Nästa artikel
Opel Crossland X – rapport från provkörningen
Provkörning

Opel Crossland X – rapport från provkörningen

Publicerad 19 maj 2017 (uppdaterad 19 maj 2017)
Opel ersätter familjebussen Meriva med en crossover. Vi rapporterar från provkörningen av "franska" Opel Crossland X.

Vi Bilägares reporter Fredrik Diits Vikström befinner sig utanför Venedig för att provköra Opels senaste modelltillskott.

Fredrik, vad är Opel Crossland X för bil?

– Det är ersättaren till lilla familjebussen Meriva. Men det är inte någon utpräglad familjebuss längre. Opel har insett att det så kallade MPV-segmentet håller på att krympa, bilköparna vill hellre ha suv- eller crossover-liknande bilar. Därför skrotar man Meriva och satsar på Crossland i stället.

Vad är första intrycket?

– Jag gillade Meriva och alla fiffiga lösningar som fanns i den bilen. Det var en väldigt praktisk bil som kunde möbleras om efter behov. Crossland är helt enkelt inte lika praktisk. Baksätet är skjutbart, om man betalar 6 900 kronor extra, men inredningen är inte lika smart som Merivas. Å andra sidan är det väl just den här biltypen som många bilköpare skriker efter just nu.

Meriva hade bakhängda bakdörrar. Finns de kvar?

– Nä, de är borta. De var för tunga och dyra att tillverka, enligt Opel. Nu hänger dörrarna som vanligt i framkant. Det bidrar till att Crossland har blivit 200 kilo lättare än Meriva.

Vad skiljer Crossland X från Mokka X?

– Storleksmässigt är det väldigt lite skillnad. Crossland är bara sju centimeter kortare än Mokka. Opel menar dock att bilarna är positionerade helt olika. Crossland är enbart framhjulsdriven, har relativt låg markfrigång och är begränsad till 17-tumshjul. Mokka finns med fyrhjulsdrift, markfrigången är lite högre och den som vill kan beställa större hjul.

Märks det i bilen att franska PSA har tagit över Opel?

– Den här bilen är baserad på teknik från PSA. Själva plattformen, motorerna och växellådorna är franska. Crossland har dock varit planerad i flera år som en del av ett tidigare samarbete mellan PSA och General Motors. Det var ju först härom månaden som GM sålde Opel till PSA.

Vad kommer bilen att kosta?

– Priserna börjar från 179 900 kronor. Då får man en trecylindrig 1,2-liters bensinmotor på 81 hästar och en femväxlad manuell låda. Sedan finns samma motor också med turbo och 110 hästkrafter, den kostar från 189 900 kronor med manuell låda och från 201 900 kronor med automat. Sista alternativet är samma motor fast med 130 hästar och manuell låda, 201 900 kronor kostar den. Bara trecylindriga bensinare med andra ord, ingen diesel. Försäljningen börjar från och med nu och lanseringen blir i sommar.

Läs hela provkörningen av Opel Crossland X i ett kommande nummer av Vi Bilägare. Prenumeranter får tidningen först av alla och till lägre pris.

Diskutera: Vad tycker du om Opel Crossland X?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2017-05-20 10:53
Styggavargen

Hoppas du inte krockar, en bil ifrån 80-90 talet blir mos mot dagens bilar. Även en större och tyngre bil ifrån denna tiden får det nog svårt mot en ny mindre bil ifrån 2010-talet. Men visst, du slipper skatten om det nu ses som en jättestor fördel?

#m • Uppdaterat: 2017-05-20 10:56
N-iklas

Jag har inga illusioner om vad jag kan åstadkomma, försöka kan man ju men det är mer en fråga om att av principiella skäl envist baka huvudet i väggen än att faktiskt tro att man på allvar ska kunna påverka något.

Enda orsaken till att jag inte köper fler bilar är att jag inte har plats för dem därför måste jag flytta och bygga nytt och det gör man inte på 5 minuter om man har de krav jag har.

Dessutom är det extremare att ha en gammal bil än en ny, det är ju de gamla bilarna från 80 och 90-talet de flesta tycker är de sämsta Opel som någonsin funnits, alltså är det mer provocerande att ha just en sådan.
Och det passar mig utmärkt.
Alldeles bortsett från att den är fri från alla moderna dumheter som är till förtret för flertalet.
Jag skulle ändå bara köpa en Omega eller Vectra i första hand ändå.
"Gamla"Insignia skulle jag använda som stridsfordon på farliga vägar, inte som en vardagsbil.
Den nya Insignia är rätt frestande men jag vet inte hur det är med midjelinjen och sitt höjden, annars är det Zafira och nya Mokka, men det hjälper ju inte om man ingenstans har att parkera dem.

#n • Uppdaterat: 2017-05-20 10:56
Peter E

Ähh, Styggavargen. Det vet du väl att Opel är de mest välbyggda/säkra bilar som någonsin gjorts/görs.
En Opel från 80-90-talet är i klass med senaste Volvo, MB.
Om inte bättre. ;-)

#o • Uppdaterat: 2017-05-20 11:08
N-iklas

Ja jag bryr mig själv inte så mycket om krocksäkerheten i min egen bil när den är så gammal.
Jag kompenserar det med att köra därefter, inga risker.
Jag privat och personligen avskyr allt moderna bilar har.
Jag drömmer om en enklare tid då det inte ens fanns datorer.

Jag kan gå ut och fixa vad som helst på bilen, jag vet allt och står aldrig handfallen, fast det underlättas förstås av att det aldrig är några konstiga fel, det är underbart att inte vara beroende av korkade verkstäder.

#p • Uppdaterat: 2017-05-20 11:22
N-iklas

Om man vänder på ämnet och ser denna Crossland som en bil vilken som helst - så som i varje fall de flesta gör, som en Fiat, Suzuki, Kia, Renault eller varför inte just precis vad den är, en ny modell från PSA...
DÅ blir det något helt annat än om man som jag ser på den som om det var en Opel.

Är det ingen Opel, då är det plötsligt en mycket bättre bil, därför att då behöver den inte uppfylla en mängd krav som faller bort, de övriga är inte bättre de och därmed är denna inte heller sämre.

Den har som alla säger en omfattande utrustning, har bra utrymmen, är inte sämre att köra eller åka i än någon annan, PSA 3-cylindriga motor får vanligen alltid bra betyg och i jämförelse med andra är inredningen förstås betydligt angenämare utformad.

Ser man den enbart för vad den är och inte som om den skulle vara en Opel blir det en helt annan sak.

#q • Uppdaterat: 2017-05-20 12:29
Highlander

Raphael #16: En lögn blir inte sanning för att man upprepar den hela tiden.

Teknikens Värld: "Stolarna i Mokka hör till testets bästa, här sitter alla i testlaget bra."

"Betyg komfort: 8 - Riktigt bra stolar och bra stöt- samt ljudkomfort"

#r • Uppdaterat: 2017-05-20 13:34
N-iklas

I vi bilägares senaste test slog Mokka Årets bil P. 3008 och fick mycket fina betyg rakt igenom.
Slog den den som är toppmodellen i programmet borde det inte vara några problem med denna.
En gammal bil som vinner över en ny är alltid speciellt.

#s • Uppdaterat: 2017-05-20 13:54
Raphael

Higlander du läser mina inlägg dåligt. Jag har inte yttrat mig om stolarna.

#t • Uppdaterat: 2017-05-20 14:04
Raphael

N-iklas, du glömmer att den 3008 som testades var den dyraste i programmet (GT Line). ViB tar in priset när de rangordnar. Det är ingen hemlighet att Action och Allure är mer prisvärda och bättre köp än GT Line. GT Line har högst värdeminskning, högre förbrukning genom för stora däck, högre skatt, försäkring. Den förlorar helt klart. Om ViB istället hade testat Action eller Allure så hade 3008:an vunnit testet. 3008 är klart rymligare än Mokkan, har lägre förbrukning, lägre driftskostnader och en bättre kombination av fjädringskomfort och vägegenskaper än Mokkan - om ViB hade testat Action eller Allure som har lägre vikt, lägre pris, mindre fölgar och däck, lägre förbrukning, lägre värdeminskning och skönare fjädringskomfort än GT Lime.

#u • Uppdaterat: 2017-05-20 15:56
Styggavargen

N-iklas, du tänkte som jag i början. Man kan köra runt med en lättare bil för att jag kör bra. Problemet med tankesättet är att även en rattfull kan köra en XC60, eller hur? Jag tror inte så många retar upp sig på att du kör runt i en gammal Omega som släpper ut en massa skit, än värre än när man dagligen ser folk köra runt i sina 2 tons SUV's... när klimatet är rent åt fanders, svalbard regnar det och här i Skåne fryser man i mitten av Maj. Det retar jag mig mycket mer på, än att man ser någon i en gammal standard bil ifrån 80-90 talet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.