Nästa artikel
Bilfrågan: Varför inga bakljus?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför inga bakljus?

Publicerad 15 juni 2017 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren är brydd över varför många bilar kör runt med framlyktorna tända men baklyktorna släckta.
”Är det tillåtet att köra med släckta baklyktor? Varför finns funktionen på bilar där baklyktorna är släckta samtidigt som framlamporna är tända?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
När jag kör på morgnarna har jag lagt märke till att det är väldigt många som kör med släckta baklampor trots att framlyktorna är tända. Är det tillåtet att köra med släckta baklyktor? Varför finns funktionen på bilar där baklyktorna är släckta samtidigt som framlamporna är tända?
Det måste ju vara bättre att lamporna tänds automatiskt både fram och bak när bilen startas.
Per
 
Svar:
I Sverige har det varit obligatoriskt med varsellyktor fram sedan 1 oktober 1977 men inte förrän 2011 kom ECE-reglementet med kravet på obligatoriska varsellyktor på alla typgodkända nya bilmodeller. Tyvärr kräver bestämmelsen bara att bilen ska ha ljus framåt, inte bakåt. Vissa biltillverkare har utnyttjat regelverket för att kunna spara några installationsören på bekostnad av säkerheten.
Många bilförare tänker inte på att de själva måste tända halvljuset för att synas bakifrån när det är mörkt eller dålig sikt. Det kan stå dem dyrt. Den som ertappas med släckta baklyktor under svåra ljusförhållanden kan få böta 3 000 kronor.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Ser du många bilar med släckta baklyktor?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-06-15 16:13
b.ristner@telia.com

Som vanligt finns det två sidor av ett mynt....
Att bakljus ska vara tända när det är mörkt råder det väl ingen tvekan om!! Men att de är tända i starkt dagsljus är heller inte helt bra då ett bromsljus inte lika tydligt framträder när det tänds från ett redan tänt baklyse. Då är det lättare att upptäcka när det tänds från ett släckt läge. (Har varit med om den missen själv!!!) Det är trots allt farligare att missa ett bromsljus än att inte se en bil på långt avstånd som färdas i samma riktning!
Då återstår att inse när det är tillräckligt mörkt för att inse att man ska slå på manuellt ljus som tänder bakljuset vilket inte är helt lätt då våra ögon vänjer sig vid skymningen och inte inser hur mörkt det faktiskt är. Det ser vi på alla mötande bilar i skymningen som fortfarande kör på de svagaste DLR-ljusen.
Fast.... fler och fler bilar har ju en automatik som inser att det är tillräckligt mörkt för att tända bakljusen.
Personligen störs jag mest av mötande bilar jag inte ser eller som har för mycket eller för många ljus som sätter ner min förmåga att se min väghalva.
Sen har vi ju alla moderna bakljus som ofta är starkare än litet äldre tända bromsljus beroende på att man satte ett watt-tal istället för ljusintensitet för respektive ändamål.
Björn

#c • Uppdaterat: 2017-06-15 17:30
christer_1

"Köp en LandRover Discovery Sport så slipper ni trassel med enbart fram - dags - ljus. Den nya Discovery Sport (2014-) var den första bilen med "varselljus" både fram och bak som standard... om jag minns rätt."
På min Opel Insignia 2009 så är DRL + bakljus alltid tända och när skymningscensorn anser det blivit för mörkt tänds även halogenstrålkastarna fram automatiskt. Man skall väl inte behöva tända halvljuset manuellt för att få bakljus år 2017.
Förväxla bakljus med bromsljus? Är väl stor skillnad i ljusstyrka.

#d • Uppdaterat: 2017-06-15 19:37
Bilräven

Hej Christer_1
och grattis till vettig ljusinställning redan -09! Jag sa inte att jag hade odelat rätt, men de sa att Discovery Sport var först med "dagsljus" tända runt om - självklart byter den själv till halvljus fram ( och bakljus) när det blir för mörkt för "dagsljus"...

#e • Uppdaterat: 2017-06-15 20:01
Tomas Björnerbäck

Med släp tillkopplat, ska såvitt jag känner till, alltid baklysen på släpet vara tända vid färd. Dock finns (nog) ingen biltillverkare som klarat av att programmera in att automatiken ska tända upp dem. Helt otroligt!

Jo, det är någon sjuk idé om bränslebesparing som är orsaken till att diodlysena(!!!) inte är tända. Ingen kan rimligtvis i praktiska mätningar ha kunnat påvisa en skillnad i bränsleförbrukning. Noll komma ett bar för lite i ett däck eller en lätt bris i motvind måste ha mycket större påverkan på förbrukningen.

#f • Uppdaterat: 2017-06-15 20:33
EnannanRobban

Volvo har alltid bakljus tända i Auto-läget.
Finns ingen regel förens från 2017 att det skall finnas en ljussensor, men det går lika bra att köra i 0-läget och då lyser bara DRL oavsett ljusförhållande, vilket många stolpskott använder, även på Volvo...

#g • Uppdaterat: 2017-06-15 22:07
Tomas Björnerbäck

EnAnnanRobban: Ja, jag noterade en ny XC90 häromdagen som körde med nedsläckta bakljus. Jag blev faktiskt riktigt irriterad!
Samma med en hyr-V60 som vi hade häromveckan, i noll-läge var bakljusen släckta. Helt oacceptabelt!

#h • Uppdaterat: 2017-06-15 22:16
EnannanRobban

Nä i noll-läget skall de vara släckta, men finns ingen som hest anledning att inte använda auto, som för övrigt fungerar alldeles utmärkt!

#i • Uppdaterat: 2017-06-15 22:20
McTar

Subaru har ju tom ett "auto"-läge där ljuset inte är automatiskt. Helt logiskt eller hur!?
Som Thomas B skriver skall släpvagnar alltid ha bakljusen tända.
Nu kör jag Volvo med ljusrelä (vilket snikbilar saknar) så der är inte ett problem, men bilen skulle kunna känna av om det är ett släp kopplat till bilen. Backsensorn slås av automatiskt när jag har släp kopplat, så det vore inte allt för svårt att "bygla" den signalen så att ljuset tänds.

#j • Uppdaterat: 2017-06-15 23:15
LeifV

Min högst ovetenskapliga undersökning pekar på att 95% av Toyotabilarna har defekta bakljus, 3% VW, 1% Volvo och 1% övriga. Undersökningen till största delen utförd i tunnlarna/södra länken i Sthlm. I princip varenda gång jag kör där så ser jag en el fler
nedsläckta bilar, och då med Toyotaloggan kryddat med fåtal överraskningar av de övriga nämnda.

#k • Uppdaterat: 2017-06-16 05:54
John2008

Jag ser ganska ofta nedsläckt bakbelysning i mörker och ibland helt nedsläckta bilar dagtid på alla sorts vägar. Har även sett helt nedsläckta bilar kvälls- och nattetid inom tätort, men det är ovanligt som tur är.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.