Nästa artikel
Renault Koleos – rapport från provkörningen
Provkörning

Renault Koleos – rapport från provkörningen

Publicerad 21 juni 2017 (uppdaterad 21 juni 2017)
Moi, mukulat! Vi Bilägare skickade iväg reporter Nils Svärd till andra sidan Östersjön för att provköra Renaults största suv.
Hej Nils, du är visst ute och reser så här inför midsommarhelgen?
– Ja, jag åkt österut till Helsingfors där de börjar förbereda för Juhannus, som de kallar den finska midsommaren. Men jag är här för att köra Renault Koleos.
 
Vad är det för modell?
– Det är Renaults största suv. Med sina 4,67 meter är tänkt att konkurrera med Skoda Kodiaq, Kia Sorento och kanske även Volvo XC60.
– Bilen är egentligen helt asiatisk. Den baserar sig på Nissan X-Trail och byggs i Korea. Redan för ett år sedan lanserades Koleos i Kina och i Australien och nu har den hittat till Europa.

Vad är första intrycket?
– Att det är en stor bil. Rymlig kupé. Axelavståndet är på 2,7 meter vilket ger gott om plats i baksätet och bagaget sväljer 573 liter.

Hur är den att köra?
– Just nu kör jag 2,0 dCi med automat och fyrhjulsdrift - en drivlina som vi tidigare sett i Nissan X-Trail. Det finns faktiskt en hel del intressant att säga om väguppträdandet. Bakom ratten känns den inte som en Nissan- kopia utan har en del nyheter. Mer om det kan man läsa i ett kommande nummer av ViBilägare.
 
Hur mycket kommer Koleos att kosta?
Den kommer till Sverige i september och kostar från 259.900 kronor.

Hela provkörningen av Renault Koleos läser du i Vi Bilägare nummer 11/2017, som landar i butik den 22 augusti. Prenumeranter får tidningen en vecka tidigare. Läs mer om prenumeration här.

Diskutera: Vad tycker du om Renault Koleos?
Renault Koleos – Priser och motoralternativ

1,6 dCi 130 hk: 259.900 kr.
2,0 dCi 175 hk aut: 289.900 kr.
2,0 dCi 175 hk 4WD: 294.900 kr.
2,0 dCi 175 4WD aut: 309.900 kr.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11f • Uppdaterat: 2017-06-26 17:21
Ola-E

Älgkrockar är ovanliga med dödlig utgång. I personbilar 6 av 144. I kollisioner mellan pb. 41.

I USA är de döds- och personskadeolyckor ungefär dubbelt mot Sveriges om man tar hänsyn till att de i USA kör längre sträckor. En del av orsakerna är lägre bältesanvändning och fler olyckor med alkohol. Tittar man på dödsolyckor så är LTV och pb inblandade i lika många olyckor. Men i personolyckor är pb. inblandade i c:a 40 % fler olyckor. Det gäller i alla olyckor även med gående och cyklister. Det borde bero på bättre sikt för LTV och sämre för pb. Totalt blir det en försämring med hänsyn till helheten.

Man kan även titta på delstater som har stor andel pb-förare och liten andel LTV-förare som dödas: Jag tittade slumpvis på 6 delstater och 3 delstater som var tvärtom. Dödskvoten för delstaterna var ungefär 36 % lägre där många var pb-förare.

#11g • Uppdaterat: 2017-06-26 17:22
Hackenbush

Ok ,det är dags att köpa en lastbil verkar det som.

#11h • Uppdaterat: 2017-06-26 17:24
Styggavargen

Läs detta, även om det är en gammal artikel så belyser den problemen: http://www.accessmagazine.org/fall-2002/suvs-really-safer-cars/

Jag är absolut inte för att vi skall åka runt i små osäkra bilar, jag har aldrig haft en liten bil själv, bara mellanklass och någon större bil i storbilsklass. Men nu när alla köper på sig allt tyngre bilar (1800 kg+) så kommer det att förändra olyckorna och karaktären av dem eftersom bilarna blir svårare att hantera. I USA sker många olyckor där förarna mister kontrollen över sina fordon, och konsekvenserna brukar sluta bra för den som sitter i bilen, mindre bra för dem som blir träffade av denna stora "klumpiga" bil. Jag tror inte på bilar som blir mer svårkörda, sämre väghållning ,mer vikt osv.. för många små faktorer kan bli förödande i slutändan och säkerheten totalt sätt kan bli sämre. Miljön kommer att få ta smällen också om alla ökar sina utsläpp istället för att minska dem. Vi har klarat oss utan SUV i detta landet väldigt länge, varför skulle det vara större behov av det idag? Som sagt, nu är snöbollen som kom i rullning så pass stor att den kommer att bli ett stort klot, fler kommer köpa SUV... antagligen inte för att de vill utan mer eller mindre måste. Jag tillhör denna kategori som helst inte vill ha en SUV men antagligen måste på sikt om trenden fortsätter.

#11i • Uppdaterat: 2017-06-26 17:26
Styggavargen

Köp en dragbil? (9 ton).. då klarar du 3 st Q7:or eller XC90..

#11j • Uppdaterat: 2017-06-27 12:47
A.L

Ola E: Det finns så oerhört många faktorer som stör en sådan jämförelse att det inte går att dra några större slutsatser baserat på ett så grund material. MVH AL

#11k • Uppdaterat: 2017-06-27 12:54
A.L

Vargen: Du kan inte jämföra amerikanska förhållanden med svenska. Vår fordonssammansättning ser helt annorlunda ut, särskilt med avsikt på kördynamik och prestanda. En modern SUV idag bygger på ett personbilschassi, och har en i princip identisk väghållning och uppträdande som sitt lägre syskon. Skillnaderna är för små för att det skall slå igenom i verkligheten och ute i olyckorna. Angående säkerheten kvarstår det jag skrivit tidigare, en stor bil med långa zoner, ger ett betydligt bättre skydd än en liten dito (allt annat lika). Det går inte att argumentera bort. Så frågan jag ställer till Vargen är hur många människor som skall offras på miljöfundamentalisternas altare? Är det måhända samma sak som med älgarna? https://www.svd.se/mp-forslag-skjut-fler-algar--for-klimatets-skull MVH AL

#11l • Uppdaterat: 2017-06-27 13:01
Styggavargen

A.L, men faktum kvarstår anser jag. Octavia på 1300 kg mot en XC60 på ca 2 ton. Bilarna har identiska yttermått. Octavian lastar till och med mer än Volvon. Diffen i vikt är ca 40% mer till Volvo's "fördel" .. som jag tycker är en nackdel på alla sätt. Vikt som inte tillför något mer än säkerhetsfördelar mot lättare fordon. Volvo kan säkert bygga en XC60 som väger under 1500 kg, men vill nog inte av säkerhetsskäl då bilen per automatik blir osäker relativt andra bilar. Att göra vikten till en säkerhetsfaktor anser jag är förkastligt, alla förlorar på detta.

#11m • Uppdaterat: 2017-06-27 13:58
Ola-E

A.L: Den största osäkerhetsfaktorn när man jämför krockar med pb.och LTV är som jag skrev tidigare att yngre kör oftast pb och äldre LTV. Åldersgruppen 16 - 34 är inblandade i 31,95 och åldersgruppen 35-74 är inblandade i 18,31 dödskrockar per 100000 förare. I skadekrockar är det 2476 resp. 1135. I gruppen 16 - 24 är det dubbelt så många som dör i pb. I gruppen 35 - 74 är det lika många som dör i pb och LTV. Det skulle vara intressant om grupperna bytte fordon. Klart är att det hade blivit ett helt annat resultat.

#11n • Uppdaterat: 2017-06-27 15:42
A.L

Ola-E: Om det är åldersfaktorn som du menar stör så finns det tekniker för att eliminera sådana variabler i den statistiska analysen. Det är till och med en deskriptiv metod så det är relativt enkelt. En annan variabel som man även skulle behöva ta höjd för är kön, där män generellt sett är farligare än kvinnor, och precis som i fallet ålder går den att eliminera. Men det som gör denna jämförelse högst vansklig är att det skiljer en del mellan den amerikanska och svenska fordonsfördelningen, samt i viss mån väg- och fordonsutformningen. MVH AL

#11o • Uppdaterat: 2017-06-27 15:55
A.L

Vargen: En XC60 är tung eftersom den är säker. Du måste förstå det att en bil med säkerhetskaross, krockkuddar och säkerhetselektronik adderar vikt. Det är myntets baksida. Men om Vargen har någon metod som visar hur han kan kombinera en lika säker bil som dagens XC60, med en maxvikt om 1500 kg, samt med bibehållen komfortnivå, prestanda (kundmatchning) och detta utan att slutpriset drar iväg så är han välkommen att presentera den lösningen. Jag lovar på rak arm att förmedla denna innovation vidare till projektledaren för XC60 och i slutändan Volvos utvecklingschef. Så scenen är din! MVH AL

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.