Nästa artikel
Många tror att bilen kostar mindre än den gör
Nyheter

Många tror att bilen kostar mindre än den gör

Publicerad 27 september 2017 (uppdaterad 27 september 2017)
Många svenskar tenderar att underskatta månadskostnaden på bilar, vilket kan gräva hål i plånboken. Det visar en ny Sifo-undersökning.
En ny undersökning visar att svenskar underskattar ägandekostnaden för en bil.
Kantar Sifo har på uppdrag av bilauktionsföretaget KVD Bilpriser frågat 1.775 personer vad de tror att det kostar att äga bilar av olika storleksklasser. Enligt undersökningen tror de flesta att en tre år gammal begagnad bil har en månadskostnad på mellan 1.000 och 3.000 kronor mindre än vad den verkliga summan är. Det motsvarar en extra kostnad på 50 procent.

– Många missbedömer vad en bil kostar att äga. Det kan få stora konsekvenser för ägare som riskerar få stora hål i plånboken när alla kostnader räknas samman. Innan man köper en ny bil bör man därför göra en rättvis kalkyl av den totala ägandekostnaden och framförallt inte missa värdeminskningen som är den i särklass enskilt största, säger Jonas Björkman, vd på KVD Bilpriser.

När det gäller småbilar, som Volkswagen Polo, Renault Clio och Ford Fiesta, tror majoriteten av de svarande att månadskostnaden ligger runt 2.000-3.000 kronor, när den i själva verket är mellan 2.000-4.500 kronor, enligt KVD Bilpriser.

I mellanklassegmentet, med bland andra Volkswagen Golf och Volvo V40, uppskattar de flesta i undersökningen att de kostar mellan 3.000-4.000 kronor per månad, när den verkliga siffran är drygt 4.500–6.000 kronor.

För stora bilar, som Volkswagen Passat och Volvo V70, beräknar de flesta som svarat att det kostar 4.000-5.000 kronor per månad att äga en sådan. Den faktiska kostnaden är 6.000-8.000 kronor per månad.    

– Den viktigaste frågan man bör ställa sig är vad man ska ha bilen till. Mer premiumbetonade bilmärken och modeller har i regel högre ägandekostnad. Bilarna med högst ägandekostnad har å andra sidan oftast lägre procentuell värdeminskning. I slutändan är det dock utgifterna varje månad som bränner hål i plånboken, inte några procent vid en framtida försäljning, säger Jonas Björkman.
 
Diskutera: Vad kostar din bil att äga per månad?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2017-09-28 14:59
mag.NUS.vi.BIL15

Typiskt för många bortskämda tjänstebilsförare att inte ha en tillräcklig aning om vad det verkligen kostar att ha bil. De kan gott åka på en rejäl kostnadschock den dag då de själva skall börja betala vad det verkligen kostar!

#m • Uppdaterat: 2017-09-29 00:28
C20ne

Har haft tur med min senaste bil, en Saab 9-5 som köptes för ett antal år sedan.

Räknar jag på Värdeminskning + skatt + försäkring + besiktning + reparationer så hamnar jag på runt 740 kr månaden exklusive bensin då såklart, snittar 0.85.

Men då har jag haft riktigt tur att bilen bara har gått och gått utan några större reparationer alls, och bekväma mil har det varit i skinnfåtöljen också.

Men börjar väl bli dags att byta snart tyvärr..

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.