Nästa artikel
Bilfrågan: Tar Volvo smällen?
Bilfrågan

Bilfrågan: Tar Volvo smällen?

Publicerad 9 juni 2017 (uppdaterad 6 november 2020)
Airbagen på frågeställarens Volvo S80 från 1999 utlöstes utan anledning, men Volvo vill inte stå för reparationen.
"Jag tycker att reparationen borde gå på goodwill. Borde inte Volvo, som är berömt för sitt säkerhetstänkande, gå in och ta sitt ansvar?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Utan anledning small krockkudden i min Volvo S80 från 1999. Det hände när jag höll på att vända på en slät och fin väg. Att få dit en ny kudde kostar, enligt en verkstad, cirka 6 000 kronor plus arbete.
Jag har varit i kontakt med Volvo för jag tycker att reparationen borde gå på goodwill. Krockkudden är ju en viktig säkerhetsdetalj. Men Volvo vill inte ställa upp. Bilen har bara trafikförsäkring och försäkringsbolaget ersätter inte reparationen. Borde inte Volvo, som är berömt för sitt säkerhetstänkande, gå in och ta sitt ansvar? Ska man behöva vara rädd för att köpa en begagnad Volvo i fortsättningen?
SOS
 
Svar:
Att krockkudden löser ut utan anledning är en mycket ovanlig händelse, ett enstaka fall. Vi förstår dock att detta måste ha varit en obehaglig upplevelse för bilägaren och det beklagar vi. I fall som dessa finns ingen generell goodwill att använda. Det har aldrig varit något problem som lett till återkallande på grund av krockkuddar i Volvo S80.
Vi tycker inte heller att man ska känna osäkerhet inför ett köp av en begagnad Volvo S80 om man går i sådana tankar.
Annika Bjerstaf, Volvo Car Corporation
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-06-10 07:37
Hackenbush

Eric, efter att garantin gått ut så säger biltillverkarna inte mycket om hållbarhet. att säga hur länge något i bilen förväntas hålla tror jag inte de är intresserade av att säga.

Kommentarerna ovan kan man nog förvänta när ts tycker att han skulle få goodwill på sitt ärende.

#c • Uppdaterat: 2017-06-10 09:29
Eric H

Hacken.. Inte heltense där. Vi talar om en rätt väsentlig säkerhetspryl som bara finns där. Inte mätbar, inte provbar.
Börjar ett hjullager morra, en led glappa eller en drivknut mullra, det är diagnostiserbart och reparationsbart. Men kudden, den bara finns där...
Så en rimlig eststimated lifetime vore nog bra att ha.
Såg faktiskt rätt nyligen en siffra på10 år (tar inget ansvar för denna siffra!!!!) och vore detta sant så finns det ju en ny jättemarknad!
Både för verkstäder och klåfingriga myndigheter...som en ny punkt på bes protokollet, "krockudde för gammal, en 2a..

#d • Uppdaterat: 2017-06-10 13:27
Hackenbush

Inte för att jag har något emot att få veta förväntad livslängd på grejer men man kan nog inte alltid kräva det.

#e • Uppdaterat: 2017-06-10 17:11
Peter Tenglund

Om jag minns rätt så gjorde Volvo för några år sedan krocktester med de äldsta airbagbilarna, dvs volvo 240, 940 och krockkuddarna löste ut gång på gång, därefter beslutade man att sluta rekommendera byte p.g.a. ålder. Man kan alltså lita på att även gamla airbags löser ut. Ang. S80:n, det måste väl gå att montera en begagnad airbag från skroten, det finns gott om S80 på skrotarna. Den sitter med två skruv och en kabel, man byter den på 10 minuter om man är lite händig. Kan tänka mig att den skrot tar 300-500 kr för en airbag. Annars, kör utan airbag. Herregud, innan 1990 hade ingen airbag.

#f • Uppdaterat: 2017-06-10 18:12
trasten

Kan det inte bli svårt att besiktiga utan fungerande airbag? Tror förövrigt att man inte kan köpa begagnade airbags på skroten. Jag har iallafall aldrig hör talas om det.

#g • Uppdaterat: 2017-06-11 06:00
Styrbjörn

Volvo ska självklart betala skadestånd till den drabbade. Detta är ett tillbud som kunde lett till en allvarlig olycka. Även om bilen är 18 år gammal ska den inte vara livsfarlig, är den det ska det framgå i instruktionsboken att livstiden är ex. 15år på bilen.

#h • Uppdaterat: 2017-06-11 07:47
skarj

@sigge
Vem har trott på någon garanti?
Men är det så att det är en gräns för airbagen så skall ju lampan tändas och det skall behövas ett byte för att den skall kunna besiktigas. Säkert många som skulle tycka det blir dyrt för deras gamla bilar, men då skulle inte detta hända. Som någon skrev, händer det nära en folksamling under drift skulle det kunna ses som ett terroristbrott...man kan knappast ha full kontroll på ett fordon under drift där airbagen smäller, samtidigt som en gång är ingen gång, vi vet ju uppenbarligen inte alla fakta om vare sig bilen eller den specifika situationen. Men kan nog just därför tycka att en riktigt undersökning av vad som hänt verkligen vore på sin plats.

#i • Uppdaterat: 2017-06-11 11:56
systembolaget

Hade där varit lite stake i Volvo hade de undersökt kundens kudde, och delgivit kunden orsaken till utlösningen, hur svårt kan det vara.

#j • Uppdaterat: 2017-06-11 12:29
N-iklas

Airbag från skroten?

Nej knappast, men en ny ratt, som ju händelsevis råkar innehålla en ny kudde ja, det borde ju var möjligt.

Men det är nog inte så enkelt, eftersom det uppenbart är fel på systemet, att tro att det endast var ett internt fel i själva kudden är rätt naivt att utgå från med tanke på följderna om man skulle ha fel och felet sitter i den yttre tekniken, då kan ju nästa kudde smälla den också och det i en betydligt mer olämplig situation...

För övrigt är det fråga om vilket teknik som används, det finns nämligen dels den gamla tekniken med en krutladdning som skapar ett giftigt och frätande ämne när den blåses upp och dels en ny teknik från Autoliv som Opel var först med från hösten 1995, hybridkrockkuddar som använder en gasflaska med ofarlig gas för uppblåsningen och en mycket mindre krutladdning, frågan är vilken teknik Volvo använder i den första versionen av S80?
Ekonomiskt spelar det säkert ingen roll men konsekvenserna om kudden skulle blåsas upp blir väsensskilda.

#k • Uppdaterat: 2017-06-11 13:53
Hackenbush

Kostar pengar att undersöka gamla bilar och nu sysslar ju Volvo enbart med premium så en gammal S80 hamnar långt ned på intresselistan.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.