Nästa artikel
Här är Opels framtid
Nyheter

Här är Opels framtid

Publicerad 9 november 2017 (uppdaterad 9 november 2017)
I dag är det 100 dagar sedan den franska motorkoncernen PSA köpte upp Opel/Vauxhall. Under en presskonferens nu på morgonen presenterades koncernens planer för märkets framtid.
Det är stora förändringar som väntar för Opel. Först och främst ska vinsterna upp, både genom besparingar och ökad försäljning. Men Opel ska också stärkas som eget märke, inte minst för att tilltala de konsumenter som inte vill köra franskt. 

För att få upp vinsterna ska Opels så kallade "break even point", det vill säga antalet bilar som måste säljas för att företaget ska gå med vinst, sänkas till 800 000. Vad den siffran är i dag vill Opels vd Michael Lohscheller inte svara på. Tillverkningskostnaderna för varje bil ska sänkas med 700 euro per bil och processkostnader, som bland annat orsakas av olika brister i leveranskedjor och automation, ska sänkas med 400 euro per bil. Dessutom ska Opel ge sig in på den globala bilmarknaden och vill att försäljningen utanför Europa fördubblas till år 2022.

Michael Lohscheller säger att målet är att inte stänga några fabriker men att de måste se över personalkostnaderna. Djupare än så vill han inte gå in på ämnet.
– Dagens impopulära ledare är morgondagens hjältar, kommenterar PSAs vd Carlos Tavares när han tar upp personalfrågan.

Senast år 2024 ska alla personbilar i PSA byggas på en gemensam plattform, men Opels tyskhet ska ska säkras ändå. Bland annat lovas att Opel även i framtiden ska utvecklas i Rüsselheim och PSA ska förlägga vissa av sina utvecklingsavdelningar där. För att stärka märket ytterligare ska Opel också satsa på att förbättra ägarekonomin, kundnöjdheten och försöka nå branschgenomsnittet i kundlojalitet.

Det är ju nästan en självklarhet att satsa på eldrift i dag och Opel är inget undantag. Senast år 2020 ska det finnas minst fyra eldrivna modeller varav minst en ska vara helt eldriven. Senast år 2024 ska alla Opels modeller erbjudas med helt eller delvis elektrifierad drivlia.

–  Vi har gjort väldigt mycket arbete på bara hundra dagar, men det är viktigt att komma ihåg att detta är en plan och en plan är bara fem procent av jobbet, 95 procent återstår, säger Carlos Tavara.

Diskutera: Tror du att Opels planer kommer att lyckas?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-11-09 14:10
Tvärnit

2020-2021 stängs den brittiska produktionen Vauxhall.

Tillverkning kan hamna i Iran/Irak och forna Sovjetiska delrepubliker i Öster där GM tillverkade EU- Chevrolet så att bilarna tillverkas billigare och nära tilltänkt marknad.
GM och PSA samarbetar i frågan om att slå in sig i utvecklingsländerna / regionerna med sk folkbilar.

#c • Uppdaterat: 2017-11-09 15:33
hultarn

Bilindustri finns inte för att göra vissa individer lyckliga, utan den finns för att ägarna ska tjäna pengar. Om det behövs kapas kostnader för att företaget ska överleva - då är valet enkelt. Man kan inte fortsätta producera utan att tjäna pengar.

#d • Uppdaterat: 2017-11-09 17:11
N-iklas

Om en producent tillverkar produkter för sin egen skull och inte för sina kunders skull så står det kunden fritt att be det företaget att dra så långt vägen räcker...
Vad i hel.. ska man med det till?

Tror tillverkarna att kunderna bedriver välgörenhet och gladeligen skänker pengar för att de ska kunna göra stora vinster?
Tydligen är det sådan välgörenhet en del bilköpare ägnar sig åt.

#e • Uppdaterat: 2017-11-09 17:18
N-iklas

"Det är väl glädjande att nya ägarna faktiskt har en plan."

Nja enligt PSA chefen är det helt Opels egen plan, och inte de nya ägarnas, det finns ingen orsak att ifrågasätta det uttalandet.
Att sedan Opels händer är bakbundna och man bara har begränsade alternativ dikterade av den nya ägaren är ju en annan sak.

#f • Uppdaterat: 2017-11-09 17:28
Axa

Kostnadsbesparingar ger väldigt sällan kvalitetsförbättringar.

#g • Uppdaterat: 2017-11-09 17:45
Apex

”Det är inte sant att PSA är så fantastiska som en PSA entusiast tycker och däri ligger ju nästa stora problem, en helt orealistisk självbild.”

Detsamma kan skrivas om en och annan Opel entusiast.

#h • Uppdaterat: 2017-11-09 17:49
Tvärnit

N-iklas. Det är väl den samma visan denna gången med kostymbyten för att skapa en illusion om en mångfald i huset.
Förr var det GM, idag PSA. Opel är bara en annan etikett ett trick i att förvirra marknaden i tron att de där köper något genuint.
För hur förklaras annars att GM kränger Opel under andra märkesnamn? Buick som ett exempel.
Opel är inget annat än fast food och igenom amerikaniserat, det fanns inget Opel och finns inget Opel utan bara ett gäng affärsmän och deras nickedockor.
Opel själv har inte tagit fram en mutter, bilarna byggs av delar ur GM som sin tur hämtat ur Sydkorea och i samarbete med Suzuki så att Chevrolet/Opel, Suzuki, Hyundai, KIA har haft dem samma trista o törstiga motorer.
Den motorn som sitter i vår Adam fanns också i KIA Venga en bra motor men otidsenligt rå och törstig.

Bara lite så då du fortsatt särställer och hissar Opel. Släpp eländet!

#i • Uppdaterat: 2017-11-09 17:49
Rutger Jönåker

"För att stärka märket ytterligare ska Opel också satsa på att förbättra ägarekonomin..." Nog låter det mer som en satsning mot budget än mot premium. Speciellt som man samtidigt säger: "Tillverkningskostnaderna för varje bil ska sänkas med 700 euro per bil..." Håller med Axa.

#j • Uppdaterat: 2017-11-09 18:22
Lars58

Jag är faktiskt försiktigt optimistisk och får nog hålla med Raphael i mångt och mycket.
Även om dagens nya Astra och Insignia är snäppet bättre än nåt bef i PSA koncernen så tror jag nog att Opels tekniker kan trolla fram lite Opelkänsla även med PSA chassin/motorer och Opels designspråk i framtiden.
Det som oroat mest är väl motorsidan då Opel på senare år utvecklat flera trevliga bensinare och dom nya "whisper" dieslarna. 2,0CDTI i min nya Insignia imponerar. Men dom har väl GM snott åt sig tillsammans med en hel del annat som Opel utvecklat så det är inget att gråta över.
Nu är ju iaf PSAs små bensinare riktigt bra också och om nåt år tror jag inte någon reflekterar över att det sitter PSA motorer under ECOTEC kåpan...
Tycker att Niklas är väl så pessimistisk. Jag tror det här blir bra för Opel.
Opel är ju störst i PSA i Europa och får dom nu tillgång till marknader utanför Europa så måste dom väl ha något att säga till om i koncernen. Heja Opel!

#k • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

En konsekvens av GM-PSA affären är att elbilen Opel Ampera e sannolikt håller på att fasas ut från den europeiska marknaden. I Norge står enligt uppgift ca 4000 köpare och väntar på leverans, men inga bilar finns att tillgå. Samtidigt har GM höjt priset senaste tiden med 45000 Nkr trots att dollarn försvagats gentemot europavalutorna. PSA har därtill ingen presenterad elbilsstrategi, så man kan nog ta en fundering över båda dessa företags framtid.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.