Nästa artikel
Bilfråga: Måste jag serva ofta?
Bilfrågan

Bilfråga: Måste jag serva ofta?

Publicerad 12 mars 2015
Är det ett måste att serva på märkesverkstan? Och så ofta? Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Nu har bilen fått service igen, märkesverkstad (Kia) såklart. Cirka 5 000 kr blev det för fjärde servicen på bilen. Jag skriver fjärde, för miltalet på bilen frågade de inte efter. I teorin kunde bilen ha gått mellan 4 000 och 8 000 mil, men det blir ändå samma servicekostnad. Hur är det möjligt? Finns det verkligen ett sådant samband mellan slitagedelar/oljor?
Är det värt att betala dessa kostnader? Jag kör knappt 1 000 mil per år, så milkostnaden blir hög, och vad är det jag får? Jag intalar mig att bilens andrahandsvärde blir högre och om den går sönder, blir det billigare och mindre krångel att reparera.
Jag har fått intrycket att de enda som kan ta hand om min bil på ”rätt” sätt är just märkesverkstaden; andra verkstäder vet inte allt som ska göras nu när alla bilar är så tekniskt komplicerade. Så om något går sönder, och jag får använda maskinskadeförsäkringen (eller Kias sjuåriga garanti), blir det en massa krångel och ifrågasättande om bilen verkligen servats på rätt sätt. Är min oro befogad?

Anna

Svar (KIA):
Det finns ingen ”ekonomiservice” för Kia-bilar, vilket bottnar i flera delfaktorer. För att åtnjuta en sjuårig nybilsgaranti krävs en årlig genomgång av alla komponenter som ingår i serviceprogrammet.
Kan tyckas ”orättvist”, men erfarenheten säger att en bil som körs väldigt lite ofta utsätts för större slitage än en långmilare.Några exempel: Mögel i luftfilter på grund av stillastående luft tillsammans med fukt, högre oljeslitage på grund av flera kallstarter och korta körsträckor, rostiga bromsskivor på grund av långa ståperioder, igensatt bränslefilter på grund av låg omsättning i tanken med risk för algbildning i dagens biodiesel.
Men servas bilen korrekt är garantireparationer kostnadsfria i sju år!

Cecilia Gustafsson, Kia Motors

Svar (Vi Bilägare):
Du behöver inte serva din bil på en märkesverkstad. En dom i Marknadsdomstolen (2012:13) har förbjudit Kia (och andra bilmärken) att tvinga ägarna till märkesverkstäderna för att garantierna ska gälla. Men den verkstad du istället väljer måste göra servicen lika professionellt och använda reservdelar av likvärdig kvalitet som Kias egna verkstäder. Du måste förstås också hålla de bestämda serviceintervallerna. 

Marianne Sterner

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2015-03-13 08:31
Mistro

Verkstäderna kan ge vilka namn de vill på den service som utförs men betalar för mycket gör vi vilket som och någon garanti på att bilen är i ordning då man får tillbaka den finns inte heller.

#c • Uppdaterat: 2015-03-13 10:38
Styggavargen

Pi, KIA's höga servicekostnader har varit på tapeten förr, således inget nytt. Dock trodde jag de bättrat sig men det verkar uppenbarligen inte så.

#d • Uppdaterat: 2015-03-13 11:48
Pi

Styggavargen - tror du eller vet du ? Jag vet i alla fall när det gäller vår lilla Picanto - den är definitivt inte dyr att serva.

#e • Uppdaterat: 2015-03-13 22:32
Rutger Jönåker

Eftersom även jag fått för mig att Kias service är dyr tog jag och googlade lite snabbt och fann då detta: http://www.vibilagare.se/nyheter/kia-sanker-priserna-efter-vi-bilagares-larm-1143 Kan det vara så att det är "gamla synder" som fortfarande hänger kvar i vårt medvetande? Men man kan ju möjligen tycka att Kia borde ha en anpassad service för kunder som har kortare årlig körsträcka än genomsnittet.

#f • Uppdaterat: 2015-03-13 22:49
Pi

Rutger -för vissa skribenter är det nog bara ren okunskap och man sprider också gärna sin okunskap eftersom den antagligen passar det egna syftet. Sen är det som med alla produkter att det kan skilja mellan olika "butiker" där man köper varan...

#g • Uppdaterat: 2015-03-13 23:03
Rutger Jönåker

Pi - ja, att priset kan skilja mycket mellan olika "butiker" är ju sant, så det lönar sig att kolla runt lite innan man "slår till"! Bor man ex. i en storstad kan det löna sig ta ledigt en dag och boka service på en verkstad på en närliggande mindre ort. Minns att någon biltidning hade ett reportage om just detta för något år sedan... En snabb googling ledde till följande träff: http://www.vibilagare.se/reportage/spara-tusenlappar-pa-bilservicen-30493

#h • Uppdaterat: 2017-09-27 10:08
Henrik_gbg

Tja, det är alltid dyrt att köpa billigt. Service vart år för 5000 ..Att de som köper Kia tror att de köper trygghet. Så jävla blåsta.
Finns inget som heter gratis , när ska folk lära sig det.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.