Nästa artikel
Musk lämnar Trump efter klimatavhopp
Nyheter

Musk lämnar Trump efter klimatavhopp

Publicerad 2 juni 2017
Elbilstillverkaren Teslas vd är inte längre rådgivare till USA:s president efter beslutet att lämna miljöinriktade Parisavtalet.

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#12t • Uppdaterat: 2017-06-07 16:56
Roy J

Det har de senaste decennierna diskuterats och argumenterats hit och dit om hur stor påverkan mänskligheten har på utsläpp och miljö. Bortsett från några få, nitiska tvivlare, råder nu konsensus – ja, vi påverkar vår värld. Mycket.

Kina står för utan jämförelse de största utsläppen, men de har nu minskat drastiskt. Vem kunde tro det?
Kina och Indien är de länder som satsar mest på solenergi. Per capita släpper USA ut omkring tio gånger så mycket som Indien. Då har USA ändå världens största BNP.
Den snabbaste ekonomiska tillväxten sker i Indien och Kina.

Har Trump någon vilja att minska utsläpp och satsa på framtida tekniker?
Frågan är väl närmast retorisk.

#12u • Uppdaterat: 2017-06-07 17:24
Swemba

@pinjong, koldioxid är bara en av flera växthusgaser och utgör mindre än 0,04%. Den viktigaste är vattenånga.
Att mer koldioxid ger varmare klimat är på intet sätt ett kausalt samband. Påståendet stämmer hyfsat i teorin (även om betydelsen kan diskuteras) men i praktiken lika dåligt som att mer vattenånga ger varmare klimat. Bortser man från molnbildning, solaktivitet, jordens albedo och växtlighetens utbredning osv, så fungerar klimatmodellerna kanon. Men i praktiken har de visat sig värdelösa. Att en ökning av CO2 från 0,03 - 0,04% i atmosfären skulle vara vår tids största hot är enfaldigt löjligt.

Det vi borde vara oroliga för är avskogningen och överbefolkningen, inte fossil förbränning.

#12v • Uppdaterat: 2017-06-07 19:01
Swemba

@Roy J, Hur många vetenskapliga rapporter har du läst? Har du överhuvudtaget läst något som publicerats av forskare i ämnet, eller förlitar du dig helt på politiker och kvällspress som de flesta andra?

#12w • Uppdaterat: 2017-06-07 23:03
A.L

Axa; mig veterligen så diskuterade vi tidigare konsumtion av bilar. Och visst finns det andra sätt att bestämma produktionen på än via kundernas efterfrågan. Bland annat femårsplanerna har ju prövats, dock med klent resultat. Så fortfarande kvarstår att du ännu inte visat hur någon centralt kan avgöra mitt behov av SUV/fyrhjulsdrift bättre än jag själv. Den nöten återstår för dig att knäcka.

MVH AL

#12x • Uppdaterat: 2017-06-08 13:20
Focus

Det är snart kö på dem som vill lämna pajasen Trump. Det gäller att skynda sig så de inte blir fastkedjade för att han skall inte skall bli ensam kvar.

#12y • Uppdaterat: 2017-06-08 15:02
pinjong

@Swemba. De där Klimatupplysningscitaten ger jag inte mycket för. "Koldioxid är bara en av..." och "mindre än 0,04%". 400 ppm brukar man normalt skriva. Hur många ppm är acceptabelt då, undrar man? 500ppm, 1000ppm eller 9999 ppm. Vi talar ju fortfarande bara om en (1) av många växthusgaser och fortfarande bara om mindre än en procent. Inte mycket att bry sig om såvida man inte översätter ppm-talen till temperatur. Två graders höjning motsvarar knappt 600 ppm. När ska man börja bli orolig?

Sedan läser vi att Trump inte tycker att USA har råd att vara med i Paris-avtalet och samtidigt vill han öka försvarsutgifterna med 20%. Då ska man veta att försvarsbudgeten innan Trumps höjning äter upp mer än halva totala budgeten och ligger på ca $600 miljarder...

#12z • Uppdaterat: 2017-06-08 17:04
Axa

AL
En grön riksdag skulle kunna besluta att det är slutkört med 4WD och bilar tyngre än 1500 kg. Lite som Trump fast tvärtom... och i såfall till förtret för dig. Men jag antar att du accepterar ett sådant demokratiskt beslut?

#130 • Uppdaterat: 2017-06-08 21:37
Swemba

@pinjong, det är inga "Klimatupplysningscitat". Varför skulle det vara fel att skriva ut CO2-koncentrationen i procent? Förutom att det får din alarmistiska agenda att framstå som mindre alarmerande, då förstås. Att linjärt översätta CO2-koncentrationen till temperaturhöjningar som du gör har absolut INGET stöd inom vetenskapen. Faktum är att jag inte sett ens de mest rabiata alarmisterna dra sådana paralleller .. förens nu. Väder och klimat är så enormt mycket mer komplicerat än vad du och andra försöker få det till.
Vi har historisk haft betydligt varmare klimat än idag samtidigt som CO2-halterna varit lägre.

#131 • Uppdaterat: 2017-06-09 00:02
pinjong

Swemba, visst har det funnits varma perioder i jordens långa historia där inte CO2 varit den direkta orsaken. Ingen klimatforskare har hävdat något annat. Orkar inte redogöra för alla dessa nu men forskare har noggrant kollat upp dem och funnit att de i vår tid inte förklarar den snabba uppvärmning som nu sker. Därav alarmen. Att klimatforskning är komplicerad och meteorologi kanske i ännu högre grad, innebär inte att den samlade forskningen inte har ett hyfsat grepp om vad som händer. Människor som Trump kommer förmodligen aldrig ens vilja förstå det de finner ogripbart och därmed ointressant.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.