Nästa artikel
Toyota lanserar ny batteriteknik 2022
Nyheter

Toyota lanserar ny batteriteknik 2022

Publicerad 25 juli 2017 (uppdaterad 15 september 2022)
Enligt den japanska tidningen Chunichi Shimbun daily så kommer Toyota att börja sälja bilar med helt ny batteriteknik år 2022. Längre räckvidd och kortare laddningstid är ambitionen.

Det har varit känt länge attt Toyota forskat på halvledarteknik för att få fram effektivare elbilar. De senaste åren har det däremot varit Toyotas inställning att bränslecellsmotorer och laddhybrider är den rätta vägen till minskade utsläpp. Nu har alltså Chunichi Shimbun daily fått information som säger att tillverkaren satsar på att utveckla ett batteri som ska kunna laddas fullt på bara ett par minuter och ändå ha längre räckvidd än dagens batterier.

Diskutera: Hur lång räckvidd/laddtid skulle en elbil behöva för att vara intressant för dig?

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11f • Uppdaterat: 2017-07-27 10:24
jørgenn

Husk toyota var styrende i 1996 Arnold Swarznigger bad om hjælp fra toyota så toyota har en stor andel i Tesla og viden desuden sagde de i 2012 at nuværende batt. Er for dårlige vi kommer igen til el bil når vi har løst dette måske er det de har løst det får vi at vide i 2021 tak og god dag ..

#11g • Uppdaterat: 2017-07-27 10:43
PREVIA

Nej batteriet med fast elektrolyt Toyota utvecklar är inte något Litium-ion batteri även om det står att Lithium batterier kan förbättras. Tesla säger att man nog nått potentialen för sina Lithium batterier i ett uttalande vilket måste betyda att vikten och storleken på den batteritypen inte kommer förändras nämnvärt framöver.
När man läser vad Teslaägaren med 85 KWh kapacitet i sin Tesla bil skriver om noggrant uppskrivna körsträckor på vintern så visar det sig att körsträckan minskar i snitt mellan 45-50 % redan vid moderata köldgrader vilket betyder att elbilen med ett stort tungt batteri är mer en sommarbil vid användning utanför egna kommunen. Till vardags duger batteribilar gott då det för oss flesta är några få gånger per år vi kör några längre sträckor med våra bilar och då fungerar även laddhybrider lika bra som bilar med bara batterier.

#11h • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

liebhaber
Dina praktiska erfarenheter av elbilsägande/brukande är inte speciellt gångbara i Vidstiges alternativa verklighet. Vidare argumentation inget att öda kraft på.
Att elbilsförsäljningen i Sverige inte är så omfattande som den borde vara kan till stor del bero på att utbudet på andrahandsmarknaden inte står i relation till nybilsförsäljningen. Det borde rimligtvis finnas betydligt fler objekt tillgängliga, sett till tidigare försålda/leasade fordon. Anledningen kan vara att dessa fordon, som uppburit skattefinansierade bidrag i avsikt att dom ska bidra till miljöpositiva effekter inom landet, inte når den inhemska begagnatmarknaden, utan säljs till utlandet. Det finns t.om exempel på att bidragsfinansierade fordon sålt utomlands utan att ha rullat en meter i Sverige.

#11i • Uppdaterat: 2017-07-27 12:24
Vidstige

Lasse J, liberhaber brukar hylla Norge som ju haft extrema och i världen unika subventioner för elbilar. Hur många procent av Norges 2,5 miljoner bilar tror du idag är elbilar? Jo det är faktiskt bara 4%. Det är den "alternativa verkligheten". Även DI har skrivit på sistone att elbilar säljer dåligt, att GM fått stänga fabriken i USA som tillverkar "nya fantastiska" Bolt temporärt pga det. Varför är det så här? Jo pris-prestanda är för dålig. Toyota inser detta och om man nu lyckas få fram dessa solida batterier med den prestanda som utlovas här, då blir det en helt annan sak. Ska dock säga att jag inte alls är säker på att man lyckas, nyheter om stora framsteg i batteriteknik hör man ofta, sällan eller aldrig nåt konkret händer. S.k. solida batterier i sig tror jag dock är nödvändigt för att elbilar ska nå en större acceptans men på länge sikt tror jag och många andra ändå mer på vätgas. Inte minst för att vi behöver utsläppsfria fordon i stora städer och där det många som ser problematiken med brist på laddmöjligheter och belastning på elnätet. Sen ber jag dig tona ner personangreppen framöver, om du nu vill diskutera sak. Idag finns en hel del s.k. early adopters som är mycket positiva till dom elbilar som finns idag, men ofta har dom då förutsättningar som gör att elbilar passar rätt bra för dom, ofta har dom flera bilar så dom kan använda en konventionell när elbilen inte räcker till. Det är då jag menar att laddhybriden är mer täckande för hushållen och jag ser ingen poäng i att folk måste skaffa två bilar för att elbilen ska "fungera" som koncept. Jag ser då hellre att Toyota dom närmsta åren snabbar upp sitt program med laddhybrider, just nu är det alldeles för dåligt.

#11j • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

GM har stängt fabriken i första hand för att Chevy Sonic som tillverkas på samma lina som Bolt säljer ännu sämre.

#11k • Uppdaterat: 2017-07-27 15:38
Vidstige

Poängen var förstås att Bolt säljer dåligt och sämre än vad GM hade räknat med.
http://www.foxbusiness.com/features/2017/07/20/gm-eases-summer-production-chevrolet-bolt.html
Varje gång det kommer en ny elbil så säger många att bara den går lite längre och blir lite billigare så ska man köpa, sen upprepas det. Dvs man köper inte uppdaterade bilar till lägre priser heller. Bolt var ju just elbilen som alla skulle köpa.

#11l • Uppdaterat: 2017-07-27 16:48
PREVIA

Fördelar med dessa nya batterier är att ingen försämring av kapacitet sker mellan -30 till +100 grader, dubbel körsträcka jämfört med dagens batterier vid samma vikt och volym, ingen brandrisk, längre hållbarhet och snabbare laddning och batteriet skadas inte av att det urladdas helt vilket låter bra.
Elbilar idag kommer ungefär hälften av sommarens körsträcka på vintern vilket inte är så bra, och måste värmas upp för att klara någon högre laddström samtidigt som regenerering inte fungerar med kallt batteri.

#11m • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Senaste siffror GM försäljning USA.
Sonic ner 36% liksom ett antal övriga som Impala och liknande. Camaro håller ställningarna. Bolt ökade 11%.

#11n • Uppdaterat: 2017-07-27 18:03
Vidstige

Lasse J, skruva med siffrorna hur du vill. Bolt säljer ändå inte bra och detta trots att man nu erbjuder kraftiga rabatter i USA. Få är helt enkelt intresserade av bilen. Detta är ju grundproblemet med elbilar som dom är idag, hur ska man göra när få vill köpa? När bensin och dieselbilar säljer överlägset bra? Retoriska frågor alltså.

#11o • Uppdaterat: 2017-07-27 20:02
Styggavargen

SUV kanske är problemet? Jag förstår inte varför det är accepterat att köpa de skitigaste bilarna. SUV ägaren är för 17 gubbar stolt över sin fula tingest, ju större ju bättre och ännu mer utsläpp. SUV tillverknings förbud samt viktminskning borde införas direkt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.