Nästa artikel
Hyundais nya vätgasbil närmar sig produktion
Nyheter

Hyundais nya vätgasbil närmar sig produktion

Publicerad 18 augusti 2017
Hyundais nästan färdigdesignade vätgasbil.
Sydkoreanska biltillverkaren storsatsar på ”eko-vänligt” och ska lansera 31 bilar med låga utsläpp lagom till 2020.
I våras visade Hyundai upp FE Fuel Cell Concept, en bil som till skillnad från vätgasbilen ix35 är konstruerad för bränslecellsteknik redan från början. Nu har Hyundai offentliggjort bilen som är ett steg närmare produktion än FE. Den har inget namn ännu men går under benämningen Next Generation FCEV.

Fordonet använder sig av fjärde generationens bränslecellsteknik. Suven är nio procent mer effektiv än befintliga ix35 och ska enligt NEDC klara sig 80 mil på full tank. Hyundai ska också ha gjort det lättare att starta när det är kallt ute. Genom att ändra i bränslecellstacken påstår biltillverkaren att bilen nu går att starta i minus 30 grader Celsius.

Bilen är det första steget i Hyundais produktoffensiv för en miljövänligare portfolio. Förut var det 14 ekovänliga modeller fram till 2020, men nu har Hyundai omarbetat målet till 31 nya bilar med låga utsläpp 2020. I det nya talet är Kia Motors kommande modeller också inräknade. Det ska gå att välja på elbilar, hybrider och vätgasbilar.

När det gäller den elektriska strategin ska Hyundai fortsätta i spåren efter eldrivna Ioniq och sätta elmotorer i nyligen presenterade suven Kona någon gång under första halvåret 2018. Den ska då få en räckvidd på 39 mil. Sedan följer en eldriven bil under lyxmärket Genesis 2021 och efter det kommer en eldriven Hyundai med 50 mils räckvidd.
 
Diskutera: Vad tycker du om Hyundais planer på miljövänliga bilar?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2017-08-19 19:22
PREVIA

Klart lättare att stuva undan glasbehållarna i en stor SUV än i en mindre bil men gasbehållarnas volym är faktiskt mindre än batteribilens batteri. Fast batterier är lättare att forma än gasbehållare. 83 mil kommer man på en gaspåfyllning i en vätgas SUV utan att gasbehållarna inkräktar på utrymmet.
Toyotas andra vätgasbil tankades med metanol står det här.
https://www.toyota-europe.com/world-of-toyota/concept-cars/fuel-cell-concepts

#w • Uppdaterat: 2017-08-19 19:45
Reinhard

Dot-com och vätgasbilar har en del gemensamt.

#x • Uppdaterat: 2017-08-19 21:31
Birger Johnsen

Hydrogen fuel är ju framtiden och flera länder har stort antal,detta är ett långt steg från annan hybrid och el bilar.All fuel imellan till hydrogen är en fordröyning och enbart gynnar bilföretagen regering i form av skatter och ingen investering i infrastruktures.Vissa länder utanför EU t.ex.är årtionden före med hydrogen i bilar och infrastruktur till att ha dom gående.
Dom som inte haft/ser på denna framtid är inte seriös med miljön.Sverige "pratar" som vanligt men ingen aktion.

#y • Uppdaterat: 2017-08-20 08:43
Hans Berglund

Varför har dom satt en stor ful grill i fronten måste man ha kylning för tekniken och ryms inte tekniken i en vanlig bil,nu har nog skatteverket fullt sjå med att räkna ut hur man ska beskatta vätgasen,kan den tillverkas i bilen med etanol då kanske det börjar kokas i skogarna

#z • Uppdaterat: 2017-08-20 11:10
Vidstige

Hans Berglund, är modernt med stora grillar och det påverkar framförvarande bilar så att dom är mer benägna att flytta på sig. Ja även storleken, att det är en SUV, påverkar förstås. Grillen signalerar "här kommer jag, flytta på dig!". Och det fungerar faktiskt. Kommer man istället i en liten bilen med snäll grill så får man mycket mindre respekt i trafiken. Sjukt men så är det.

#110 • Uppdaterat: 2017-08-20 11:19
Pi

Nu kommer du att få skit, Vidstige. Du nämnde ju "SUV" i sammanhanget. Även om du antagligen har helt rätt i denna fråga.

#111 • Uppdaterat: 2017-08-20 11:38
Vidstige

Pi, står i texten i artikeln att det är en SUV. Rekommenderar alla att göra experimentet att köra i Stockholm med en liten oansenlig småbil ett tag och sen jämför hur medtrafikanter behandlar en kontra om man istället har en stor bil med stor grill, gärna av fint märke typ Audi. Förvisso räcker det nog med lite motorvägskörning för att konstatera detta.

#112 • Uppdaterat: 2017-08-20 14:07
Pi

Vidstige - jag är fullt medveten om att denna bil är en SUV - det var just att du nämnde ordet SUV i samband med "här kommer jag, flytta på dig!" som jag tyckte var lite kul...:)

#113 • Uppdaterat: 2017-08-20 15:22
Vidstige

Pi, aha :)

#114 • Uppdaterat: 2017-08-20 17:52
Rutger Jönåker

Att den har stor grill är inte så konstigt. Bränslecellen behöver syre. Titta bara på Toyota Mirai som också har stora luftintag fram. Mirai är förövrigt ingen kompakt liten bil. Den är 489 lång, alltså ungefär som en Ford Mondeo. Trots det är den trång i både kupé och bagage, så det kan nog behövas en SUV för att få plats med tekniken.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.