Nästa artikel
Bilverkstäder ska kvalitetsmärkas
Nyheter

Bilverkstäder ska kvalitetsmärkas

Publicerad 28 september 2017 (uppdaterad 3 oktober 2017)
En ny märkning hos bilverkstäderna ska garantera att de följer alla regler.
Märkningen är tänkt att hjälpa kunder att känna sig trygga i val av bilverkstad, dessutom ska det motverka osund konkurrens.
Godkänd Bilverkstad heter den nya kvalitetsstandard som tagits fram av Motorbranschens Riksförbund (MRF) och Sveriges Fordonsverkstäders förening (SFVF). Initiativet har fått grönt ljus av Konsumentverket. Märkningen säkerställer att bilservicen utförs fackmannamässigt och att verkstaden följer lagar, regler och branschrekommendationer.

– Godkänd Bilverkstad blir ett medlemsvillkor för våra båda organisationer. Standarden bygger på egenkontroll, extern uppföljande årlig kontroll samt minimum två oanmälda externa stickprovskontroller per mekaniker utförda av en godkänd tredjepartskontrollant per år, säger Joachim Due-Boje, ansvarig servicemarknad MRF.

Målsättningen är att verkstäderna ska vara anslutna till Godkänd Bilverkstad senast den 31 december 2019.
– Redan uppfyller cirka 1500 av landets 4000 bilverkstäder väsentliga delar av kvalitetsstandarden, förklarar Bo Ericsson, vd, SFVF.
 
Diskutera: Vad tycker du om initiativet Godkänd Bilverkstad?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-09-28 13:22
Hackenbush

Låter som en bra idé nu man upptäckt hur mycket det fuskas på bilverkstäder. Det kommer nog att kännas tryggare med godkända bilverkstäder men det förutsätter givetvis att man hela tiden tar stickprov för att se till att villkoren uppfylls för att få stämpeln "godkänd bilverkstad"

#2 • Uppdaterat: 2017-09-28 13:25
trasten

Vi testas redan av KBV och av generalagenten så för oss blir det en tredje testare. Men VW har ju lite rykte att återställa så det är väl bra.

#3 • Uppdaterat: 2017-09-28 13:26
40-talisten

Har för mig att en sådan kvalitetssäkring på bilverkstäder redan gjorts (finns?). Hette det inte "grön punkt" eller nåt sånt? Kan någon minnesgod förklara? Orkar inte googla... Och måste man uppfinna hjulet på nytt?

#4 • Uppdaterat: 2017-09-28 13:44
trasten

Grundproblemet är att det finns för få duktiga mekaniker. Återväxten är väldigt dålig och det sätter sig på kvaliteten i slutändan. Att man sen också jobbar på ackord gör inte saken bättre.

#5 • Uppdaterat: 2017-09-28 14:06
Tvärnit

Det heter inte papper Sverige för ingenting.
Saker sköts med ett diplom/cert - se här det står svart på vitt! Jaaa det gör det faktiskt....

Det är kultur som behöver ändras och inte fler papperslappar.

#6 • Uppdaterat: 2017-09-28 14:23
olvildrajv

Tänker nu brett: kanske skulle man kunna lämna ut en film till kunden där verkstaden visar vad som gjorts på bilen?

Med dagens små kameror bör är det så att säga inget jobb alls att hänga på en kamera på tröjan, kepsen eller dylikt och sedan på något lämpligt sätt lämna över filmen med vad som gjorts på bilen.

#7 • Uppdaterat: 2017-09-28 15:59
systembolaget

Olvildrajv, Svenstigs i Halmstad aukt service av Audi , filmar sina jobb, som sen lämnas till kunden, så det som du efterlyser görs redan
hos dom.

#8 • Uppdaterat: 2017-09-28 17:08
Uffeeh

På vilket sätt skulle detta ge bättre effekt än det redan befintliga "Kontrollerad verkstad"?
Tillför absolut inget nytt.
Allt är ett lednings- och attitydproblem. Med bra företagsledning som väljer rätt personal och kan motivera personalen att göra sitt jobb på rätt sätt så ska inga problem behöva uppstå. För det finns många duktiga mekaniker.

#9 • Uppdaterat: 2017-09-28 18:10
CEAT

Om en verkstad ska bli godkänd helt och hållet och för att man ska "tro" på detta så måste det vara 100 % regelbundna kontroller på att dem gör sitt jobb till fullo. Det får inte gå längre än 2 veckor mellan varje besök. Då kan man isåfall börja lita på märkningen. Samtidigt så kommer ju alla auktoriserade verkstäder få en grön symbol, sedan kommer mekonomen säkert klara sig där också, dem andra åker man ju ändå inte till? Så vad spelar det då för roll..

#a • Uppdaterat: 2017-09-28 19:18
Ridis

Shogun wrote;Om man frågar på Kaiserbil så har ingen mekaniker slutat......."

.
Som man frågar får man svar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.