Nästa artikel
Fler tveksamma till dieselköp
Nyheter

Fler tveksamma till dieselköp

Publicerad 11 oktober 2017 (uppdaterad 11 oktober 2017)
Efter debatterna om dieselns framtid och de utsläppsskandaler som skakat bilindustrin tvekar allt fler svenskar inför att köpa en dieselbil, det visar en Sifo-undersökning.
Undersökningen beställdes av bilhandelsplatsen KVD Bilpriser och visar att allt fler är tveksamma till att köpa diesel, samtidigt som fler är öppna för miljözoner. 22 procent av de tillfrågade svarar att de inte kommer köpa diesel nästa gång de köper bil och 34 procent säger att de blivit påverkade av debatten och kommer fundera kring den innan de köper bil nästa gång. 37 procent av de tillfrågade menar att dieseldebatten inte påverkat deras köpbeslut alls. Tvärt emot vad undersökningen visar så har begagnatförsäljningen av dieselbilar ökat med 4,5 procent under andra kvartalet i år jämfört med året innan.

– Det som styr inflödet av begagnade bilar är försäljningen av nya bilar, men med tre års eftersläpning. En ekonomisk aspekt är även att dieselmotorerna drar lite bränsle. Rent praktiskt har bilen ett högt vridmoment som innebär att du kan belasta den mycket, utan att det påverka bilens kapacitet, säger Jonas Björkman, VD på KVD Bilpriser till Dagens Industri.

Flera städer i Europa har redan fattat beslut om dieselförbud och i Sverige diskuteras miljözoner som ska begränsa alla fossildrivna fordon. I undersökningen är 43 procent av de tillfrågade positiva till miljözonerna.

– Vi föreslog redan för två år sedan att Gamla stan skulle testas som en nollutsläpps-zon. Det är fullt möjligt att införa miljözoner då elbilar och hybrider har blivit vanligare, och nya dieseldrivna fordon, med klassificeringen Euro 6, omfattas ännu inte av några förbud, säger Bil Swedens vd Bertil Moldén till Dagens Industri.

Diskutera: Påverkas dina köpbeslut av dieseldebatten?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-10-11 15:10
Hackenbush

Swemba, en framtid där fossildrivna bilar blir förbjudna. Den tiden kommer, var så säker.

#c • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Octavian är väl varken billig eller liten, men relativt bränslesnål, drar ju ungefär lika mycket som en BMW X1 med både fyrhjulsdrift och 190hk diesel motor.

#d • Uppdaterat: 2017-10-11 15:58
Swemba

Hackebush, kanske, kanske inte. Förövrigt bör vi prata ICE-bilar i stället för fossildrivna eftersom bränslet kan vara fossilfritt.

#e • Uppdaterat: 2017-10-11 18:05
1

Bravo.

#f • Uppdaterat: 2017-10-11 18:59
Styggavargen

Guran, hade din X1:a haft bensin motor istället då? Drar den fortfarande mindre än en Octavia? Biltillverkarna kunde "maskera" den höga förbrukningen med dieselmotorer, så att bilar som tex X1 och andra Crossovers/SUV's fick en "rimlig" förbrukning. Hade dessa haft bensin motorer hade nog förbrukningen legat på 0.8-1 liter/mil, hur många hade accepterat detta av en ny bil idag?

#g • Uppdaterat: 2017-10-11 19:22
A.L

Mso 1000. Nej det är inte skitsnack. X1 med 2 litersdiesel, fyrhjulsdrift och automatlåda tar inte mer än 0.5 l/milen vid blandad körning. Jag vet eftersom vi har en på firman och där tankningar och körda mil loggas elektroniskt.

Körning i köerna i GBG med omväxlande körning på motor- och landsväg ger 0.52 l/milen. Kör man på renodlad landsväg går den att få under 0.4 liter per mil. Den går helt enkelt föredömligt snålt, och därtill tystare än en bullrig Octavia. Läs min tråd om bilen här.

http://www.vibilagare.se/forum/vi-bilagares-forum/modellspecifikt/bmw-x1-xdrive20d

MVH AL

#h • Uppdaterat: 2017-10-11 19:25
Mythbuster

Lite taskigt att skriva att flera städer har infört dieselförbud när det inte är sant. Vad som sant är att Oslo, på försök, förbjöd diesel i 2 dar. Då gick N2O halterna upp. Vad som också är sant är att flera städer i Tyskland och Frankrike begränsar äldre emissionsklasser för både bensin och diesel. Men ingen stad har ett uttalat generellt dieselförbud. Det är bara påhitteri.

#i • Uppdaterat: 2017-10-11 19:31
Raphael

En dieselmotor ÄR snålare med bränslet än en bensinmotor är, det går inte att komma ifrån - och dessutom har mer kraft från låga varv även jämfört med de nya down-size 3-cyl små turbomotorerna som blir allt vanligare. Det kommer dessutom ut nya dieselmotorer med förbättrad rening, PSA kommer med 1,5 Blue HDI med integrerad SCR och nya förbränningsrum och spridare, för att klara Euro 6.c redan nu. Utvecklingen har inte stått still på dieselsidan. Ett problem som helt har försvunnit i debatten är de höga och hälsofarliga partikelutsläpp som små turboladdade bensinmotorer släpper ut, mycket högre än t o m en äldre Euro 5 diesel släpper ut.

#j • Uppdaterat: 2017-10-11 19:40
mso 1000

Guran.
Det där är skitsnack och även med dieseln faktiskt.
Dels behöver inte alla en småbil som x1 och 190 diesel hästar och 4x4 och X1 är väl minst 100-150tusen dyrare än octavian 1,0 och tar säkert 1dl mer dricka fast det är en diesel b
Och vad det gäller buller och komfort är det inte stor skillnad idag faktiskt.
Det går att åka ny halvstor bensinbil snålt numera om man väljer rätt och inte har speciella behov som 4x4 och 190 dieselhästar.

#k • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Styggavargen
Jag har ingen X1, övergav BMW vid förra bilköpet pga. Deras överpriser, obefintliga garantier och att lite utrustning kostar som en hel småbil.
Men det är kul att trigga Octavia ägarna då detta tydligen har blivit rikslikare för förnuftig bil och den går garanterat tystare än en BMW X1, i alla fall när dom är utrustade med 19-tums hjul, jisses vilket oljud. Helt överens med att det går att åka moderna bensinare till helt ok förbrukning, skiljer ca 1 dl och knappt det. I Småbilar är diesel fullständigt överflödig. Körde en Mazda 2 52 mil i rejäl motorvägsfart, landade på 0,46.
Min nuvarande bil, en sån där helt onödig fyrhjulsdriven Mazda suv på 1700 kg med dieselmotor, 0,52 på 90 mila tur och 1dl mer blandat.
Min gamla Opel astra 1,4turbo går fint att köra på dryga halvlitern på långkörningar.
Men skillnaden i förbrukning ligger ju oxå i det högre energiinnehållet i diesel.
Men vad nästa får för drivlina är ännu osäkert, gillar bensinare (därför valet av en varvvillig Mazda diesel med mycket bensinkaraktär) Någon form av hybridlina blir det nog om priserna blir vettigare. Men helt klart är dom moderna 1-liters trepipiga helt ok, har kört några och man förundras över hur fint dom fungerar. Sen om dom i realiteten tar mindre soppa än en fyrcylindrig runt 1,5 liter som har mer resurser i reserv låter jag vara osagt. Men tror att skillnaden är ytterst marginell

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.