Nästa artikel
Bilfrågan: Räcker en blinkning?
Bilfrågan

Bilfrågan: Räcker en blinkning?

Publicerad 3 oktober 2017 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren undrar om det verkligen räcker med att blinka och sedan kasta sig ut i omkörningsfilen, utan hänsyn till andra trafikanter bakom. Illustration: Johan Isaksson.
”Måste bilen även invänta en lucka så att filbytet kan ske utan störning?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Förutsättningen: en tvåfilig motorväg (110 km/tim) med tät trafik, i innerfilen hinner en bil upp ett husvagnsekipage.
Räcker det med att blinka för att byta till den yttre filen inför omkörning? Eller måste bilen även invänta en lucka så att filbytet kan ske utan störning (så att de i yttre filen inte behöver bromsa)?
Dan Ruth
 
Svar:
Det är ytterst olämpligt att låta blinkersen ersätta hänsyn till medtrafikanterna. Om trafiken i ytterfilen är tät får du vackert bromsa in bakom husvagnen och vänta på en lucka innan du kör om. Att bara blinka, svänga ut och tvinga de bakomvarande att bromsa kan skapa riskabla situationer och i värsta fall sluta i en krock. Beteendet är ett brott mot bestämmelserna i Trafikförordningen, 2 kap 1 § som säger: ”En trafikant skall uppträda så att han eller hon inte i onödan hindrar eller stör annan trafik.”
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Har du varit med om en liknande situatione som frågeställaren beskriver?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-10-03 12:55
hultarn

En omkörning får bara göras när det är utan risk, och att bara slänga sig ut framför någon är inte riskfritt. Jag håller med om att frågan inte ens ska behöva ställas, men vi ser ju alla vad som händer i trafiken... Man får köra med fantasi och vara beredd.

#c • Uppdaterat: 2017-10-03 13:00
adzam

ofta händer det att bilisten som ser att någon som blinkar och vill ut gasar för att hindra att få den bilen framför sig

#d • Uppdaterat: 2017-10-03 13:15
Axa

Iallhast
Sorry, men du har fel.
Jämför med situation att man passerar en korsning där väntande bil har väjningsplikt. Ska passerande bil då helt plötsligt sakta in, bromsa lite med lysena för att ”visa hänsyn” och släppa fram den väntande bilen?
Nej, självklart inte. Naturligtvis ska man visa hänsyn men man ska i första hand följa trafikförordningen. Annars blir det förvirrande för alla i trafiken.

#e • Uppdaterat: 2017-10-03 13:23
pinjong

Hackenbush: Känslan beror på skillnad i hastighet. Om någon "slänger" sig ut och samtidigt bromsar upp dig så blir det inget flyt utan bara irritation. Men om man har samma hastighet och lugnt blinkar och sedan utan tvekan byter fil så går det bra. Att avstånden ofta är små får vi leva med. Det är många som ska fram.

#f • Uppdaterat: 2017-10-03 13:50
107Carlsson

Det är klart att detta är en berättigad fråga. Det upplever man ju dagligen i stockholmstrafiken att folk tror att det bara är att blinka och sen svänga över i vänsterfilen så dessa får tvärnita. Tyvärr läser nog dessa inte VIB's forum så att dom kunde lära sig någonting.

#g • Uppdaterat: 2017-10-03 14:06
Hackenbush

pinjong, det är de små avstånden som orsakar seriekrockar.

#h • Uppdaterat: 2017-10-03 14:13
pinjong

Hackenbush, jag tror mer på ouppmärksamhet och orutin.

#i • Uppdaterat: 2017-10-03 14:18
Hackenbush

Ligger du 5 meter bakom en bil i 90 och bilen framför tvärnitar så har du inte en chans i helvete att undvika att köra på bilen oavsett hur rutinerad du är.

#j • Uppdaterat: 2017-10-03 14:58
Rikard

Blinka EN gång ?? Min bil blinkar 3 gånger, srn vrider jag på ratten, har ju BMW så slöddret får flytta på sig.

Skämt o sido ( ni förstod väl att det var ett skämt) så sa min kompis körskoläraren en sak när jag tog släpvagnskort -97.
Har man en bil bakom sig och ska svänga, blinkar man i tid för att visa sin avsikt.
Ska man byta fil eller lämna vägkanten, ska man blinka när man förflyttar bilen i sidled, inte slå på den för att få folk att bromsa in/ lämna plats för dig.
Man ska anpassa farten, vänta in tillfälle, sen blinka o svänga.

#k • Uppdaterat: 2017-10-03 15:01
Rikard

Som sagt, avståndet skapar olyckorna, hade folk avstånd nog blev det inga olyckor för att nån byter fil lite ovarsamt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.