Nästa artikel
Bilfrågan: Hur slippa kleten?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur slippa kleten?

Publicerad 26 september 2017 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren hade sin Volvo V50 stående i ett kallgarage i 1,5 år och det bildades en kletig sörja av dieselresterna i tanken.
”Systemet måste rengöras och många komponenter troligen bytas för att kunna komma igång igen. Bär vi som ägare hela ansvaret?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Vi parkerade och ställde av vår V50 -06 i oktober 2015 med en mindre mängd bränsle i tanken (i ett ouppvärmt garage). Avställningen blev något längre än tänkt, men nu i våras bestämde vi att bilen skulle besiktigas för att möjliggöra försäljning eller fortsatt körning.
Batteriet var förstås helt urladdat och gick heller inte att ladda med batteriladdare. Bilen startades med startkablar och gick som vanligt i slutet av maj. Den kördes på en provtur om cirka 25 minuter för att försöka ladda batteriet. Motorn gick fint. Batteriet lät sig dock inte laddas på detta sätt heller.
Ett nytt batteri köptes och monterades en vecka senare varvid startmotorn nu går utmärkt, men motorn inte ger något livstecken ifrån sig. För att undvika luft i systemet tankade vi 20 liter diesel, men motorn ville ändå inte starta.
Från verkstaden dit bilen sedan bogserades, säger man att hela systemet från tank till motor via filter och annat är fyllt av ”klet”. Systemet måste rengöras och många komponenter troligen bytas för att kunna komma igång igen.
Bär vi som ägare hela ansvaret för att detta har hänt eller finns det några möjligheter att ”skylla på” tillverkaren för att jag fått en skada på min bil? Det står inga rekommendationer om bränslets ålder i bilens instruktionsbok. Hur borde vi ha skött avställning och uppstart för att undvika dessa problem?
Ylva Rönnmark
 
Svar:
Att ställa av en bil med bara lite diesel i tanken är inte bra. Det uppstår fukt i tanken och det startar snart en tillväxt av mikroorganismer som förstör dieseln. Den kletiga massan har förmodligen skapats av oxiderad RME (rapsmetylester). Vanlig personbilsdiesel innehåller fem procent RME. Bränsleexperter varnar för att lagra diesel i mer än ett halvår – även i dunk – just för risken att RME oxiderar.
För att undvika ett igenkletat bränslesystem bör det tömmas helt innan en dieselbil ställs av en längre tid. Tillsats av biocider i bränslet kan dock förhindra tillväxt av mikroorganismer.
Att lägga ansvaret på tillverkaren för det som hänt med en elva år gammal bil är nog lönlöst, även om det inte finns någon varning i instruktionsboken. Hoppas istället på en hjälpsam inställning hos ert försäkringsbolag.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-09-27 07:56
Styggavargen

Vem vet vilka miljöeffekter RME har? Kanske låter jag lite paranoid, men när det börjar växa saker i tanken blir man smått orolig. Vem vet om HVO är så mycket bättre? Nä, diesel är och förblir bränsle för nyttofordon (lastbil mm). Bilarna har på senare tid tvingats över för att det är för tunga och energikrävande.

#c • Uppdaterat: 2017-09-27 08:33
L. Mäkinen

Styggavargen, finns det verkligen XC60 som står i månader hos handlarna? Det är väl landets mest populära bilmodell sen några år tillbaka?

#d • Uppdaterat: 2017-10-03 16:06
iallhast

Fel forum.

#e • Uppdaterat: 2017-10-03 16:08
iallhast

borttaget

#f • Uppdaterat: 2017-10-03 16:37
iallhast

Borttaget

#g • Uppdaterat: 2020-06-23 15:57
snabb95

Det här har bönderna lärt sig den dyra vägen t.ex. p.g.a. skördetröskor som står från höst till höst. Nästan alla bönder kör därför med blankdiesel som är helt fri från RME vilket även eldningsolja är.

#h • Uppdaterat: 2017-09-26 11:02
milkylainen

Jag tror iofs reparatören hittar på när "allt" är fyllt med klet. Det är fyllt med klet upp till filtret, inte resten. Det är det man har filtret till. Såvida de inte sket i att stoppa i ett filter vid service förstås.
Tanken behöver sköljas och filtret behöver bytas. Max någon timmes jobb för en verkstad som inte består av försäkrings-stinna reparatörer.

LeifV: Dagens miljövänliga diesel kan inte långtidslagras. Det har inget med drivmedelsförsäljaren att göra.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.