Nästa artikel
Rosttest: Toyota C-HR (2017)
Rost

Rosttest: Toyota C-HR (2017)

Publicerad 9 juni 2017 (uppdaterad 28 augusti 2018)
Toyota C-HR.
Vi hittade tydliga rostangrepp efter bara 200 mil. Läs mer i Vi Bilägares rosttest.
Kaross av stålplåt. Behandling finns i motorhuv, baklucka och dörrar, men samtliga hörn i dessa delar har dålig tätning. Innerskärmar av av filtmaterial bak, av plast fram. Skärmkanterna bak är av gammaldags konstruktion med smutssamlande hylla som kan medföra rost. Trösklarna har nedåtvänd skarv utan tätning.

Mycket plast under bilen, under denna är slitskyddet dåligt och den lackering som finns väldigt tunn. Testbilen hade inte gått mer än cirka 200 mil men vi fann tydliga rostangrepp inne i länkarmarna fram. Hålrum och balkar under bilen saknar behandling, men de flesta skarvarna undertill har bra tätning.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Besiktningen gjordes av Rostskyddsmetoder AB

Testinformation

Betyg rost: 2 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Så här går rosttestet till:

Det är insidan som räknas. En vacker utsida behöver nödvändigtvis inte betyda inre egenskaper av toppklass. Vi Bilägares rostskyddstester bygger på prognoser, en samlad bedömning av hur väl en bilmodell kan motstå angrepp under garantitiden. Som ett viktigt instrument används fiberoptik för att kunna kika in i hålrum och balkar. Märk väl att prognoserna inte inkluderar lackkvalitet som också kan ge rostskador, utan enbart grundskyddet. Framtida lack- eller limsläpp är omöjliga att förutse. Revidering av betyg förekommer om uppföljningar efter några år visar på annat resultat.

Faktorer som påverkar bedömningen:

Materialval. Karossdelar av aluminium och plast ger plus i kanten. Så länge materialet består av stål finns alltid rostrisk.
Konstruktioner. Design med avsikt att bygga bort rostfällor premieras, ju färre skarvar, desto bättre.
Rostskyddsmedel. Förzinkningen (galvaniseringen) nöts ned med tiden, liksom grundlacken. Nötningsskydd och vax i hålrummen ses som en bra gardering.
Tätning. Skarvar behöver limmas och tätas. Hur väl detta har gjorts påverkar bedömningen.
Instängd fukt. Plastskydd som inte håller tätt och filtmaterial/polymerer som binder fukt är en grogrund för framtida angrepp.
Prisklass. Rostskyddsbetygen sätts alltid i relation till den storleks- och prisklass som objektet tillhör. Det betyder att kraven ökar ju högre status och prisklass som bilen har.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-06-09 18:00
Bond

3000 mil, i stort sett problemfritt låter inte övertygande Stoor.
Jag har haft många bilar, som inte heter Toyota och som gått betydligt mer än 3000 mil Helt problemfritt.
Jag har också haft en så där bil som aldrig ska gå sönder, men en dag, märkligt nog på fin nyasfalterad motorväg och i solsken började det ryka blått bakom bilen. Och jag försäkrar att vi inte hade valt en ny påve i bilen ... Strax efter sackar bilen och samtliga varningslampor, alla de man inte vill se lyser i både rött och gult, snyggt men inte roligt.
Toppen, dvs översta delen av motorn hade tydligen ramlat av.

#c • Uppdaterat: 2017-06-09 18:58
GF

Helt ny C-HR har blivit ännu hemsk som rostar snabbt efter bara 200 mil än jag har haft tidigare ägt en Auris modellår 2016 gått över 2000 mil i 1 år och var ingen rost undertill och inte heller främre länkarmarna efter jag varit hos Gör-det-själv-hall hos OKQ8 för att hissa upp och nyfiken hur den ser ut.
Aldrigt mer för mig Toyota!

#d • Uppdaterat: 2017-06-09 19:34
saabnisse

Stoor, ledsen att knäcka dina föreställningar, det finns ingen magisk plåt på Toyota, bara vanlig stålplåt som i de flesta bilar.
Karossplåten kan ha olika legeringsämnen som ökar hållfasthet och pressbarhet. Den ska också ha en sammansättning som lämpar sig för svetsning. Korrosionsbeständighet kommer alltid långt ner på listan över önskvärda egenskaper.
Däremot förvånar det mig över anmärkningen att länkarmarna var angripna. Jag vet inte hur de är utformade på den här modellen, antingen är de smidda och då är korrosionen mest kosmetisk, eller är de av pressad plåt och då är det allvarligt.

#e • Uppdaterat: 2017-06-09 19:39
Världens vackraste man

Vilken skojig design. Det ser ut som att bilen håller på att smälta. I morgon så här dags återstår nog endast en pöl.

#f • Uppdaterat: 2017-06-09 20:13
V8-Power

Nu får ni ge er, den är ju riktigt snygg vilket också syns på försäljningen. Den är en formidabel succé för Toyota och marknader där den inte var tänkt att säljas skriker efter den.

Acceptera bara att smaken är olika.

Jag tycker tex att nästan alla BMW är avskyvärt fula, speciellt GT-modellerna och 6-serien.

#g • Uppdaterat: 2017-06-09 21:28
saabnisse

Jag har kollat och det är pressad plåt i länkarmarna och då är det illa om det rostar så snabbt. Men det går ju att åtgärda med en snabb rostskyddsbehandling, men helt klart är det här en bil som inte är avsedd att användas på våra grymma saltvägar.

#h • Uppdaterat: 2017-06-10 09:52
Peter i Sydney

Det är mycket dåligt då Toyota inte längre är ett lågprismärke. Vi provkörde C-HR innan vi köpte vår Renault Captur men den var otroligt långsam trots att den har har en liknande 1,2 liters turbomotor som Captur. Dessutom är den ca. 65000:- dyrare. Dock rostar ingenting i Sydney så ur den synpunkten hade den nog varit OK.

#i • Uppdaterat: 2017-06-10 20:21
GF

Där bilder på C-HR på höger fram sidorutor ser lite grå prickiga är så konstigt byggd Toyotafabrik att tillverkar till återförsäljare efter okontrollera från fabriken.

#j • Uppdaterat: 2017-06-11 04:48
VW Polo 2012

Om den hade varit dubbelt så dyr så skulle den fått en 1a kanske en nolla, för VI BILÄGARE bedömer fortfarande enligt prisklass, inte så mycket efter hur andra bilar rostar, och här deras förklaring hur dom bedömer. ( Prisklass. Rostskyddsbetygen sätts alltid i relation till den storleks- och prisklass som objektet tillhör. Det betyder att kraven ökar ju högre status och prisklass som bilen har.) Ja det är så konstigt att jag hajar noll !!!!

#k • Uppdaterat: 2017-06-11 05:13
Henrik Berglund

Om den har 12 års garanti för rostskydd kanske man kan anta att Toyota löser detta "efter vägen"?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.