Nästa artikel
25 personer omkom i trafiken i maj
Nyheter

25 personer omkom i trafiken i maj

Publicerad 20 juni 2017 (uppdaterad 3 juli 2017)
Enligt Transportstyrelsen är månadssiffran två fler omkomna än i maj 2016.
Av de som dog färdades 17 i personbil, tre på cykel, två på motorcykel, och övriga var gående eller hade färdats på moped. Singelolyckor var vanligaste dödsorsaken bland bilisterna. Två bilister omkom i mötesolyckor och fyra i korsningsolyckor. Förutom att 25 personer dog i maj 2017 skadades 192 personer svårt samma månad.

Vi närmar oss nu en av årets trafiktätaste helger, midsommar. Enligt Transportstyrelsen omkommer i snitt varje år fem personer under denna helg.
– Det som gäller generellt för midsommarhelgen är att vi ser flest personskadeolyckor på torsdagen, då många ger sig iväg till sitt firande, säger Karin Bengtsson, statistiker på väg- och järnvägsavdelningen.

Trots att det i snitt inträffar 170 incidenter i midsommartrafiken är det inte mer än en vanlig helg under året, då det i medeltal sker 180 trafikolyckor mellan torsdag till söndag.

För att göra en så säker resa som möjligt till midsommar tipsar Transportstyrelsen om att hålla koll på läget på vägarna och få reda på eventuella trafikhinder längs resrutten via Trafikverkets kartfunktion. Andra viktiga saker att tänka på är att hålla hastighet och avstånd, att inte göra riskfyllda omkörningar, att avstå alkohol och droger samt att hålla sig borta från att rattsurfa.
 
Diskutera: Ska du köra någonstans till midsommar och när åker du?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-06-20 11:24
hultarn

Nej, det blir inga längre utflykter för min del. Stannar hemma och tar det lugnt, njuter av sill o potatis. Blir det fint väder kanske jag tar en tur på MC. En lugn och skön helg helt enkelt.

#2 • Uppdaterat: 2017-06-20 12:21
Styggavargen

Själv undviker jag att köra under högtider, risken för olyckor är högre. Folk är dessutom otroligt stressade och klarar inte av att köra säkert. En del som annars normalt inte kör bil brukar också ge sig ut i trafiken vilket ytterligare spär på problemen.

#3 • Uppdaterat: 2017-06-20 13:01
hultarn

Styggavargen: Exakt. Bilar som är fel- och fullastade (och lite till), stressade förare som ofta kört långt, dålig uppmärksamhet, taskig attityd... Farlig trafikmiljö helt enkelt. Och inget av detta kan tusentals fartkameror göra något åt. Bäst att hålla sig undan och njuta av ledigheten (för dem som är lediga)

#4 • Uppdaterat: 2017-06-20 19:20
liebhaber

Glad midsommar önskas och en säker färd i midsommartrafiken - ta god tid på er!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.