Nästa artikel
Svensk forskning visar på för höga dieselutsläpp
Nyheter

Svensk forskning visar på för höga dieselutsläpp

Publicerad 29 september 2017 (uppdaterad 29 september 2017)
Svenskt forskningsinstitut har lett insamlingen av utsläppsdata från 700.000 dieselbilar i Europa. Resultatet: De släpper ut mer kväveoxider än tillåtet.
Moderna dieselbilar släpper ut fem gånger mer kväveoxider än vad som tillåts, enligt mätningar på 700.000 fordon i Europa.
IVL Svenska Miljöinstitutet har lett en studie i Spanien, Schweiz, Frankrike och Storbritannien, där de hälsofarliga kväveoxidutsläppen från sammanlagt 700.000 dieselbilar uppmätts utifrån verklig körning.

Preliminära resultat visar att dieselbilarna överskrider gränsvärdena med cirka fem gånger. I somras publicerade IVL Svenska Miljöinstitutet resultatet av mätningar av 30.000 förbipasserande dieselbilar i Göteborg och den mer omfattande Europaundersökningen bekräftar resultaten därifrån: Att dieselbilar i den senaste miljöklassen, Euro 6, klarar sig bättre även om utsläppsgränsvärdet fortfarande överskrids med 4-6 gånger, men att tidigare klassningar, framförallt Euro 5, överskrider gränsvärdet med så mycket som 40 gånger för vissa bilmodeller.

Nu ska rapporten presenteras för Europaparlamentet.
– Dieselbilens verkliga utsläpp är en högaktuell fråga – nu närmast inför höstens omröstning i EU-parlamentet av EU:s nya avgaslagstiftning. Att frågan lyfts på EU-nivå är ett gott tecken. Hittills har Bryssel inte agerat tufft nog. Nu hoppas vi på ett strängare regelverk, säger IVL:s utsläppsexpert Åke Sjödin.
 
Diskutera: Vad tycker du om resultaten från studien?
 
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#115 • Uppdaterat: 2017-09-30 20:57
CJ77

Jo du vargen. Octavia precis som V70 å många andra bilar e bra om du e max 185cm lång. Då kan faktiskt någon kort person sitta bakom. I just Octavia och V70 som vår familj provsuttit kan inte ens min 9 åriga son sitta bakom mig. Tur att det finns bilar för alla smaker typ SUV när man vill gå in och ur bilen.

Ford Kuga är en av dessa bilar som uppfyller grundkrav för en bil jag vill ha. Att jag kan sitta bakom mig själv med min 198cm långa kropp ( har långa ben vilket gör det än värre). Till och med vår andra bil Renault Modus har bättre sittutrymme bak än Octavia/V70 etc. Dock är lastutrymmet inte mycket för världen.

#116 • Uppdaterat: 2017-10-01 00:49
Styggavargen

Antar att sitter alltid i baksätet? Det är mycket "gnäll".. och "jidder". För mig låter det mest som att du måste rättfärdiga ditt val av bil. Många idag som kör SUV klagar ofantligt mycket på vanliga personbilar, hur gick det att köra dem tills nu? Ni måste haft problem i över 20-30 år? Plötsligt tycker alla att man inte ta sig in och ur bilen. Har inte hört någon med dessa problem innan, men nu när SUV trenden är här så är detta man först tar upp. Har alla tryckt sin näve i fickan under alla dessa år och inte vågat säga att de inte kan ta sig in och ut ur den vanliga personbilen???

#117 • Uppdaterat: 2017-10-01 09:56
mso 1000

Jaha rätt vargen men är man över 190-195 så kan man nog förstå att det finns vissa begränsningar och lite behov av suv buss körställning för att komma tillrätta med längden.
Jag med mina 173 cm provade outlandern pev men för mig var det en katastrof i sitt och körställning jämförelsevis med min standard octavia. Det kändes som Max 10 mil innan träsmaken kom.

#118 • Uppdaterat: 2017-10-01 10:22
Styggavargen

Kuga är fel val om man är så lång, då är en VW caddy mycket bättre.

#119 • Uppdaterat: 2017-10-02 18:28
S-E S

Inget nytt. Det är välkänt sedan tidigare av de som är bilintresserade. Frågar är: Varför har endast VW fått utstå spott och spe när alla dieselfordon, jag vågar säga alla, utan undantag är syndare?

#11a • Uppdaterat: 2017-10-02 20:59
Christoffer Johnsson

Ja Vargen du har rätt en Caddy hade funkat. Har i mitt liv haft en låg bil en Opel Astra combo. Men efter flertal bulor, fetvurpor på vintern när man skulle ut eller in så har jag aldrig köpt en "normal" bil i dina ögon. Har varit scenic,Quasqai Peugeot Partner och nu sist en Fiat Freemont. Men nu är barnen större och åker inte med lika mycket och behov av barnvagn och annat minskat.
Så då funkar Kuga bra. Blev det valet pga sittutrymme, den sett till övriga marknaden snåla Eu6 motorn och diesel pga bränsleförbrukning kraft och karaktär.

#11b • Uppdaterat: 2022-04-27 08:24
Gäst (ej verifierad)

Att dieselbilarnas partikelutsläpp är högre än i verklighet än vid test är inget konstigt. Att testet är inte nära verkligheten är problemet. Biltillverkarna skall ha något att gå efter och alla kan inte ha sin variant av verklighet. Det hela talar om tjänstemannens och politikers oduglighet. inte om konsumentens ilvilja. Å andra sida har biltillverkarna försökt att trycka på diesel för att minska sina totala CO utsläpp vilket har varit ett krav. Förbjud diesel för personvagnar som oftast körs i stadsmiljö och nära människor, fasa ut diesel utan något idiotiskt straff avgift. Folk har köpt dieselbil som miljöbil. De skall inte straffas för att bilindustrin är girig och plotiker är idioter.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.