Nästa artikel
Bilfrågan: Kan jag kalibrera själv?
Bilfrågan

Bilfrågan: Kan jag kalibrera själv?

Publicerad 4 oktober 2017 (uppdaterad 6 november 2020)
Hur fungerar däcktrycksövervakning? Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Är det krav på däcktrycksmätning på alla nya bilar från 2014? Finns det två system, ett med en mätare på däcken och ett som använder ABS-systemet? Måste man åka till verkstaden för kalibrering varje gång man byter till sommar/vinterdäck? På vilka bilar kan man nollställa detta själv?

Ni borde kommentera detta vid test av nya bilar speciellt om kravet är att åka till verkstad för kalibrering/nollställning. Sistnämda verkar idiotiskt enligt min mening och en sån bil vill jag inte köpa.

Göran Andersson

Svar:
Från första november 2014 ska alla nya bilar vara utrustade med ett system som övervakar trycket i däcken. Det kan ske antingen via ABS-systemet som registrerar eventuella skillnader i däckens rullomkrets eller via sensorer som monteras inne i däcken, vid ventilerna. På de flesta modeller från VAG-koncernen används ett system som kallas TPLI – Tyre Pressure Loss Indicator – vilket baseras på ABS-bromsarna. Andra märken använder främst sensorsystemet TPMS – Tyre Pressure Measuring System. Det blir dyrare – sensorerna kostar några hundra kronor styck och måste bytas när deras batterier tar slut.

Däcktrycksövervakning infördes i EU av miljöskäl. En bil som åker omkring med för lågt däcktryck förbrukar mer bränsle och släpper ut mer koldioxid. Nya bilar måste ha däcktrycksövervakning för att bli typgodkända i EU men i Sverige är det frivilligt för bilägarna att använda systemet. Anledningen är att vi regelbundet byter mellan sommar- och vinterdäck och då kontrolleras ju däcktrycket. Ingen svensk bilist åker alltså omkring med för lågt tryck under någon längre tid. Däcktryckssystemen kontrolleras heller inte vid kontrollbesiktningen.

Men att ha koll på däcktrycket är förstås bra och säkert. Den som vill använda sin TPMS kan på de flesta modeller kalibrera systemet själv via bildatorn.

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om tryckmätningssystemen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-10-04 14:27
Axa

Jag skulle nog aldrig få för mig att skaffa bil med TPMS, tycker det räcker med ABS-varianten. Annars onödig snyltkostnad.

#c • Uppdaterat: 2017-10-04 15:57
PREVIA

Borde man inte förklara skillnaden för systemen då ABS systemet inte varnar om alla hjul har för lågt lufttryck och inte varnar för att reservhjulet kan vara tomt vilket inte är så kul om man får punktering.

#d • Uppdaterat: 2017-10-04 18:25
CJ77

Eller så kan man faktiskt skita i däcktrycksövervakning. Är bara lag krav i övriga EU inte i Sverige då vi byter hjul varje år ändå i samband med vintern.

#e • Uppdaterat: 2017-10-04 18:43
Saslam

Ok verka mysko men ofarlig jag lovar ;) ska vara en tpms 4 st givare och en liten display för 400 spänn direkt från Asien funkar kanon fint

#f • Uppdaterat: 2017-10-04 19:53
walle_x

Jag har inte TPMS-sensorer i mina hjul på min Volvo S60 2017. Det är bara att starta kalibrering ändå så försvinner varningen. Det har hänt att den larmat någon gång men det är bara att starta kalibrering igen så försvinner det. Jodå, jag har koll på trycket ändå.

#g • Uppdaterat: 2017-10-04 19:58
Rikard

VW Bubbla är nog en av få bilar som varnar för lågt tryck i reservhjulet. ABS övervakning är inget unikt för VW, jag har det på min BMW -06

#h • Uppdaterat: 2017-10-04 22:33
GF

Jag har haft tidigare en Toyota Auris HSD årsmodell 2016 finns på instruktionsbok som står: Öppna handskfacket. Håll nollställningsknappen till däcktryckvarningssystemet intryckt tills varningslampan blinkar långsamt 3 gånger. Jag har gjort för det funkar inte och har pratat med Toyota verkstad att den knapp finns men går inte att göra nollställning därför är det låst och kan inte ändra data manuell utan måste alltid lämna bilverkstad ska nollställa både sommar och vinterdäck. Riktigt dålig för Toyota.
Min Opel Astra 1.0T årsmodell 2016 byter jag själv däck första gång sommardäck och trycker knapp vid vänster spak bakom ratten ändra låg, medel och hög lufttryck däck med tre inställning och körde många mil och aldrigt lyser lampa som varning för låg däcktryck. :-)

#i • Uppdaterat: 2017-10-05 05:33
CJ77

På min Fiat Freemont så stänger systemet av efter 20 larmande om man inte har sensorer i däcken. Smidigt och enkelt☺️

#j • Uppdaterat: 2017-10-05 22:59
107Carlsson

GF måste varit fel på din bil. Har en Auris HSD 2014. Fungerar precis som instruktionsboken beskriver

#k • Uppdaterat: 2017-10-06 17:02
GF

@107Carlsson
Min tidigare Auris HSD 2016 är inte samma som 2014. Du klarar nollställning.
Jag och junkers har samma modellår och kan inte nollställa för att det är nya system är låst därför måste till verkstad som kan nollställa genom med programmering OBD!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.