Nästa artikel
Volvo V90 Cross Country som polisbil
Nyheter

Volvo V90 Cross Country som polisbil

Publicerad 16 oktober 2017 (uppdaterad 17 oktober 2017)
Terränganpassade Volvokombin tas i bruk av svenska polisstyrkan och glänser i utryckningstesterna.
Volvo V90 Cross Country utvärderades som polisbil i tillsammans med fem konkurrenter. Volvon fick högsta betyget av de testade bilarna: Snittbetyg 8,8 och slutpoängen 44 av 50 möjliga.

Sammanlagt omfattar polisens tester fem delmoment: Bromsprov, körning i konbana, undanmanöverprov, broms med undanmanöver och simulerad utryckning. I två delmoment erhöll bilen full pott, alltså tio poäng. Det var i kategorierna simulerad utryckningskörning och bromsprov.
– Svenska polisens tester är oerhört tuffa. Vi ser därför de testresultat vi får som ett erkännande av att vi levererar både en konkurrenskraftig och ytterst kompetent bil, säger Stephan Green, marknadsdirektör på Volvo Car Special Vehicles.

Bilen som testades var en specialbyggd V90 Cross Country D5 AWD med förstärkt chassi och bromsar och konstruerad för att inhysa all utrustning polisen behöver i sitt arbete.

Polisbilarna tas från Volvo Cars fabrik i Torslanda och modifieras sedan på en separat lina för polisbilar. Arbetet ta cirka en vecka. Volvo meddelar att de första V90 Cross Country redan levererats till polisen.

Sedan tidigare rullar också vanliga V90 som polisbil på svenska vägar. Den genomgick i slutet av förra året samma tester hos polisen och fick då det högsta betyg en bil testad av polisen hittills fått.
 
Diskutera: Vad tycker du om Volvo V90 Cross Country som polisbil?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#115 • Uppdaterat: 2017-10-23 09:52
Skodaägare

Som A.L säger så vore nog Torsendiff det allra bästa. Men det är väl minst sagt meckigt att ha en torsendiff med tvärställd motor som Volvo fortfarande verkar föredra. Håller med A.L om att fyrhjulsdriften försämras. Audi har ju numera Quattro Ultra där man kopplar ur fyrhjulsdriften när den inte behövs. Även BMW:s xDrive kopplar bort framhjulen mer än tidigare i de senaste versionerna. Däremot verkar Mercedes 4-matic fortfarande vara permanent på riktigt.

#116 • Uppdaterat: 2017-10-23 11:56
A.L

Skodaägare. Ja torsen är ingen lösning som Volvo har tittat på. Och Haldex var bra innan man ändrade på kopplingen i version fem. Man tog bort förladdningen vilket sparade bränsle men som gjorde att bakhjulen sover uppe i fart. Inte bra i min värld. I fyran fungrare det mycket bättre.
BMW har gjort samma sak så där är det mer överstyrt numera. Ja till och med Audi har hoppat på trenden med senare bilar. Men där har jag inte testat ännu hur det fungerar.
Så gillar man permanent fyrhjulsdrift är det nog bara MB, dyrare Audi och Subaru som gäller.

MVH AL

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.