Nästa artikel
Elbilar tär på miljön
Nyheter

Elbilar tär på miljön

Publicerad 30 maj 2017 (uppdaterad 30 maj 2017)
Elbilen sägs vara miljövänlig, men tillverkningen av litiumjonbatteriet som sitter i är inte det.
Tillverkningen av litiumjonbatterier till elbilar är en koldioxidbov, visar en ny svensk studie.
Ett av elbilens tunga argument är att den är bättre för miljön än fossilbilar. Men klimatnyttan förtas till viss del i tillverkningen av elbilsbatterier. Det visar en rapport som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort på uppdrag av Energimyndigheten och Trafikverket.

– Elbilar och laddhybridbilar har stora fördelar jämfört med bensin- och dieselbilar, speciellt när det gäller lokala utsläpp och bullernivåer. Men det är också viktigt att titta bakåt och minimera miljöpåverkan i produktionsledet, säger Lisbeth Dahllöf, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

I rapporten har man granskat växthusgasutsläpp och energiförbrukning vid produktion av litiumjonbatterier för lätta fordon. Författarna har räknat ut att en elbil släpper ut 150 till 200 kilo koldioxidekvivalenter per producerad kilowattimme batteri. Det betyder att en elbil med ett 100 kWh-batteri, som exempelvis sitter i Teslas toppversioner av Model S och X, har släppt ut upp till 20 ton koldioxid innan den ens har rullat ur fabriken.

– Resultaten visar att man bör tänka på att inte välja en elbil med större batteri än nödvändigt. För framtiden är det viktigt att produktionen av elbilsbatterier sker så energisnålt som möjligt och med tillförsel av el utan eller med små koldioxidutsläpp, säger Mia Romare, medförfattare till studien.

Forskarna lägger samtidigt in en brasklapp om att siffrorna är baserat på dagens situation och att elbilsbatterier är en teknik i stark utveckling. Siffrorna varierar beroende på batteridesign och det behövs bättre dataunderlag från tillverkarna för mer exakta kalkyler.
 
Diskutera: Vad tycker du om forskningsrapporten?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-05-30 13:50
N-iklas

Istället för att bara utgå från hur det är borde man lägga mer fokus på att ta fram en helt ny batteriteknik.
Dagens batterier är primitiva skämt ur varje synvinkel.
Det finns inga ambitioner, bara pratmakare som Tesla som påstår sig vara värdens åttonde underverk men i själva verket bara kommer med gammal skåpmat.

#c • Uppdaterat: 2017-05-30 14:01
Henrik_gbg

@TonyV, Och hur transporteras metallen till fabrikerna? Stor sannolikhet båt.
Från The Guardien: världens 15 största fraktfartyg släppa ut lika mycket som hela världens fordonspark, eller 760 miljoner bilar. Tänkvärt och definitivt läsvärt!

#d • Uppdaterat: 2017-05-30 14:16
Styggavargen

Men varför producera SUV:s och Pickup ned batterier? Bilarna måste bli lättare och ha lågt luftmotstånd. Istället för en SUV kan man antagligen producera två normalstora vanliga bilar. Jag läste en artikel ifrån USA att övergången till elbilar sätter SUV och Pickup i kläm, och att de ogärna vill byta "ned" sig i storlek på sina bilar. Kanske dags att reglera Biltillverkare hårdare för att kunna möta framtidens miljökrav?

#e • Uppdaterat: 2017-05-30 14:52
EnannanRobban

N-iklas, medan alla andra kliar sig i huvudet och väntar på att det skall komma bättre batteriteknik så gör Elon något istället för att snacka, även om det gör på gammal skåpmat! När ny batteriteknik kommer så bli inte brydd om det är Elon som implementerar det först... Gamla biltillverkare är så fast i sina inkörda hjulspår!

#f • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Lite moment 22 över detta med batterier.

Det behövdes nån som Elon Musk för att få fart på utvecklingen, nu finns det plötsligt stora pengar för batteritillverkarna att hämta, speciellt om de kommer med nya och förbättrade produkter.

Nej Elon Musk uppfann inte hjulet en gång till men han fick upp farten på det igen.

#g • Uppdaterat: 2017-05-30 15:58
Tommy Jensen

Då kanske vätgasbilarna är framtiden, eller?

#h • Uppdaterat: 2017-05-30 16:01
mrsandlund

Har man jämfört hur stor SKILLNADEN är mellan el- och fossilbil gällande koldioxidutsläpp eller bara mätt utsläppen för elbilen? Det är ju skillnaden som är intressant i sammanhanget.

#i • Uppdaterat: 2017-05-30 16:14
MagnusS

Inom EU är alla elkraftproducenter hopkopplade via export/import av el till vad man kan likna vid en "eleffekt-bassäng" och all elförbrukning tas ut därifrån. Alla kärnkraftsverk, vind-, sol- våg- och vattenkraftverk fyller på i dammen med allt de kan producera, men det räcker inte, utan dammen måste ständigt fyllas på med el från fossilbränslekraftverk. Ständigt!
Detta innebär att varenda kilowattimma som laddar en elbil ökar uttaget från dammen med lika mycket, och denna måste då kompenseras med tillförsel från kraftverk som INTE producerar allt det kan, nämligen ett som eldas med fossilbränsle.
Den dag som i princip INGA fossilkraftverk behövs för att hålla dammen fylld blir det annorlunda, och då kan man tala om att elbilar inte leder till CO2-utsläpp. Men inte innan dess.
Regeringens gynnande av elbilar innebär i praktiken bara att CO2-utsläppen registreras i något annat land inom Europa, medan det registreras som en minskning för Sverige. CO2-halten i atmosfären bryr sig inte ett dugg om hur denna bokföring görs....
Alltså: gärna elbilar, men satsa först och främst på att genom bl.a. kärnkraft få stopp på alla fossilkraftverk.
Det är makalöst att de som utger sig för att vara miljövänner inte begriper hur de viktiga storskaliga systemen fungerar, och sprätter ut pengar på saker som inte spelar någon roll, medan de INTE stöder det som kan göra det, nämligen en moderniserad och vidareutvecklad kärnkraft.

#j • Uppdaterat: 2017-05-30 16:26
Bilräven

Forskningsrapporten är väl vinklad så att sosseregeringen o miljöpartiet kan fixa fram en ny bilskatt. Vi får snart skatta för all miljö utsläpp vid bilens tillverkning också! Så för Tesla ägarna blir det en avgift på 20 ton koldioxid för batteriproduktionen - sen tillverkar man ju resten av bilen också, inklusive däck etc.. Hur många fler ton vill vi räkna på? Dela upp summan per år, så får vi betala i all evighet..
Hur miljövänlig är en Volvo (eller andra icke elbilar) under tillverkning - från ax till limpa? Säkert lika illa där - fast sen förpestar den ju miljön ytterligare varje gång den är igång + alla oljor i motor, växellåda, bromssystem.. Det blir mycket att skatta för Svensson.

Tacka vet jag killar som Musk - genial kille som vågar sticka ut! Och som han lyckas röra om i den traditionella "grytan"!! Det är inte mycket den "grytan" tål..

#k • Uppdaterat: 2017-05-30 18:21
Thomas Sollentuna

Läs gärna de här 2 artiklarna publicerade i Teknikens Värld. Ger lite perspektiv på var utsläppen uppstår, lite intressant att det kan ta ca 15 till 20' mil innan den fossildrivan bilen (med 102g/km co2) har släppt ut mer co2 än en jämförbar eldriven bil. Eller att det bästa ofta är fortsätta köra o vårda sitt nuvarande fossildrivna fordon!
http://teknikensvarld.se/ny-elbil-smutsigare-an-gammal-bensinbil-303747/
http://teknikensvarld.se/elbilars-batterier-paverkar-klimatet-kraftigt-481493/

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.