Nästa artikel
Bilfrågan: Varför inga bakljus?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför inga bakljus?

Publicerad 15 juni 2017 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren är brydd över varför många bilar kör runt med framlyktorna tända men baklyktorna släckta.
”Är det tillåtet att köra med släckta baklyktor? Varför finns funktionen på bilar där baklyktorna är släckta samtidigt som framlamporna är tända?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
När jag kör på morgnarna har jag lagt märke till att det är väldigt många som kör med släckta baklampor trots att framlyktorna är tända. Är det tillåtet att köra med släckta baklyktor? Varför finns funktionen på bilar där baklyktorna är släckta samtidigt som framlamporna är tända?
Det måste ju vara bättre att lamporna tänds automatiskt både fram och bak när bilen startas.
Per
 
Svar:
I Sverige har det varit obligatoriskt med varsellyktor fram sedan 1 oktober 1977 men inte förrän 2011 kom ECE-reglementet med kravet på obligatoriska varsellyktor på alla typgodkända nya bilmodeller. Tyvärr kräver bestämmelsen bara att bilen ska ha ljus framåt, inte bakåt. Vissa biltillverkare har utnyttjat regelverket för att kunna spara några installationsören på bekostnad av säkerheten.
Många bilförare tänker inte på att de själva måste tända halvljuset för att synas bakifrån när det är mörkt eller dålig sikt. Det kan stå dem dyrt. Den som ertappas med släckta baklyktor under svåra ljusförhållanden kan få böta 3 000 kronor.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Ser du många bilar med släckta baklyktor?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2017-06-16 07:43
raks

DRL med släckta bakljus är det inget fel på så länge bilen är utrustad med fungerande ljussensor! Problemet är att många mindre
och/eller billigare bilar saknar ljussensor, där föraren oftast är helt omedveten om att hen manuellt måste slå på ljuset vid skymning.

#m • Uppdaterat: 2017-06-16 08:07
Mr.Wheeler

@Bilräven och christer_1: Volvo 244 -75 hade "DRL" med bakljus, dock utan skymningsautomatik. Saab hade motsvarande ungefär samtidigt.

#n • Uppdaterat: 2017-06-16 08:18
EnannanRobban

LeifV, inget är defekt bara för att bakljusen inte lyser i en tunnel, bilar som inte har ljussensor eller förare som valt 0-läget kommer att bli så, det som möjligen är defekt är förarens kunskap om hur bilens belysning fungerar!

#o • Uppdaterat: 2017-06-16 15:50
jete

Min Clio sköter allt perfekt, natt som dag. En sak mindre att tänka på i livet.

#p • Uppdaterat: 2017-06-17 11:45
erikivan72

Sedan kan man ju alltid diskutera lämpligheten i att ha helt svarta bakljus, även under dagtid. Även om det är lagligt. Vilket det är.

#q • Uppdaterat: 2017-06-17 20:42
BaristaBoy

Att man i Bryssel inte fattar vad det är frågan om fråntar inte föraren allt ansvar.
Det finns flera tillfällen när detta är farligt. jete ovan som säger att hans Clio sköter all perfekt tror jag inte ett ögonblick på. Titta på andra bilar hur det fungerar när det regnar eller är dimma eller motljus? Kanske fungerar det så att bakljuset tänds när din Clio kör in i en tunnel, men när du kör ut och solen står lågt och det är motljus då släcker din Clio ljuset som alla andra bilar med ljuscensor. Det är ju även helt fantastiskt att år 2017 inte kan gå att ställa om funktionen på enskilda bilar. En försäljare av Tyska bilar i Sverige sa att de inte fick ändra något i bilen i Sverige utan bad mig att kontakta Bosch. Han visste givetvis inte heller hur "Auto" fungerade. Förutom vid regn, motljus och nedsatt sikt så finns det tillfällen när automatiken är förkastlig. Det finns bussar som inte har bakljus och då inte heller visar sido-positionsljus i "Auto"-läget. Har även sett sådana bussar som inte tänder ljuset bak i tunnlar. Om du kopplar på ett 10-kubiks släp efter bilen så visar släpet inget bakljus utan ljuset följer inställningen på bilen. Om du kommer en stund efter en bil som har stannat där det är "ej möte" eller växelvis körning så vet du inte om bilen har stannat eller parkerat eller om han ska köra. Titta en gång när det regnar hur det ser ut på våra motorvägar. Privatbilister och yrkesförare som taxiförare har ingen aning om hur det fungerar och heller inget ansvar. Jag har de få gånger jag åkt taxi frågat föraren om han har ljuset på. "Ja, jag har på "Auto" är svaret". Det är inte svar på frågan för på "Auto" är ljuset bak inte på. Jag skulle uppskatta om någon kunde förklara för mig när det är bättre att INTE ha ljuset bak på än att ha det på. Strömförbrukning och att lampan går sönder är det inte frågan om med dagens led-belysningar. Allt detta är kanske inte anledning till en Swexit, men ansvaret kan aldrig tas ifrån föraren.

#r • Uppdaterat: 2017-06-17 22:25
Roger Skagerström

I dagsljus är ju frågan hur många olyckor som inträffat i bilens drygt 100-åriga historia där anledningen varit släckta bakljus. Att det är störande att många bilar saknar automatik fast de är kopplade enligt nya "schemat" håller jag med om dock.

Men annars vetefan. I är motljuset så starkt att jag inte ser en bil framför mig är ju frågan om jag sett den om den haft bakljus på. De lyser ju inte starkare än solen direkt (förutom Volvos jävla bromsljus då.. :p ).

#s • Uppdaterat: 2017-06-18 18:52
Styggavargen

Jag förstår inte riktigt varför ändra på ett koncept som funkade, att lysena alltid var på både fram och bak. Detta nya "pillande" med något som funkar har uppenbarligen blivit ett stort problem för att bilägarna inte vet hur inställningarna skall vara. Om det var för att spara droppar (vilket låter långsökt), så finns det långt bättre metoder för att få ned förbrukningen. Minska vikten, luftmotståndet och effektiviserar drivlinan (minska förlusterna).

#t • Uppdaterat: 2017-06-20 20:12
Ronneby-Benny

Monterade DLR ljus på min saab 07 för slippa ha halvljuset tänt och fick nedslag på det pga släckta bakljus. Men men dagens bilar har ju släckta bakljus menade jag hmm svar ja dem är godkända för det pga halvljus automatiken. Logiken?? Nåja monterade två dioder så nu lyser bakljusen också och det ville jag egentligen ha men hade inte tid för modifikationen.
EU regler kan dra åt fanders.....

#u • Uppdaterat: 2017-06-23 15:36
glimma-48

Det är inte många ggr jag håller med "stygga vargen" men när det gäller ljustramset går det bara att göra det. Självklart skall alltid halvljus OCH bakljus vara tända. Vi kommer aldrig dithän att alla bilförare tänder ljuset så att ingen bilförare har nackdel av släckta lampor fram eller bak.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.