Nästa artikel
Hyundais nya vätgasbil närmar sig produktion
Nyheter

Hyundais nya vätgasbil närmar sig produktion

Publicerad 18 augusti 2017
Hyundais nästan färdigdesignade vätgasbil.
Sydkoreanska biltillverkaren storsatsar på ”eko-vänligt” och ska lansera 31 bilar med låga utsläpp lagom till 2020.
I våras visade Hyundai upp FE Fuel Cell Concept, en bil som till skillnad från vätgasbilen ix35 är konstruerad för bränslecellsteknik redan från början. Nu har Hyundai offentliggjort bilen som är ett steg närmare produktion än FE. Den har inget namn ännu men går under benämningen Next Generation FCEV.

Fordonet använder sig av fjärde generationens bränslecellsteknik. Suven är nio procent mer effektiv än befintliga ix35 och ska enligt NEDC klara sig 80 mil på full tank. Hyundai ska också ha gjort det lättare att starta när det är kallt ute. Genom att ändra i bränslecellstacken påstår biltillverkaren att bilen nu går att starta i minus 30 grader Celsius.

Bilen är det första steget i Hyundais produktoffensiv för en miljövänligare portfolio. Förut var det 14 ekovänliga modeller fram till 2020, men nu har Hyundai omarbetat målet till 31 nya bilar med låga utsläpp 2020. I det nya talet är Kia Motors kommande modeller också inräknade. Det ska gå att välja på elbilar, hybrider och vätgasbilar.

När det gäller den elektriska strategin ska Hyundai fortsätta i spåren efter eldrivna Ioniq och sätta elmotorer i nyligen presenterade suven Kona någon gång under första halvåret 2018. Den ska då få en räckvidd på 39 mil. Sedan följer en eldriven bil under lyxmärket Genesis 2021 och efter det kommer en eldriven Hyundai med 50 mils räckvidd.
 
Diskutera: Vad tycker du om Hyundais planer på miljövänliga bilar?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2017-08-18 21:43
saabnisse

Salsam, dom hade en helt annan budget!
Shogun, många biltillverkare har släppt ofullständiga konstruktioner som senare visar sig i dyra återkallelser.
De som har lite erfarenhet och är ekonomiskt medvetna, köper aldrig första generationen.

#m • Uppdaterat: 2017-08-18 21:50
Meridius

Som saabnisse skriver .. Se bara på Toyota, de har väl bara släppt prototyper?

#n • Uppdaterat: 2017-08-19 07:43
PREVIA

Danmark ingår i EU programmet för vätgas där man till 100 % bara producerar vätgas genom att sönderdela vatten med hjälp av elektricitet. Om man i delar av världen använder naturgas eller biogas för framställning av vätgas så får man tre gånger längre körsträcka än om man tankar biogas eller naturgas som förbränns i en förbränningsmotor förutom att man slipper avgasutsläppen.
Danmark som exporterar många vätgasstationer sätter upp en vätgssstatoon på 48 timmar.
https://youtu.be/kjGaNGhz1pE

#o • Uppdaterat: 2017-08-19 09:27
John2008

Hoppas Hyundai kan paketera sin vätgasteknik i en mer miljösmart förpackning, än i en Suv.

#p • Uppdaterat: 2017-08-19 09:52
Saslam

bara älskar bakåtsträvare, svar på alla frågor , så varför inte köra häst och vagn det är ju beprövad teknik ;)

ha en trevlig helg bilvänner, saslam out

#q • Uppdaterat: 2017-08-19 11:33
Vidstige

John2008, tycker tvärtom Hyundai gör helrätt här som förpackar vätgas just i en SUV. Bl.a. finns det då plats för den fortfarande rätt skrymmande tekniken. Dessutom finns många smutsiga SUVar på vägarna som behöver bytas ut till nåt renare. Och förstås är ju SUV populärt nu, nåt som säljer bra och som man kan ta bra betalt för. Jämförelsevis känns det ju som klart mindre bil för pengarna att köpa en rätt trång Toyota Mirai.

#r • Uppdaterat: 2017-08-19 13:02
Styggavargen

Tolkar det som att John vill att det inte skall vara SUV kostym på bilen, ty ganska onödigt att öka energi uttaget på bilen. Jag håller nog med, tills den dagen vi kan framställa oändligt med ren energi som inte påverkar naturen och planeten bör vi inte ha klumpiga konstruktionener som SUV. Dessutom används inte SUV idag till sådant som den konstruerades för en gång i tiden. Precis som de rika när de kör omkring i en Land Rover de inte har något behov av. Det känns nästan som alla gör sitt bästa för att bidra med så mycket utsläpp som möjligt, ju tyngre och större SUV... ju bättre verkar vara devisen. Löjligt när man ser en liten kvinna som knappt syns över ratten i den gigantiskt stora "utsläpp maskinen". De verkar nästan stolta över sitt bilval.

#s • Uppdaterat: 2017-08-19 13:05
Meridius

Besynnerligt Syggavargen. I en annan tråd tycker du att det är okay att köra över tillåten hastighetsgräns. Är inte det utöver ett uppenbart lagbrott också onödig nedsmutsning?

#t • Uppdaterat: 2017-08-19 15:30
Vidstige

Styggavargen, SUV ger fördel att du kan få in all skrymmande teknik som vätgasdrift innebär, du kan inte har det i en kompakt liten bil, i alla fall inte utan att tappa innerutrymmen. Toyota Mirai är ett exempel på det, du tappar en sittplats bak och dessutom tror jag det är sämre bagage. Denna nya SUV från Hyundai ska inte ha det problemet vad jag läst och dessutom får den rum med extra vätgastank så räckvidden blir riktigt bra. Jag är helt klart köpsugen på denna bil!

#u • Uppdaterat: 2017-08-19 16:19
saabnisse

Vidstige, utslaget på 10000 mil blir det nog lägre milkostnad med en ny stor Yankee med en mullrande stor gjutjärnsåtta.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.