Nästa artikel
Opels chef slutar
Nyheter

Opels chef slutar

Publicerad 13 juni 2017
Så här glad var vd Karl-Thomas Neumann förra året när han presenterade Opels GT-koncept. Nu slutar han chefstjänsten på Opel.
När slutförandet av PSA:s uppköp av Opel rycker allt närmare kliver Karl-Thomas Neumann ner från posten som vd.
Tidigare i år blev det klart att PSA-gruppen med märken som Peugeot, DS och Citroën, köper upp Opel. Affären är så gott som slutförd och i och med det slutar Opels vd Karl-Thomas Neumann. Han ersätts av ekonomichefen Michael Lohscheller.
– Det var ett svårt personligt beslut att välja att inte fortsätta med Opel/Vauxhall-teamet när det övergår till PSA-gruppen. Jag är stolt över vad vi har åstadkommit och är säker på att flytten till PSA kommer att göra Opel/Vauxhall till ett starkare och ännu mer framgångsrikt företag i framtiden, säger Karl-Thomas Neumann.

Nyhetsbyrån Reuters spår att nästa karriärsdrag för Neumann blir att gå tillbaka till gamla arbetsplatsen Volkswagengruppen. Uppdraget skulle kunna vara att leda Audidivisionen, där nuvarande chefen Rupert Stadler fått en hel del kritik för sitt hanterande av dieselskandalen.

Diskutera: Hur tror du att Opels framtid i PSA kommer att bli?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-06-13 12:58
Raphael

N-iklas. om många uppfattar Opel som ett diffust varumärke med ett diffust modellutbud och om det har "tjatat om under väl 20 års tid" så kanske det ligger något i det som människor ser här och att det kan vara en av förklaringarna till att Opel inte lyckas på marknaden och fortfarande förlorar en massa pengar. Ja de har Corsa och de har Astra och de går bra, och nya Insignian vet vi inget om än. Men om vi tar småbilarna så är det ju en röra. Tre småbilar till snarlika kundgrupper. Adam, vad är det? Utseendemässigt ser den ut som en Audi A1. Och se på Karl, den har ju helt annan stil än Corsa och Adam. Och Corsa ser annorlunda ut än Adam och Karl. Det är som tre olika utvecklingsavdelningar... Det är klart köparna förvirras.

Problemet är att Opel försöker nå så många som möjligt vilket gör att de inte når någon till slut. Det behövs åtstramning, slimning och en tydlig profil. Ett tydligt varumärke skapas inte av att ha olika modeller med olika profileringar där man blandar högt och lågt i stilar. Kunderna märker att det saknas riktning när företaget spretar åt olika håll samtidigt.

Det finns en tanke om att "göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett nytt resultat, är vansinne". Opel behöver ändra riktning nu än den riktning de haft. Titta på PSA, de stramar åt, de slimmar modellutbudet och skapar tydlig skillnad mellan varumärken. Och du känner igen en Peugeot från den minsta till den största och igenom, du känner igen en Citroën, DS... De stramar åt för de har insett att varumärkets tydlighet skapas genom tydliga produkter.

Opel behöver identifiera vissa kärnvärden som de ska arbeta efter, inte att försöka få med så många ingredienser som möjligt i samma kaka för ingen vill ha den kakan. Det gäller att välja ut några ingredienser för att skapa sin egen smak. Och jag tror faktiskt att Tavares kan hjälpa Opel med det, på det sätt som nu sker hos övriga PSA-märken där varje märke gör sin egen kaka med sina egna ingredienser även om de använder samma kakbotten men av samma kakbotten kan man göra många olika kakor, hitta en enhetlig stil för varje varumärke. Det är inte kakbottnen som påverkar kunderna vilken kaka de köper, utan det är fluffet och ingredienserna och smaksättningen ovanpå.

#c • Uppdaterat: 2017-06-13 13:33
trasten

Nu blev jag sugen på fika!=)

#d • Uppdaterat: 2017-06-13 13:35
Raphael

Inte långt kvar nu tills klockan är 15! :)

#e • Uppdaterat: 2017-06-13 13:46
N-iklas

Tyvärr era förklaringar är för mig bara ord, det säger mig ingenting.
Ni har ingen motivering eller förklaring i vad ni säger, era argument är inte rimliga och går inte att få ut något förnuftigt ur.
Ni verkar inte veta varför ni tycker som ni gör och när ni ska förklara blir det...

Jag kan bara tolka det som att ni menar att människor ser bilar som en religion och den religion som inte har ett väldigt enkelt budskap har svårt att få anhängare.

Jag ser inte bilen som en religion och därför förstår jag inte sådana argument.

#f • Uppdaterat: 2017-06-13 13:57
saabnisse

N-iklas, "Jag ser inte bilen som en religion och därför förstår jag inte sådana argument."
Det var ett besynnerligt uttalande för att komma från dig!
Du har väl varit Överstepräst för Opel sedan tidernas begynnelse?

#g • Uppdaterat: 2017-06-13 14:39
Raphael

N-iklas jag försökte mig på en förklaring för det jag uppfattar, och om du inte ser det som rimligt eller förnuftigt ja då är det upp till dig. Nej jag tror inte att människor ser bilar som en religion. Jag försökte prata om vikten av att ha ett tydligt varumärke, en tydlig riktning och att vårda det. Opels varumärke är splittrat genom ett fragmenterat modellutbud, kanske tydligast genom småbilsutbudet som pekar i olika riktningar samtidigt, och där modellerna saknar ett gemensamt designspråk. Opel har ingen USP, inget unikt - inte som marknaden förstår även om du N-iklas har andra uppfattningar om det så ser inte marknaden de värdena du vill lyfta fram. Inte i dagens bilar. Några modeller behöver axas (läggas ner), slimma programmet, skippa marknadssegment där man tjänar för lite pengar. Ett stort problem är Opels design, bilarna ser för snälla ut (för mesiga)... De ger inget avtryck.

#h • Uppdaterat: 2017-06-13 15:35
Roy J

Opel har på den här sidan millennieskiftet haft ett av marknadens bästa rostskydd, generellt haft bra vägegenskaper och utrymmen. Utseendet har varit helt ok, men kanske utan att sticka ut. Men det kan man väl knappas säga om det mesta inom VW-koncernen heller. De ger ett lite mer robust intryck, kanske, men knappast upphetsande. Men det gäller väl alla tyskarna. Audi har haft sin missklädsamt stora käft, men i övrigt varit ganska slätstruken. Mercedes har spejsat iväg med sidoveck på alla ledder och överarbetade fronter och först nu fått till mer smakfulla linjer.

Nu har Opel nya modeller med kvalitetslyft och med snygga linjer – och då ska de dödförklaras?
De håller en betydligt högre kvalitet än GM:s övriga sortiment. I vanlig ordning väljer GM att snåla istället för att satsa. Jag undrar hur det kommer att hålla i längden.
Vi får se hur Opel klarar sig under franskt tak.

#i • Uppdaterat: 2017-06-13 15:37
Highlander

Hacken #5: Om det nu handlade om asiatiska fordon, varför ser då försäljningen i resterade Europa helt annorlunda ut än i Sverige ?!
Man säljer ju asiater även där, så varför började Sverige att skilja ut sig så mycket försäljningsmässigt ?!
För att hitta svaret får du titta specifikt på Sverige, vad som hände här efter den tiden du nämner, och då nergången började här i Sverige.

#j • Uppdaterat: 2017-06-13 16:07
Raphael

VW gjorde en klassresa uppåt samtidigt som de erbjöd Skoda och Seat till lägre priser och köpte sig marknad. Opel hamnade i kläm, man kan väl undra varför Opel hamnade mer i kläm än Ford som är dess närmaste konkurrent - men Ford har bilar som sticker ut på ett annat sätt, designmässigt. Och många tycker de är körglada med fin komfort. Men Ford har också haft floppar absolut och varit riktigt illa ute.. Fiesta och Focus är storsäljarna i Europa, det övriga programmet har lyckats sisådär och B-Max var en rejäl flopp... Men Opel har haft det ännu värre. Bra priser och roligare design från koreanerna har gjort att de lyckats. Sen är det ju Opels mindre segment som säljer bäst, men Sverige är inget småbils land utan ett storbilsland så det har ju blivit en nackdel för det mindre segmentet... Och de tidigare årgångarna av Astra etc var inga höjdare ärligt talat. Kompetenta men tråkiga, slätstrukna. Att Opels kombibilar varit svulstiga utanpå och med sämre utrymmen invändigt än formerna säger har ju också varit illa... Nya Astran är bra, ett lyft jämfört med tidigare men det räcker inte.. och GM har tröttnat. Jag tror Tavares kan ge Opel den åtstramning som behövs och få ordning på modellutbudet. Sen tror jag inte att köpare bryr sig om vart bottenplattan kommer ifrån, bilar köps på utseende och egenskaper inte huruvida bottenplattan delas med andra märken eller inte.

#k • Uppdaterat: 2017-06-13 16:57
N-iklas

Ford Mondeo Kombi har precis samma förhållande i lastutrymmet men ingen har någonsin klagat över det.

Man kan ju undra VARFÖR bilar säljs bara på sådant, det finns orsaker till allt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.