Nästa artikel
Provkörning: Opel Insignia Country Tourer (2017)
Provkörning

Provkörning: Opel Insignia Country Tourer (2017)

Publicerad 10 december 2017 (uppdaterad 11 december 2017)
Terrängattributen till trots passar Country Tourer bäst på vanlig väg.
Insignia kombi blir ännu aptitligare i skogsmullekostym. Högre sitthöjd underlättar insteget och fyrhjulsdriften förbättrar framkomligheten.

För de som både behöver rejält lastutrymme och gott om plats i baksätet är den traditionella kombin svårslagen. För den som dessutom önskar sig högre markfrigång, enklare insteg och fyrhjulsdrift har Opel en spännande nyhet på gång. Country Tourer kallar Opel terrängplastversionen av Insignia kombi. 2,3 cm högre markfrigång och skogsmulle-attribut i form av skärmbreddare i plast samt hasplåtar med viss skyddande effekt för underredet får man för de 8 000 kronor extra som Country Tourer kostar jämfört med motsvarande fyrhjulsdrivna version av Sports Tourer. 

Bara den högre sitthöjden är värd en hel del. Insignia är annars en ganska låg bil och den extra höjden underlättar i- och ursteg samt lastning väsentligt. Även efter höjningen är markfrigången måttliga 14,6 cm. Som jämförelse kan nämnas att Volvo V70, Saab 9-3 och Saab 9-5 alla ligger runt 15 cm markfrigång. Country Tourer är definitivt ingen terrängbil men fyrhjulsdriften kommer säkert väl till pass på vintervägar eller när det är dags att dra upp båten (max dragvikt är 1 805 kg). 

Förarmiljön är bra. Framstolarna är bekväma och kupéutrymmet generöst såväl i fram- som baksäte. Bagageutrymmet ligger i samma klass som Volvo V90 men det finns stora kombibilar som lastar mer. 

På vägen märks inte mycket av att karossen är höjd. Adaptivt chassi är standard och med en knapptryckning kan man reglera hur fast man vill ha fjädringen. Köregenskaperna är trygga och Insignia klarar en hastig undanmanöver utan att göra bort sig.

Däremot känns det hela tiden att man kör en stor bil och i trånga trafiksituationer känns Country Tourer ibland ganska klumpig. Belöningen kommer på lands- och motorväg där bilen erbjuder fint flyt och hög komfort. Chassit har dock lite problem med korta ojämnheter som kan skicka rejäla stötar upp i ryggslutet. 

Vi provkör i Danmark och där rullar Country Tourer tyst men tidigare tester visar att Insignia i halvkombiutförande är bullrig på grov, svensk asfalt. Förmodligen lider kombiversionen av samma sjuka.

Dieselmotorn och automatlådan fungerar smidigt även om kombinationen inte känns så yster som faktabladet kan få en att tro. Standardutrustningen är omfattande och priset ytterst konkurrenskraftigt. Opel kan ha en hit i nya Country Tourer!

Diskutera: Vad tycker du om Opel Insignia Country Tourer?

Opel Insignia Country Tourer 2,0 CDTi BiTurbo 4X4

PRIS, FRÅN KR: 329 000.
SÄLJSTART: Säljs nu. 
MÅTT, CM: L 500/B 187/H 152.
BAGAGEVOLYM, L: 560–1 665.
TJÄNSTEVIKT, KG: 1 807.
MOTOR: Fyrcylindrig diesel, dubbla turboaggregat. Volym 1 956 cm3. Effekt: 210 hk/4 000 v/min. Max vridmoment 480 Nm från 1 500 v/min. 
KRAFTÖVERFÖRING: Tvärställd motor. Fyrhjulsdrift, 8-stegs automat. 
PRESTANDA: Toppfart 228 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 8,2 s. 
DEKLARERAD FÖRBRUKNING: 7,2 l/100 km. CO2-utsläpp: 191 g/km.
KONKURRENTER: VW Passat Alltrack, Vovlo V90 Cross Country m.fl.

Plus:
Utrymmen, utrustning, prisvärd. 
Minus:
Förbrukning, stötig på dålig väg, däckbuller.

Vad nytt?
Förhöjd Insignia kombi med terrängplast.
För vem?
Den med stuga på landet eller brant garageuppfart.    

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-12-10 13:05
Farbror Blå

Känns som en ogenomtänkt kärra om markfrigången är så pass låg. Även om den inte sjunker nämnvärt vid full last så verkar den låg. Bullriga bilar är inte speciellt upphetsande. Om bagaget är i paritet med V90 så är det inte stort.
Verkar som Opel får snäppa upp sig om de ska börja konkurrera på allvar bland Crosscountrymodellerna.

#c • Uppdaterat: 2017-12-10 13:17
Highlander

Peter i Sydney: Ja, så är det tänkt. Kommer down under som Holden Commodore Tourer - https://www.holden.com.au/coming-soon/commodore-tourer

#d • Uppdaterat: 2017-12-10 14:12
BlueberryDox

Ibland undrar jag hur folk läser texter.
Vibilägares buller bedömning är ett antagande/gissande av hur halvkombi betedde sig.
Ingen på Youtube som testat kombin har anmärkt på högt vägljud/buller.
Sen drar en en massa slutsatser av vad vibilägare tror. Testa den själv och gör en egen uppfattning.

#e • Uppdaterat: 2017-12-10 14:28
Styggavargen

Seriöst, "För vem, den med stuga på landet eller brant garageuppfart". Verkar vara slut på vad man vinner med denna typ av bil. Själv skulle jag vilja se den stugan på landet där man inte kan köra upp med en vanlig bil. Är det så illa, kanske man skall ha parkeringen nedanför "toppen" och gå upp den sista biten. I Åre har jag sett Audi Quattro bilar stå i skidbacken, de har säkert kört dit den när det var barmark. Rätt däck är viktigare säger jag. Men som så mycket annat idag försöker man skapa ett "use case" som knappt finns.

#f • Uppdaterat: 2017-12-10 15:02
Farbror Blå

Jag håller med Blueberry om att man bör prova själv innan man drar några egentliga slutsatser. Nu är det ju så att förmodligen så läser många de här artiklarna för att slippa åka och prova alla bilmodeller själva. Man får självklart ha med sig att det är biltestarens subjektiva bedömning man tar del av. Förhoppningsvis så har biltestaren en betydande erfarenhet och kan därför jämföra Opeln mot liknande modeller på ett sätt flertalet inte kan.
Angående dessa Crosscountrymodellers egentliga användsområde så är det säkert så att många hade klarat sig bra utan dessa, men som polisbil är de suveräna med sin ökade markfrigång som möjliggör körning över högre trottoarkanter/refuger/ojämnare terräng. 4-hjulsdriften är också suverän när man snabbt ska komma iväg från stillastånde på halare underlag vid eskortkörning, biljakter m.m. Chansen att ta sig från en lerig åker/gräsmatta ökar också.

#g • Uppdaterat: 2017-12-10 15:36
bgl

Stygga vargen 12.01 : I jämförelse med den vanligaste konkurrenten, Volvo V90CC, är i alla fall vikten ca 10 % mindre. Knappast en tyckarbaserad uppgift. Trots detta redovisar Opel enligt standardiserad europeisk körcykel ca 20% högre förbrukning. Vi vet alla att förbrukningssiffror ofta är luftiga men skillnader på den nivån bör uppmärksammas.

#h • Uppdaterat: 2017-12-10 17:14
BlueberryDox

Opel siffror är hämtade ifrån nya WLTP istället för den gamla NEDC körcykeln vad Volvo hämtat sina uppgifter vet jag inte.

#i • Uppdaterat: 2017-12-11 00:25
N-iklas

Jaha och ingen intresserar sig för att den håller sig ren som extra finess.

#j • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Jodå, att den håller sig ren tyder på en genomtänkt design, eller flax, svårt att veta men hoppas på det förstnämnda....

Absolut en bonus men knappast en dealbreaker för de som går i bilbytartankar, men visst ska Opel ha en eloge för detta i dag då se allra flesta tillverkare ser något så fundamentalt som stänklappar som extrautrustning.

#k • Uppdaterat: 2017-12-11 07:55
A.L

Jag gillar denna nya Opel och är inte alls främmande för att testa i samband med det stundande bytet av Volvon.

Två saker är jag dock frågande inför;

1. Vägbuller - det får den kritik för
2. Bagageutrymmets utformning är inte anpassat för hundar.

Men jag skall prova den och se om den är något som passar mig.

MVH AL

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.