Nästa artikel
Bilfrågan: Är laddhybrid lämplig?
Bilfrågan

Bilfrågan: Är laddhybrid lämplig?

Publicerad 30 maj 2017 (uppdaterad 31 maj 2017)
Frågeställaren kör oftast sträckor på 50 mil i taget till större delen på motorväg och undrar om en laddhybrid lämpar sig för den typen av resor.
”Den vanligaste resan är på 50 mil med 40 mil motorvägskörning. Blir det inte då så att bilen kommer att dra mer bränsle än typ en vanlig bensindriven bil?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag funderar på att köpa en ny bil inom en nära framtid. Ett bilköp är ju en kompromiss mellan en massa saker, ekonomi, miljöpåverkan, utseende, kvalitetsrykte, formgivning, egna erfarenheter av tidigare bilar och så vidare.
För ett tag sedan var jag inne på att det av miljöskäl måste bli en laddhybrid, men sedan började jag fundera. Av min årliga körsträcka på cirka 2 200 mil är åtminstone 75 procent landsvägskörning och den vanligaste varianten är en resa på drygt 50 mil med drygt 40 mil motorvägskörning. Blir det inte då så att bilen kommer att dra mer bränsle än typ en vanlig bensindriven bil? Visserligen drar bilen ingen soppa de tre, fyra första milen, men sedan ska den ju släpa på den extra vikten av elmotor och framför allt batteri i drygt 45 mil.
Håkan
 
Svar:
Med ditt körmönster är nog en laddhybrid inte det bästa valet. När den drivs av sin bensin- eller dieselmotor är förbrukningen jämförbar med en vanlig bil. Vikt kostar bränsle och hybridsystemen väger hundratals kilo – en Volvo V60 laddhybrid lägger på sig ungefär 400 kilo. Under ett test som Dagens Nyheter gjorde för ett par år sedan drog en V60 laddhybrid över 0,7 l/mil. Att den angivna förbrukningen för laddhybrider är så pass låg beror på att de körs i en speciell körcykel där stor hänsyn tas till sträckan då bilen går helt eldriven.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Vilken drivlina tycker du att frågeställaren bör välja utifrån sitt körmönster?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-06-01 10:02
LeifV

Hybridbilen är en slags bastard mellan det fossila och det eldrivna. Dyra i inköp, dyra i underhåll och med tveksamt andrahandsvärde när elbilar om några år börjar bli var mans egendom. För stunden perfekta som tjänstebilen för storstaden, mycket stadstrafik med några enstaka långkörningar och med en begränsad och känd brukandetid (3 år), men sedan är nog det här fenomenet slut.

#c • Uppdaterat: 2017-05-30 14:35
milkylainen

En snål liten dieselmotor med 100% förnybar HVO i tanken. Låg förbrukning, helt förnybart bränsle.
Borde lätt komma under halvlitern. Iaf om du tänker marscha närmare 50 mil åt gången.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.