Nästa artikel
Allt fler rattsurfar
Nyheter

Allt fler rattsurfar

Publicerad 3 oktober 2017 (uppdaterad 3 oktober 2017)
70 procent medger att de läser, skriver eller skickar sms samtidigt som de kör bil enligt en ny enkät från Bilprovningen.
Mobilanvändadet bakom ratten ökar men trots att majoriteten inser att det är farligt tror många att ett förbud inte blir effektivt.
Bilprovningen har genomfört enkäter om rattsurfande vid två olika tillfällen: 2013 och 2017. Sammanlagt svarade 2.000 personer och enligt Bilprovningen är utvecklingen kring mobilanvänadet bakom ratten oroande.

I den senaste undersökningen svarade 94 procent att de anser att trafiksäkerheten påverkas om man använder mobilen under körning. 2013 var motsvarande siffra 77 procent. Trots riskerna har andelen som rattsurfar ökat. Sms är den största distraktionen – här uppger 70 procent att de läser, besvarar eller skickar sms i samband med bilkörning. 2013 var andelen 24 procent, vilket innebär att dagens nivåer är en ökning på 190 procent på fyra år. Undersökningen visar också att de förare som fotograferar eller spelar in film har fördubblats på fyra år till 40 procent. Tre av tio säger att de läser, besvarar och publicerar inlägg på sociala medier medan de kör. De som kollar sin e-post har ökar från var femte till var fjärde. Vidare spelar 20 procent av förarna någon form av mobilspel bakom ratten. Andelen som pratar i telefon och inte använder bluetooth eller handsfree är på samma nivå som när förra undersökningen gjordes: 40 procent.

I den nyligen genomförda enkäten tyckte 7 av 10 att det borde finnas en lagstiftning mot mobilanvändning i samband med bilkörning. Samtidigt anser 4 av 10 att lagstiftning inte skulle få dem att sluta rattsurfa.
– Enkäten visar att alla inte kommer att låta sig påverkas av lagstiftning när det gäller mobilanvändning vid bilkörning. Lösningar som minskar behovet av att använda själva mobilen är därför viktiga som ett komplement, exempelvis tillgång till GPS-navigering och handsfree med röststyrning som gör att föraren hela tiden kan fokusera på trafiken, säger Bilprovningens vd Benny Örnerfors. 

1 december 2013 infördes en förändring i Trafikförordningen (1998:1276). Det innebär att föraren vid färd på väg endast får använda mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning om det inte påverkar körningen på ett trafikfarligt sätt. Den som bryter mot denna bestämmelse kan dömas till böter, eller bli av med körkortet och det är polisen som avgör vad som anses som farlig körning.
 
Diskutera: Borde det införas ett totalförbud mot mobilanvändande i bil?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-10-03 10:42
Mattse

Totalförbud är verkningslöst om det inte finns resurser till att övervaka detta. Polis och myndigheter kommer att skylla på alla gängmord de måste prioritera framför dessa mindre vardagsbrott.

En del av lösningen kan vara att försäkringsbolagen går ut med att de inte ger full försäkringsersättning om det framkommer att mobilsurfandet varit del i olyckan. För pengar tycks vara det enda som biter på Svensson. Fast även där lär det saknas resurser till att utreda orsaken till olyckan. Det blir väl som vanligt att "bilen kom av oförklarlig anledning över i motsatta körbanan" när mobilsurfande ligger bakom olyckor.

#2 • Uppdaterat: 2017-10-03 10:44
Styggavargen

Straffas man för mobil surfande vid ratten måste det svida. Minst av med körkortet i 3 år, höga böter och utebliven försäkring.

#3 • Uppdaterat: 2017-10-03 10:59
pinjong

Det hjälper nog inte att förbjuda de små mobila skärmarna när det allt oftare följer med en stor central skärm med bilen.

#4 • Uppdaterat: 2017-10-03 12:25
Hackenbush

Fattar inte att vuxna människor kan sätta sig bakom ratten och surfa medan de kör. Har mobilen så starkt grepp om dem att de skiter i olycksrisken?

#5 • Uppdaterat: 2017-10-03 13:25
pinjong

För dom som dör är det i alla fall farligt.

#6 • Uppdaterat: 2017-10-03 13:39
107Carlsson

Håller fullständigt med Hackenbush. AudiS4 torgför uppfattningar som förare i gemen av hans bilmärke verkar ha när man ser dom i trafiken

#7 • Uppdaterat: 2017-10-03 13:55
Hackenbush

Tyvärr har du nog rätt i vad du säger om AudiS4 107Carlsson.
Om man har råd att köpa en ny dyr bil varför har man inte råd till handsfree?
Det är väl så att telefonsamtal är det lilla man gör med telefonen i bilen som det skrivs ovan så surfar man i allmänhet, kollar FB eller spelar spel i mobilen medan man kör. Blir man tagen av polis spelandes spel på mobilen när kan kör så skulle körkortet omhändertas omedelbart. En sådan förare skall inte få framföra ett fordon.

#8 • Uppdaterat: 2017-10-03 14:23
saabnisse

Den bil som Audi S4 har är nog så gammal att det inte går att koppla in en handsfri där, den bilen är nog äldre än mobilen!

#9 • Uppdaterat: 2017-10-03 14:25
Hackenbush

Visst finns det väl universalhandsfree som går att använda på äldre bilar? Jag kan ha fel men tror mig ha sett annonser för det.

#a • Uppdaterat: 2017-10-03 15:39
Lennart Sandberg

Det enda som kan hjälpa är ett totalt förbud mot handhållen mobil. Då kan polisen ingripa när de ser någon som gör detta. Nuvarande lag kräver att de observerar ett trafikfarligt beteende och dessutom förlorar de ofta i domstol om de inte filmat.
Själv blev jag ordentligt avhyvlad av Guardia Civil i Spanien för ett par år sedan. Sedan dess har jag avstått handhållen mobil, I bilar som inte har handsfree är det enklast att skippa mobilen och ringa upp när man stannat.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.