-15 14:18
Axa

Hultarn
Nej, visst kan reflektion vara kraftig. Men jag har märkt på mindre vägar där en del är vinkelräta mot vägen och andra är rätt vinklade från vägen att det blir stor skillnad. Ute i mörka skogen kan ju reflektionen upplevas än mer besvärande men jag tycker inte det är lika jobbigt med rätt vinkling.

#s • Uppdaterat: 2017-12-16 00:00
Jack Snack

Sedan har vi dom bilister som upptäcker att ett halvljus slocknat och kompenserar detta med att sätta på dimljusen. En nitisk polis kan ju i detta läge ge bilisten bubbla böter.

Men tyvärr så får man stå ut med detta för några poliser ser man sällan på vägarna numera.

#t • Uppdaterat: 2017-12-16 00:00
Jack Snack

Sedan har vi dom bilister som upptäcker att ett halvljus slocknat och kompenserar detta med att sätta på dimljusen. En nitisk polis kan ju i detta läge ge bilisten bubbla böter.

Men tyvärr så får man stå ut med detta för några poliser ser man sällan på vägarna numera.

#u • Uppdaterat: 2022-04-27 08:24
Gäst (ej verifierad)

Det är svårt att avgöra om bilarnas belysning är dålig eller inte när folk inte använder belysningen. Många använder inte helljus, inte blinkers, inte .... och numera många nya bilar kör helt släkt. Enda ljuset som man kan se är in i bilen och är från mobilens skärm! På min arbetsplats brukar ingen läsa bilens manual. De köper dyraste och säkraste bilarna som de egentligen inte har råd med men vet inte vad var det för funktion som gjorde bilen säkrare, förstås inte heller hur den fungerar eller man använder den. Med samma inställning köper de den dyraste systemkameran och lägger på autoläge för alltid, .......

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.