Nästa artikel
Volvo V90 Cross Country som polisbil
Nyheter

Volvo V90 Cross Country som polisbil

Publicerad 16 oktober 2017 (uppdaterad 17 oktober 2017)
Terränganpassade Volvokombin tas i bruk av svenska polisstyrkan och glänser i utryckningstesterna.
Volvo V90 Cross Country utvärderades som polisbil i tillsammans med fem konkurrenter. Volvon fick högsta betyget av de testade bilarna: Snittbetyg 8,8 och slutpoängen 44 av 50 möjliga.

Sammanlagt omfattar polisens tester fem delmoment: Bromsprov, körning i konbana, undanmanöverprov, broms med undanmanöver och simulerad utryckning. I två delmoment erhöll bilen full pott, alltså tio poäng. Det var i kategorierna simulerad utryckningskörning och bromsprov.
– Svenska polisens tester är oerhört tuffa. Vi ser därför de testresultat vi får som ett erkännande av att vi levererar både en konkurrenskraftig och ytterst kompetent bil, säger Stephan Green, marknadsdirektör på Volvo Car Special Vehicles.

Bilen som testades var en specialbyggd V90 Cross Country D5 AWD med förstärkt chassi och bromsar och konstruerad för att inhysa all utrustning polisen behöver i sitt arbete.

Polisbilarna tas från Volvo Cars fabrik i Torslanda och modifieras sedan på en separat lina för polisbilar. Arbetet ta cirka en vecka. Volvo meddelar att de första V90 Cross Country redan levererats till polisen.

Sedan tidigare rullar också vanliga V90 som polisbil på svenska vägar. Den genomgick i slutet av förra året samma tester hos polisen och fick då det högsta betyg en bil testad av polisen hittills fått.
 
Diskutera: Vad tycker du om Volvo V90 Cross Country som polisbil?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2017-10-18 18:15
Sammen

Finns nog inget annat land som har så stora dyra polisbilar som Sverige. Undantaget USA om vi ser till storlek.

#w • Uppdaterat: 2017-10-19 10:59
bgl

Dubai, åtminstone vad gäller priset!

#x • Uppdaterat: 2017-10-19 14:57
lsoderlund

Varför köper polisen ens in XC-varianterna. De är för mjuka i fjädringen och är således inte tillräckligt mångsidiga. Ett modernt polisfordon måste ju kunna fungerar för trafikövervakning, hundförare, utryckningar och alla andra delar polisen behöver fordon till.
Både V70 och XC70 fick ju inte användas för trafikövervakning (jaga ikapp fortkörande fordon) enkom för att de var instabila höga hastigheter.

#y • Uppdaterat: 2017-10-19 17:11
Roger Skagerström1

Styrman_Jansson - var inte så bitter. Det är klart det blir nån av premiummärkena - vilken annan bil kan du nämna som går att gå med så stor motor att den klarar att köras aktivt med all extrautrustning inklusive ett stort "verktygsskåp" i skuffen? Även om jag gillar japanskt är det fullständigt logiskt att man vill ha något av lite grövre kaliber.

Bara det att det måste gå att sitta i bilen med deras bälte (med batong, pistolhölster m.m) utan att det tar i dörrsidan eller mittkonsollen/bälteslåsen eliminerar många bilar. Då blir det bara större, bredare kvar. Att sen många länder åker omkring med småbilar som polisfordon - det är väl mer deras problem. Tror inte de är speciellt glada över det.

Sen måste de naturligvis kunna sitta som folk. Det eliminerar en del bilar med. Sen måste det finnas en stabil, snabb reservdelshållning - och så ska tillverkaren till att börja med ens ERBJUDA bilen i polisutförande med möjligheter att koppla in radio, hårdare fjädring, lastgaller etc etc. Det är inte bara att gå ut och köpa första bästa bil.

Sen kostar det runt en miljon per bil att specialutrusta dom vill jag minnas. Så om bilen kostar 350 000 eller 500 000 gör inte så stor skillnad i det stora hela. Dessutom går en premiumbil att sälja för 30-40 000 kr när den gått sina 20-25 000 mil. En vanlig Svenssonbil a la Mondeo motsvarande är inte värd ett skit då.

#z • Uppdaterat: 2017-10-19 18:58
A.L

Styrman Jansson: Det råder ingen motsättning mellan mitt perspektiv och att det skall råda transparens i upphandlingen.

Men lekmän som inte har någon insyn i polisiärt arbete skall inte skapa några kravspecifikationer eller uttala sig om vad polisen skall eller inte bör ha. De bör heller inte göra några hållfasthetsbedömningar eftersom en polisbil utsätts för helt andra påfrestningar än en vanlig standardvariant. Så avgörandet vilket fordon som skall köpas in gör Polis bäst själv.

Att det sedan inte finns särskilt många fordon som kan leverera enligt polisen krav är en annan femma. En polisbil rullar vanligen dryga 30 000-35 000 mil och det är inte någon snäll körning direkt. Så redan där har mängder av tillverkare diskvalificerat sig - då deras produkter sällan håller ihop under så många mil ens under normal körning. En Volvo eller Mercedes gör däremot det och därför väljs dessa fordon för ändamålet. Det är betydligt vettigare mot miljön än att behöva byta bil redan vid 20 000 mil - om vi nu skall utgå från miljön framför polisiär effektivitet.

MVH AL

#110 • Uppdaterat: 2017-10-20 10:08
A.L

Sant Shogun. De används även inom militära sammanhang.

MVH AL

#111 • Uppdaterat: 2017-10-20 21:10
Axa

Läser en del polisers inlägg på Instagram och där är man inte helt övertygad. Region Bergslagen slår ner på förmåga på vinterväg där man genomfört tester med dåligt resultat.

#112 • Uppdaterat: 2017-10-21 15:19
A.L

Axa. Det ligger en begränsning i fyrhjulsdriftsystemet i form av att kopplingens låsning är beroende av varvtalsskillnader mellan hjulaxlarna. Därför uppstår det en avdriftsvinkel innan bakhjulen kopplar in och stabiliserar. En avdrift som en van förare märker av om man kör bilen på gränsen och i hög hastighet. Och det gör polisen.

På de äldre bilarna (med haldex 4) satt det en koppling som låste snabbare än dagens system med 250 ms, och det märkte man om pressade vagnen på löst och isigt underlag eller körde över mittsträngar i hög hastighet. Att man utvecklat denna sämre lösning hänger ihop med de tramsiga kraven på lägre förbrukning (plus att systemet blir billigare).

Så för att få till det riktigt bra behöver man ha ett annat utgångsmaterial, förslagsvis torsen som Audis dyrare fordon är utrustade med.

MVH AL

#113 • Uppdaterat: 2017-10-21 21:52
Axa

AL
Ja, det stämmer att det är just fyrhjulsdriften som vissa varit kritiska till. Jag antar att det lär komma fler intryck av fordonet i tjänst när det gått en tid.

#114 • Uppdaterat: 2017-10-21 22:35
A.L

Axa. Även de utgående XC70 hade samma sega inkoppling. Det var när Haldex version fem sattes i produktion som systemet hittade in även i polisens bilar. Fyran var bättre än femman men det tog lite mer bränsle, vliket klimatfanatikerna inte gillar.

Så precis som i fallet dieselmotorer har fundamentalisterna försämrat fyrhjulsdriften. Tråkigt men sant. Man skall inte låta miljödårarna ha inflytande på tekniska beslut. Det blir bara tokigt.

MVH AL

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.