Nästa artikel
Autobroms stoppar 2 av 3 upphinnandekrockar
Nyheter

Autobroms stoppar 2 av 3 upphinnandekrockar

Publicerad 29 september 2017
Nästan 70 procent av olyckorna när en bil kör in i en annan bil bakifrån hade kunnat undvikas om bilen haft autobroms enligt ny statistik.
Det är ITARDA (Institute for Traffic Accident Research and Data Analysis) som bearbetat data från 2.700 upphinnandeolyckor på uppdrag av biltillverkaren Toyota. Analysen baseras på trafikincidenter i Japan. Statistiken visade att Toyotabilar utan säkerhetssystemet Safety Sense med autobroms var inblandade i 0,28 procent av upphinnandeolyckorna, medan de som hade Safety Sense installerat var inblandade i 0,08 procent av den typen av olyckor.

I Japan är inte säkerhetssystemet standard, men i Sverige ingår autobroms på alla nya Toyotas bilar sedan några år tillbaka. Idag rullar på våra vägar 49.000 fordon med systemet installerat.

Nästa steg för Toyota Safety Sense är att kompletteras med ett system kallat Intelligence Clearance Sonar (ICS). Det ska hjälpa till att förhindra olyckor i låga farter, exempelvis på parkeringsplatser om föraren oavsiktligt råkar trampa på fel pedal.
 
Diskutera: Vad tycker du om undersökningen?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2017-09-29 22:00
Hundter

Idag sysslar många bilförare med allt annat än bilföring! Håller man rätt avstånd och koncentrerar sig på.... ja just..... bilkörning, så behöver inte sådana olyckor inträff! Men allt bling-bling kostar pengar och vett och etikett övertas av datorer! Men att kunna byta en strålkastarlampa själv, det går inte! :-/(

#m • Uppdaterat: 2017-09-29 22:10
Världens vackraste man

Om något politiskt parti vill införa autobroms på cyklar ska jag rösta på detta parti.

#n • Uppdaterat: 2022-04-27 08:24
Gäst (ej verifierad)

Autobroms, adaptiv farthållare, adaptiv strålkastare, .... borde bli obligatoriska eller användas i betygsättningen i EuroNcap. Det finns många äldre, yngre, arga, arroganta, irriterade, skurka, ouppmärksamma ..... trafikanter på vägarna och det räcker inte med goda råd. Vissa tillverkare erbjuder dessa utrustning med mycket överkomlig kostnad utan att bli hyllad för detta. Andra ”premium” och ”säkra” bilmärke vill ha hundratusentals kronor extra. Min senaste bil under 250k har allt, min förra med större prislapp hade ingen av dessa. Gör alla säkerhetutrustningen obligatorisk. För allas skull.

#o • Uppdaterat: 2017-09-30 09:03
Pi

Äras den som äras bör när det gäller autobroms i kombination med adaptiv farthållare som standard i alla versioner och i en relativt billig bil och det är faktiskt Golf 7 som haft detta i Sverige sedan introduktionen 2012/2013. Idag skulle jag tro att det är nya Suzuki Swift som är den billigaste bilen med dessa funktioner, och dessutom backkamera, och även där standard i alla versioner. Det som stör mig lite i Suzukis version är dock att den tydligen inte kan kopplas in i lägre hastighet än 40 km/t - har inte testat men läste det i deras broschyr. Det är tråkigt eftersom det blir fler och fler 30-sträckor och man vill helst slippa kolla hastighetsmätaren utan istället kolla trafiksituationen. Tyvärr är detta med +40 som lägsta hastighet för farthållare lite för vanligt på japanska bilar även idag.

#p • Uppdaterat: 2017-09-30 09:23
mso 1000

Hannnnah.
Bra skrivet och helt rätt.
Och jag tror att det var standard med autobroms på billiga fabia 2014 om jag minns rätt.

#q • Uppdaterat: 2017-09-30 09:49
Pi

Ford schabblade bort en "USP" när man introducerade sin nya Focus-generation 2010/2011 eftersom den fanns med autobroms men i Sverige struntade man helt enkelt i att utrusta de allra flesta av de modeller man tog hem för lagerhållning med denna då ovanliga funktion i den bilklassen. Sen var nog Ford Fiesta en av de billigare bilmodeller med autobroms även om den inte var standard men Ford skärpte sig i alla fall lite och hade de funktionen på många sålda Fiestor relativt tidigt. Skoda Fabia i generation 3, årsmodell 2015 vill jag minnas, hade också autobroms som strandard. Men först av småbilarna var nog VW Up om inte minnet sviker - den tror jag dök upp 2012 i bilhallarna. Men som man brukar säga - detta är nu historia...:)

#r • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

mso 1000, nu var inte octavian ett alternativ för mig, hade jag varit på jakt efter en Golfcombi så klart, men den hade ändå fallit bort till förmån för en än mer prisvärd Seat Leon ST. Som även är betydligt snyggare. Så alternativen var Q5 och X3. Jämfört med samma utrustning på dom blev CX-5 ca 150000 billigare och tio års komponent garanti + tre års nybilsgaranti.

#s • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Beträffande standard med autobroms på billiga bilar så är det väl så att generalagenterna i Sverige medvetet väljer att bara ta in bilar med denna utrustning som lägsta nivå.

#t • Uppdaterat: 2017-09-30 10:16
Pi

Guran - lite skillnad idag och hur det var för några år sedan. Trots det finns det många bilmodeller som säljs i relativt stort antal som fortfarande saknar autobroms - t o m som tillval. För att inte tala om adaptiv farthållare.

#u • Uppdaterat: 2017-09-30 14:53
mso 1000

Autobroms och adaptiv farthållare är det bästa som lanserats.
Bara att erkänna.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.