Nästa artikel
VW håller möte efter kartellanklagelser
Nyheter

VW håller möte efter kartellanklagelser

Publicerad 25 juli 2017
Efter att anklagelser om kartellverksamhet riktats mot den tyska bilindustrin kallar Volkswagen till styrelsemöte.
Efter att den tyska tidningen Spiegel sagt sig ha bevis för kartellverksamhet i den tyska bilindustrin så har EU-kommissionen sagt att de utreder misstankarna och BMW har förnekat all inblandning. Volkswagen ha rinte uttalat sig ännu, men de har kallat till ett extrainsatt styrelsemöte med anledning av anklagelserna.

Enligt uppgifterna som Spiegel tagit del av så har representanter för VW, Audi, Porsche, Mercedes och BMW hållt hemliga möten sedan 90-talet där de ska ha kommit överens om priser på delar och teknologi och lagt grunden till det avgasfusk som avslöjades 2015.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2017-07-25 19:53
Tvärnit

Shogun. Nu tar du väl i så att du spricker...
Lexus? Vadå? Kör du ikring på en klocka?
Aj mitt fel.. Rolex heter den fina klockan och Toyota var tvungen till att skapa sig ett nytt märke Lexus för att kunna komma in i premium segmentet vilket säger lite grann om Toyotas stora black.

#m • Uppdaterat: 2017-07-25 21:21
Vidstige

Tvärnit, ditt inlägg om Toyota och Lexus var rätt obegripligt. Är väl inget konstigt att ha både ett volymmärke och ett lyxmärke. Förstår inte heller vad Toyota och Lexus har med saken att göra här. Och ska du vara ifrågasättande om märke så har du ju snurret med Seat, Skoda, VW och Audi att fundera över. Inte två märken utan fyra alltså som delar komponenter friskt och där dom tre första är i princip exakt samma bilar med mycket liten skillnad i pris. Olika DNA? Du skämtar!

#n • Uppdaterat: 2017-07-25 22:07
Tvärnit

Inte i ljuset av att vi har Toyota folk här varav Shogun dessutom och minsann föredrar Lexus och som insisterar.
Konstigt är precis vad det är, det är lite så suspekt att Toyota självt inte tror så mycket mer om Toyota när det kommer till att bygga bilar med mervärde, de vet på sig att deras rykte om tråkiga bilar med allt givet i underkant är en djupt rotad sanning.
Ja VW gruppens bilar delar på komponenter och det är sunt och dem som inte känner skillnad på märkena kör givetvis något ur Asien eller är bara så allmänt ointresserad av bilar.
Jag skrev att de bär på samma DNA och att den förstärks ju längre upp som man kommer men det är inte helt det samma som att de är lika på var punkt men att de har gemensamt.

#o • Uppdaterat: 2017-07-25 22:21
Vidstige

Tvärnit, Skoda/Seat/VW är oerhört lika. Särarterna försvann när VW köpte upp dom märkena och gjorde dom till VW-bilar. Med MQB och nya plattformstänket blir skillnaden ännu mindre. Också så att man ökat priserna på Skoda så nu är det snart ingen skillnad i pris heller att tala om. Jag tycker den strategin är märklig. Det går inte för köparna att förstå skillnaderna på märkena. Måste väl vara mer än att Skoda har paraply i bilarna.

#p • Uppdaterat: 2017-07-25 22:55
Optimus

Tvärnit, man kan ju faktiskt välja en Ford istället för VW-gruppen eller varför inte en Opel, behöver inte välja någon Asiatiskt bilmodell överhuvudtaget. Funkar med Alfa Romeo också, då kan man snacka DNA på riktigt.

#q • Uppdaterat: 2017-07-25 23:00
Tvärnit

Vidstige :-) jo du vet ju vad jag tycker i kring detta i "För dem som tycker som jag att min bil är bäst o vackrast " tråden.
Detta är något VW har räknat på och tiden får utvisa om det var rätt eller fel, jag kan se ett splittrat VW i framtiden till grund av detta och även att kunder ryggar, en Octavia kombi bör ligga under Golf Sportscombi i pris och inte som nu i jämsides..
Jo men det är mer än ett paraply, Skoda tweakar in sin egen prägel i bilarna, fortfarande så har Octavia den lite tröga styrningen som om bilen vore framtung, Seat i sin tur rör i sina egna kryddor så att anrättningen blir mer spanskt het så att säga.
Det är inte jag i egen hög person som påstår detta utan att det står att finna i bilmedia men att jag håller med då ja har kört dem.

#r • Uppdaterat: 2017-07-25 23:41
Tvärnit

Optimus. Ja helt riktigt att det kan man och vi har även en Opel Adam 2014 som var satt som premium och vilket den är på sina punkter och framför allt om man tar av sig glasögonen. Den är inte på nivå vad gäller finnish med den enklaste ur VW.

Med Ford däremot är det väl bara så att handsken inte passar oss, en överarbetad förarmiljö, sämre med utrymme och om inte så en design som inte faller alla på läppen.

Alfa Romeo har DNA men om det DNA:t bara är något positivt det vete fanken! Men att märken med DNA de drar till sig det är säkert och jadå jag har varit där själv o dreglat på och i en Alfa, ajajaj.. som en sådan där stilig kvinna som man får både handsvett o torr mun av, det slår block i huvudet och ut kommer ärmhh öhhh ehhh....

#s • Uppdaterat: 2017-07-26 00:08
S-E S

Kom med en nyhet som överraskar! Jag trodde att alla kände till detta. Ta även bensinen som exempel. Oavsett var oljan kommer från och hur den tas fram, om den ösas ur en bassäng, pumpas upp offshore från 2000 meters djup eller tas fram ur skiffer så är priset det samma på oljan. Gnäll inte på småkarteller inom bilvärlden! Någon som hört om OPEC? Börja där! Där behövs det röjas i kartellen!

#t • Uppdaterat: 2017-07-26 15:52
LC4ever

Man har haft så många "bevis" inom denna branchen, men inget har hänt.
Sedan så har alla biltillverkare ett enormt samarbete och många komponenter utvecklas tillsammans. Om dessa gemensamma komponenter skall nyttjas av samtliga inblandade aktörer samt kanske säljas till sådana som inte varit med och tagit fram dem, så självklart måste man ha gemensamma priser och riktlinjer.
Tror nog att detta återigen är överdrivna nyheter och det kommer att lägga sig.

#u • Uppdaterat: 2017-07-26 17:24
Axa

Leo, har du hybris? Det ska mycket till för att VW ska lägga ner....

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.