Nästa artikel
Hyundais nya vätgasbil närmar sig produktion
Nyheter

Hyundais nya vätgasbil närmar sig produktion

Publicerad 18 augusti 2017
Hyundais nästan färdigdesignade vätgasbil.
Sydkoreanska biltillverkaren storsatsar på ”eko-vänligt” och ska lansera 31 bilar med låga utsläpp lagom till 2020.
I våras visade Hyundai upp FE Fuel Cell Concept, en bil som till skillnad från vätgasbilen ix35 är konstruerad för bränslecellsteknik redan från början. Nu har Hyundai offentliggjort bilen som är ett steg närmare produktion än FE. Den har inget namn ännu men går under benämningen Next Generation FCEV.

Fordonet använder sig av fjärde generationens bränslecellsteknik. Suven är nio procent mer effektiv än befintliga ix35 och ska enligt NEDC klara sig 80 mil på full tank. Hyundai ska också ha gjort det lättare att starta när det är kallt ute. Genom att ändra i bränslecellstacken påstår biltillverkaren att bilen nu går att starta i minus 30 grader Celsius.

Bilen är det första steget i Hyundais produktoffensiv för en miljövänligare portfolio. Förut var det 14 ekovänliga modeller fram till 2020, men nu har Hyundai omarbetat målet till 31 nya bilar med låga utsläpp 2020. I det nya talet är Kia Motors kommande modeller också inräknade. Det ska gå att välja på elbilar, hybrider och vätgasbilar.

När det gäller den elektriska strategin ska Hyundai fortsätta i spåren efter eldrivna Ioniq och sätta elmotorer i nyligen presenterade suven Kona någon gång under första halvåret 2018. Den ska då få en räckvidd på 39 mil. Sedan följer en eldriven bil under lyxmärket Genesis 2021 och efter det kommer en eldriven Hyundai med 50 mils räckvidd.
 
Diskutera: Vad tycker du om Hyundais planer på miljövänliga bilar?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-08-18 11:33
PREVIA

Honda skriver att ingen försämring av deras bränslecell kunde uppmätas efter 32 000 mil och andra källor skriver att hållbarheten på bränsleceller sträcker sig upp till 72 000 mil så hållbarheten för bränslecellen verkar vara det minsta hindret för att vi får ett samhälle där förbränningsmotorn ersätts av en bränslecell.
Angående batteriet i tex Mirai som är samma typ som Prius så lär batteriet hålla lika långt som i Priusarna.
Enda skillnaden på Nissans bränslecellsbil är att där produceras vätgasen i bilen från etanol och i andra vätgasbilar produceras vätgasen utanför bilen av tex etanol eller något annat.

#c • Uppdaterat: 2017-08-18 11:38
Saslam

Läs länken. Batterier är natt lösningen samt varför inte kombinera med vind Problem solved eller ja just de det blåser ju inte hela tiden. Se möjligheter inte hinder. Mitt glas är halv fullt hur är det med era. ;) https://www.nyteknik.se/energi/vatgas-ger-el-och-varme-fran-katastrofcontainer-6393767

#d • Uppdaterat: 2017-08-18 11:46
saabnisse

Men om man ser lite mer på bränslecellen och på Nissans lösning, som nog är den mest realistiska, så är det ju livslängden på fastbränsleceller och reformern som man väl inte vet något om ännu och tekniken är väl heller inte riktigt klar.
Jo jag ser den som mest realistisk för att den liksom rena batteribilar har möjlighet till tankning i hemmet.
Det bränslet finns ju flera hundra års erfarenhet av för framställning i hemmet, en teknik som försvann till stor del vid EU-inträdet.

#e • Uppdaterat: 2017-08-18 12:10
pinjong

Ser det som omöjligt för en privatperson att köpa en bränslecellsbil eftersom det inte finns någon etablerad eftermarknad. Vad gör man om man tröttnar på bränslecellsbilen? Vem köper den då och till vilket pris? Finns det konkurrerande serviceställen eller kostar det som en månresa att göra service? Säg inte att bränsleceller är skottsäkra - all teknik går sönder. Förr eller senare.

#f • Uppdaterat: 2017-08-18 15:02
Vidstige

pinjong, har precis börjat och alltid riskabelt med ny teknik men jag spår det omvända.
Även tidiga bränslecellsbilar kommer bli rejält heta på begmarkanden om man får igång infrastrukturen.
Även dom tidigare har ju bra spec i att du kan tanka snabbt och köra långt med dom.
Hur bränslecellerna håller vet vi inte än men frågan är om det inte är mycket billigare att reparera än stora batterier på elbilar.

#g • Uppdaterat: 2017-08-18 15:05
PREVIA

Om man nu leasar vätgasbilen som i USA för motsvarande 2800 kr och får fri vätgas i tre år så är det inte några problem annat än att hitta ställen att tanka på. Nu när många väljer att leasa bilen just för osäkerheten med hur fort bilar rasar i värde och för att slippa otrevliga överraskningar med bilar som inte håller så bra och slippa hålla på med bilförsäljningen när man byter bil. I Danmark har halva befolkningen inte längre än 1,5 mil till närmaste vätgasmack redan vilket gör att det går bra att köra vätgasbil överallt i Danmark.

#h • Uppdaterat: 2017-08-18 15:07
saabnisse

Men i Sverige bor vi inte i Danmark!

#i • Uppdaterat: 2017-08-18 15:48
PREVIA

Nej det är synd att vi inte bor i Danmark för då kunde man redan idag köra vätgasbilar vilket är sällsynt bra idag när så många människor bor i lägenhet utan tillgång till laddning av sin elbil.

#j • Uppdaterat: 2017-08-18 17:36
Mythbuster

I Danmark lär man väl göra vätgasen på samma sätt som i resten av världen. D.v.s. av naturgas... Bättre att köra direkt på CNG då. Blir billigare så och troligen med ungefär samma klimatpåverkan. (PS. Anledningen att man gör vätgas av naturgas är för att det är billigt, någon lösning med "överskottsel" finns inte annat än på ritborden. Dessa kan man inte få lönsamhet i. Även om det finns någon exprimentanläggning och fina planer. )

#k • Uppdaterat: 2017-08-18 19:25
Saslam

dom använde fuelcells 1969 i apollo programet och Gemini innan så beprövad teknik är det, längst ner på sidan
https://airandspace.si.edu/exhibitions/apollo-to-the-moon/online/apollo-11/about-the-spacecraft.cfm

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.