Nästa artikel
Bilfrågan: Hur hinner de?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur hinner de?

Publicerad 8 juni 2017 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren undrar hur alla punkter hinns med på den timslånga servicen. Illustration: Johan Isaksson.
”Bilen lämnades klockan 13.00 och var klar 14.10. Hur kan de hinna gå igenom alla punkter?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag lämnade min Hyundai i20 från 2013 på årlig service. Det kostade 4 355 kronor. Bilen lämnades klockan 13.00 och var klar 14.10.

Hur kan de hinna gå igenom alla punkter: byta tändstift, oljefilter, kupéfilter och bromsvätska? Byta däck gjorde de också, det fick jag betala extra för.
Um Bergström
 
Svar:
Hyundais verkstadsansvarige anser att tidsåtgången för din service är helt normal. Med alla maskiner och hjälpmedel som verkstäderna i dag förfogar över går jobben snabbare. Den årliga servicen omfattar ungefär 30 punkter. Att byta hjul tar ingen extra tid eftersom hjulen ändå tas av när man byter bromsvätska. Att verkstaden ändå tar betalt för det kan man förstås ha synpunkter på…
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Vad betalar du för service och hur lång tid tar det att serva bilen?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-06-08 12:19
trasten

Och görs det sekundsnabbt så får man denna diskussion. Varför inte testa själva hur lång tid det tar att kolla alla punkter? Ni kanske blir överraskade.

#c • Uppdaterat: 2017-06-08 12:47
Hackenbush

Kan väl knappast ta längre tid än det gör på besiktningen och där gör de kontrollerna snabbt.

#d • Uppdaterat: 2017-06-08 13:33
Henrik M

Man måste tänka på att mekanikern har alla verktyg framme, reservdelarna framme och en bra lift, de har gjort detta ett antal gånger tidigare och de flesta kontrollpunkter är bara okulärbesiktning. Tror faktiskt utan att sticka ut hakan för långt att de flesta normalhändiga skulle klara byta olja, filter, kupefilter och tändstift samt kika över att allt fungerar på en timma under samma förhållande....

#e • Uppdaterat: 2017-06-08 13:33
Tvärnit

Det känns lite som att jag agerar som djävulens advokat för visst förekommer det fusk men att märkesverkstäderna har så väl inarbetade rutiner och lämpade verktyg så att det ska inte ta någon större tid, ja det är ju inte bara en bil per dag som det gäller.
Ett exempel att byta lampa höger fram Volvo V70 typ 2005:a. Märkesverkstaden gör detta på 3min för de vet hur, annan verkstad går regel in via fronten ett jobb som tar en timme och mer, kostnaden blir i typ den samma.
Jag klandrar inte dem som besitter vetskap och rutiner och att de tar betalt för detta för om jag tänker..min bil blir åtgärdad på bästa sätt före att någon sitter på omvägar o plockar isär på känn alltså onödigt många moment för att dem inte vet bättre.

#f • Uppdaterat: 2017-06-08 16:28
adzam

Pluggar dom inte bara in datorn och ser vad som är fel å fixar det som är nödvändigt

#g • Uppdaterat: 2017-06-08 18:24
S-E S

Jämfört med tiden det tar att serva en rallybil är detta snigelfart. Skaplig timkostnad?

#h • Uppdaterat: 2017-06-08 18:35
Focus

Kommer mig osökt att tänka på de som gjorde service på VW 1200. När man tog kompressionstesten tog man av tändstiften på ena sidan alltså för två cylindrar, gjorde 4 tester och eftersom det var samma gäng som enbart sysslade med detta, tjänade man in tiden för kafferasten vilken man inte var berättigade till vanligtvis.

#i • Uppdaterat: 2017-06-09 17:01
Henrik-Andersson

Som många redan påpekat så är de flesta punkterna till för att det ska se "matigt" ut på pappret, det blir lättare att fakturera 4500 kr då !

Jag tror att det viktigaste blivit gjort, olja och filter. Huruvida bromsvätskan hunnit bytas är svårt att sia om. Men de har jobbat snabbt i så fall. Jag menar att det tar 10 minuter att bara köra in bilen och hissa upp den. Plocka av däcken tar 5 minuter till om man jobbar snabbt, sedan ska motorolja och filter bytas (15 minuter) och sedan ska de nya däcken på samt bilen hissas ner. Naturligtvis har någon annan tagit hand om de utslitna däcken samt monterat de nya däcken på fälgarna. Men det är ändå raskt marscherat att seriöst gå igenom 30 punkter till på den halvtimmen som blir över.

#j • Uppdaterat: 2017-06-09 19:46
LeifV

Blir intressant att se vart verkstäderna tar vägen när de här överdrivna "gratispengarna" försvinner med elbilen... att ta 4500 kr för att byta kupefilter och kolla några lampor lär knappast hålla.

#k • Uppdaterat: 2017-06-10 07:51
Hackenbush

Var lugn Leif, de kommer på andra servicepunkter på elbilar som ger samma pengar som service gör idag

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.