Nästa artikel
Ford Ecosport – rapport från provkörningen
Provkörning

Ford Ecosport – rapport från provkörningen

Publicerad 13 december 2017 (uppdaterad 13 december 2017)
Vad kan en uppdatering göra för lilla suven Ford Ecosport? Vi rapporterar från första provkörningen.
Vi Bilägares reporter Fredrik Diits Vikström åkte till Portugal för att provköra uppdaterade Ford Ecosport i trakterna kring Lissabon.
 
Vad är det för bil, Fredrik?
– Det är en liten suv. Fyra och tio lång. Ungefär samma storlek som Renault Kadjar, Seat Arona, Kia Stonic och allt vad modellerna heter i den här klassen som bara växer och växer, säger Fredrik Diits Vikström och fortsätter:
 
– Ecosport började säljas i Sverige under 2016 men det är långt ifrån en ny bil. Den är utvecklad i Brasilien och bygger på samma teknik som Fiesta. Inte nya Fiesta utan förra. Om sanningen ska fram så var väl modellen inte den vassaste kniven i lådan, men nu Ford gjort en uppdatering som ska göra saker och ting lite bättre.
 
Vad är det som är nytt?
– Det är ju samma bil i grunden men Ford har faktiskt gjort ganska många förbättringar. Framför allt är förarkomforten mycket bättre än tidigare. Ratten går nu att ställa på båda ledderna. Förarstolen ger bättre stöd.
 
– Designen är försiktigt omgjord. Inredningsmaterialen känns lite bättre än tidigare. Chassi och styrning har kalibrerats om. Sedan finns också en ny dieselmotor på 1,5 liter och 125 hk. Nytt är också att bilen finns med fyrhjulsdrift, men bara i kombination med dieselmotor och, mycket märkligt, så blir markfrigången tre centimeter lägre på den fyrhjulsdrivna varianten. 16 cm i stället för 19. Det luktar efterhandskonstruktion på lång väg…
 
Hur är den att köra?
– Bättre än tidigare. Det säger kanske inte så mycket eftersom Ecosport var ganska tafflig på vägen tidigare. Sedan känns det ju att det är en bil som både är ganska enkelt byggd och har ganska många år på nacken. Jag berättar mer om det i provkörningsrapporten i tidningen.
 
Något annat som sticker ut?
– Tja, det är väl att bakdörren är likadan som tidigare, det vill säga upphängd i vänsterkant. Sedan är det ju högst tveksamt att 2017 lansera en uppdaterad bil som inte har autobroms…
 
Och vad kostar den?
– Listpriserna börjar från 171 800 kr. Då får man den trecylindriga bensinmotorn på 100 hk. Samma motor fast med 125 hk, automatlåda och mellannivån på utrustning, Trend Plus, kostar 203 550 kr. Det är lite billigare än till exempel Kia Stonic och ungefär lika mycket som man får betala för en Seat Arona.
 
Läs hela provkörningen av Ford Ecosport i ett kommande nummer av Vi Bilägare. Klicka här för att läsa mer om prenumeration.
 
Diskutera: Vad tycker du om Ford Ecosport?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-12-14 15:30
Kricko

Såg häromdan en husbil med beteckningen "Sportliner". Går säkert undan rätt bra i rondellerna med den.

#c • Uppdaterat: 2017-12-14 17:25
Roy J

För att ta det enkelt:
Varför finns denna modell?

#d • Uppdaterat: 2017-12-14 20:41
McTar

Kricko:
Sport i husbilsvärlden betyder snik-utrustad.
Lite mindre av allt och lite enklare helt enkelt.

#e • Uppdaterat: 2017-12-14 21:48
Raphael

Den här biltypen är populär i Sydamerika, finns liknande från flera tillverkare. Mini-SUV trenden är inte ny, den har funnits i Sydamerika långt innan Europa hakade på. Fiat, VW och PSA-gruppen har marknadsfört "SUV-ifierade" mindre bilar under lång tid i Sydamerika, designade och tillverkade i Brasilien eller Argentina. De har ofta dåligt vägnät på landsbygden så de har behov av bilar med lite högre markfrigång.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.