Nästa artikel
Volvo V90 Cross Country som polisbil
Nyheter

Volvo V90 Cross Country som polisbil

Publicerad 16 oktober 2017 (uppdaterad 17 oktober 2017)
Terränganpassade Volvokombin tas i bruk av svenska polisstyrkan och glänser i utryckningstesterna.
Volvo V90 Cross Country utvärderades som polisbil i tillsammans med fem konkurrenter. Volvon fick högsta betyget av de testade bilarna: Snittbetyg 8,8 och slutpoängen 44 av 50 möjliga.

Sammanlagt omfattar polisens tester fem delmoment: Bromsprov, körning i konbana, undanmanöverprov, broms med undanmanöver och simulerad utryckning. I två delmoment erhöll bilen full pott, alltså tio poäng. Det var i kategorierna simulerad utryckningskörning och bromsprov.
– Svenska polisens tester är oerhört tuffa. Vi ser därför de testresultat vi får som ett erkännande av att vi levererar både en konkurrenskraftig och ytterst kompetent bil, säger Stephan Green, marknadsdirektör på Volvo Car Special Vehicles.

Bilen som testades var en specialbyggd V90 Cross Country D5 AWD med förstärkt chassi och bromsar och konstruerad för att inhysa all utrustning polisen behöver i sitt arbete.

Polisbilarna tas från Volvo Cars fabrik i Torslanda och modifieras sedan på en separat lina för polisbilar. Arbetet ta cirka en vecka. Volvo meddelar att de första V90 Cross Country redan levererats till polisen.

Sedan tidigare rullar också vanliga V90 som polisbil på svenska vägar. Den genomgick i slutet av förra året samma tester hos polisen och fick då det högsta betyg en bil testad av polisen hittills fått.
 
Diskutera: Vad tycker du om Volvo V90 Cross Country som polisbil?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2017-10-16 23:12
Styggavargen

Det får gärna var XC90, laddhybrid versionen... Då blir den som en jaguar, man måste fånga bytet på de första 400 meter som körs, sedan tar batteriet slut och man måste vila och ladda batterierna tills nästa "måltid" dyker upp framför nosen.

#m • Uppdaterat: 2017-10-17 02:25
A.L

Styrman Jansson. Det som är poängen är att det är polisen - de som använder och lever med bilen och utrustningen - som bäst är lämpade att avgöra vilka fordon som passar in på deras verksamhet. Det finns ingen annan - och allra minst någon klåfingrig politiker - som kan avgöra det bättre.

När man då sitter och har synpunkter på bilens drivlina eller materialegenskaper så gör man det via sitt eget högst avgränsade perspektiv. Man spekulerar helt enkelt friskt om vad polisen behöver och inte, dessutom via sedvanliga pseudovetenskapliga argument (om förbrukning och påstådd miljö). Normativa åsikter som knappast är relevanta som beslutsvariabel i polisens arbete.

Låt polisen själv avgöra vilka fordon de behöver för att fullgöra sitt uppdrag. På så vis slipper vi få problem med dåligt fungerande fordon, eller för den delen påstådda besparingar av utsläpp som inte existerar annat än i fantasin (inte ens om samtliga transporter i Sverige upphör helt så kommer oljan att sluta produceras och brännas upp).

MVH AL

#n • Uppdaterat: 2017-10-17 02:36
A.L

Vargen. XC90 uppfyller inte kraven. Därför används den inte som utryckningsfordon.

Hade den gjort det - vilket det faktiskt finns större SUV:ar som gör (Volkswagen) - så hade den säkert kunna användas. Men nu tycker polisen inte att den är lämplig och därför är den inte med.

Jag tycker det är positivt att polisen fattar det beslutet. Särskilt med tanke på allehanda fundamentalisters snäva och alternativa syn på verkligheten. Den krassa verklighet som polisen möter varje dag.

Jag är glad över att polisen gör detta. Att Vargen ogillar det är väl inte särskilt förvånande och får snarare ses som ett uttryck för den radikala syn han har i fallet bilar och trafik. En uppfattning som bygger på fler döda och skadade i samhället. Personligen skulle jag inte kunna sova gott om nätterna om jag tänkte så. Men vi har alla olika grad av empati och kunskap. Det är inte mycket att göra åt..

MVH AL

#o • Uppdaterat: 2017-10-17 09:13
Styggavargen

A.L varför uppfyller inte XC90 kraven, den är världens säkraste bil? Polisen vill väl kunna sova gott om natten?

#p • Uppdaterat: 2017-10-17 09:43
A.L

Vargen. Vad jag hört ses den som för klumpig att jaga buset med. Höghastighetskörning är inte riktigt en XC90:s grej och som hundbil är den för hög.
Men XC60 har producerats som polisbil. Men den har lite mer alert chassi.
Jo XC90 är säker, både för de åkande som övriga trafikanter. Det är därför den blir tung.
MVH AL

#q • Uppdaterat: 2017-10-17 09:55
PREVIA

Viktigast för polisfordon måste väl vara smidighet i garaget där många olyckor sker med polisbilar vilket kostar skattebetalarna flera miljoner årligen.
https://www.svd.se/kvaddade-polisbilar-kostar-mer-an-nagonsin
Här kan man skicka in bilder på polisbilar som saknas i samlingen.
http://utryckningsfordon.se/polis-radiobilar/

#r • Uppdaterat: 2017-10-17 10:14
bgl

Har Volvo uppdaterat det uppenbart svaga bakljus på V90 som man blir varse när en dylik kör om i mörker och dimma eller vattenspray? Vi blir alltfler som upptäcker detta, nu när V90 har blivit den nya fortkörarbilen på landsväg!

#s • Uppdaterat: 2017-10-17 13:11
Viceroy

Vänta nu, klagar folk på att SVENSKA polisen kör Volvo?! Hade såklart hellre sett att de kör Saab men men.

#t • Uppdaterat: 2017-10-17 15:41
Axa

Med tanke på hur upphandlingen för passtillverkning har gått till kan man ju ändå vara misstänksam till hur Polisen upphandlar, i det här fallet, tjänstebilar.

#u • Uppdaterat: 2017-10-18 08:08
HT19

Snyft ingen Toyota polisbil...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.