Nästa artikel
Säljstart för Kia Stonic
Nyheter

Säljstart för Kia Stonic

Publicerad 10 oktober 2017 (uppdaterad 6 februari 2018)
Nu i helgen börjar Kia sälja den nya suven Stonic som tillverkaren själv spår ska bli en storsäljare i Europa.
Stonic presenterades i juni och börjar alltså säljas nu i helgen. Grundpriset är 144 900 kronor på utrustningsnivån "Action" och då ingår bland annat autobroms, trötthetsvarnare och elvärmd ratt. Går man upp en nivå till "Advance", för 163 900 kronor, så får man en 1,4-litersmotor på 100 hästkrafter i stället för 1,25-litaren på 84 hästar och dessutom backkamera, takreling och lite andra tillbehör.

Den utrustningsnivå som väntas bli populärast heter "Advance Plus" och då hamnar prislappen på 184 900 kronor. För det priset får man först och främst 120-hästarsmotorn 1,0T, men också vassare klimatanläggning, fler inredningsalternativ och större fälgar. Motorerna paras med en sexväxlad manuell växellåda, vill man ha automatväxel så får man vänta på den sjuväxlade dubbelkopplingslådan som kommer under 2018.

Diskutera: Vad tycker du om Kia Stonic?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2017-10-10 18:34
L. Mäkinen

Raphael,
De kanske sneglar på Volkswagengruppen som lyckas ganska bra med att sälja varianter på få grunder.

En SUV ska vara rambyggd och baserad på en pickup för att kunna tas på allvar.

#m • Uppdaterat: 2017-10-10 18:59
Styggavargen

Raphael, för dig finns det bara en bil.. och det är en C3 aircross. Jag måste nu ut och provköra en sådan, för att se vad som är så himla speciellt med den...

#n • Uppdaterat: 2017-10-10 19:42
Raphael

Stonic/Kona konkurrerar med andra lågbyggda halvkombis med något högre markfrigång - som Mazda CX-3 eller Fiat 500X, eller Mini Countryman. Och alla dessa finns också med fyrhjulsdrift, men det är de framhjulsdrivna versionerna som folk köper. Med fyrhjulsdrift och stora motorer sticker förbrukningen iväg. Känns rätt fel i småbilsklassen som dessa ändå tillhör. Varken 500X eller CX-3 är storsäljare i Europa, även fast 500X är en storsäljare lokalt i Italien. Renault Captur är mest såld i klassen, och jag tror den är det därför att den inte bara har högre markfrigång utan den är även byggd på höjden. Även Peugeot 2008 är det om än inte lika mycket. Detta gör dem rymliga och funktionella, mer så än Fiat 500X och Mazda CX-3.

#o • Uppdaterat: 2017-10-10 19:51
Raphael

För ögat utan hjärnan inkopplad skulle jag kunna tänka mig en Fiat 500X, för den är snygg. Men de mjuka organiska och runda formerna gör den synnerligen opraktisk. Den rymmer inte mer i bagaget än Stonic/Kona gör. De konkurrerar om samma köpare, och just nu har 500X lite trista motorer men Fiat har fyra nya motorer på gång - en 1,0 3-cyl och 1,3 4-cyl med kompakta förbränningsrum och en Miller-cykel för förbränningen (påminner delvis om Atkinson men bara delvis) och matknadens högsta kompression, de kommer även med turbo-laddning (det är så det blir fyra motorer) för 500X är 1,3 cyl utan och med turbo mest aktuell, den ersätter dagens 1,6 utan turbo och 1,4 med turbo. Någon gång under 2018 kommer de till 500X. Minsta motorn 1,0 kommer till Panda och 500 och kommande nya Punto.

#p • Uppdaterat: 2017-10-10 20:03
Raphael

Jag uppskattar C3 Aircross därför att den är minst lika rymlig som den C3 Picasso som jag har, och den har i stort samma längd väldigt lite som skiljer. Bredd och höjd på Aircross är också ung som min Picasso, men Aircross har högre markfrigång (17,5 cm) så den blir därför lite högre. Det kan vara så att den inte går in i mitt garage, min Picasso gör det med en hårsmån det kan bli lite väl tight med C3 Aircross. Inte jag som byggt garaget, det gjordes på 50-talet kanske jag får såga upp dörren lite och göra om haha... men en Aircross rymmer 410-520l bagage (skjutbart baksäte), och min Picasso har 380-500 liter. Aircross ger mig 20-30 liter extra. Redan min Picasso är rymligare än Stonic/Kona, det är ju en minibuss. När jag flyttade mitt kontor så fick det plats i Picasson. Skrivbordsstol, två Ikea Poäng fåtöljer, en ihoprullad matta, ett litet runt bord typ café, diverse pärmar och krukväxter. Försök få in det i en Stonic/Kona eller CX-3 eller för den delen 500X. Det går inte.. Men det går i Aircross, dessutom har den framfälld passagerarstol så man får in långa föremål också. En Aircross är alltså en C3 Picasso minibuss (som jag har) med högre markfrigång och lite annan styling, sen har den nya breda och fluffiga stolar också.

#q • Uppdaterat: 2017-10-10 20:11
Raphael

Faktum är att den första C3 Aircross var en C3 Picasso med högre markfrigång och extra platsköldar, men den såldes bara i Sydamerika. Nya C3 Aircross II ersätter C3 Picasson både i Europa och Sydamerika. Aircross-varianten blev populärare än vanliga Picasson i Sydamerika, så nu kör man konceptet world-wide. Högre markfrigång och GripControl passar bra där jag bor, med djupa lerspår varje vår som slår i underredet, stora stenar på skogsvägarna som skrapar i och grusvägar som vid kraftigt snöfall kan ta några dagar för bonden att ploga upp. Kia Stonic/Hyundai Kona och liknande är för små invändigt för mig, de är ju bara vanliga småbilar med lite högre markfrigång. En C3 Aircross är en minibuss med högre markfrigång. Det är skillnaden. Sen tycker jag Aircross ser rolig ut, jag vill ha den med Orange pack där takreling och ränder sidifönstret bak samt sidospeglar är i orange. Och så Urban Red på inredningen med röda och orangea detaljer i klädsel och på detaljer i instrumentpanelen och ratten. Då är jag nöjd. :)

#r • Uppdaterat: 2017-10-10 20:31
L. Mäkinen

Nu har jag bara haft körkort i 28 år så det kanske inte räcker för att använda bilar till allt, men de enda gånger jag fyllt bilen fullständigt är när jag har flyttat. Det gör jag inte tillräckligt ofta för att det ska påverka valet av bil.

Det var nästan fullt med semesterpackning och fyra hundar i min Mazda Demio, men ovanför hundskocken fanns det luft.

#s • Uppdaterat: 2017-10-10 20:53
Peter E

Nåt som kan vara intressant i sammanhanget är det faktum att Stonic beroende på motor får dra mellan 910 och 1100 kg på kroken.
En C3 Aircross får dra mellan 650 och 840 kg.
Som upplysning bara.

(Inom parantes så får VW T-roc med de motoralternativ som finns tillgängliga, dra mellan 1300 och 1700 kg.)

#t • Uppdaterat: 2017-10-11 00:24
John2008

En bil med enbart tre olika bensinmotorer att välja på. Nej, tack! Ska man kunna bryta beroendet av fossila bränslen är detta ingen bil man bör köpa.

#u • Uppdaterat: 2017-10-12 08:56
Raphael

Kia säljs med en garantiförsäkring, till PSAs bilar kan man köpa till en garantiförsäkring utöver de tre år som är standard. Att tro att Kia inte tar betalt för sin garanti, och hävda att det handlar om att "våga lita" på produkten, det kallar jag för en illusion. Kia tar betalt för sin extra garanti, men den är inbakad i priset. Dessutom är den full av undantag. Om Kia hade tre års garanti så kunde de sänka priset på bilarna. PSA ger helt enkelt kunden alternativ.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.