Nästa artikel
Dyrare att besikta bilen
Nyheter

Dyrare att besikta bilen

Publicerad 16 maj 2017
Förra året steg priset för att besikta en personbil med 9 procent. Det är högre än prisutvecklingen i resten av samhället.
Sedan Bilprovningens monopol avskaffades har priserna för bilbesiktningar gått upp, enligt Transportstyrelsen.
Den 1 juli 2010 avreglerades fordonsbesiktningen i Sverige. Transportstyrelsen har sedan dess varje år sammanställt en rapport om vad som hänt med bilbesiktningen i Sverige. Den visar att det har blivit i snitt 9 procent dyrare att besikta en personbil under det senaste året, från genomsnittspriset 408 kronor i december 2015 till 446 kronor i december 2016. Denna ökning är högre än konsumentprisindex (KPI). Transportstyrelsen har också kommit fram till att det inte har blivit färre besiktningsstationer på landsbygden de senaste sex åren, något som det fanns farhågor för innan avregleringen.

– I dagsläget ser vi inga skäl till oro vad gäller tillgängligheten till besiktning i landets glesbygdsområden. Vi ser därför inga behov av att förändra reglerna eller göra andra ingripanden, utan föreslår att marknaden får fortsätta utvecklas, säger Peter Holmlund, utredare på Transportstyrelsen.

2016 försvann ett besiktningsföretag från marknaden, och i nuläget finns tio företag som är ackrediterade av Swedac i Sverige. Största aktören är AB svensk bilprovning med en marknadsandel på nästan 29 procent. Därefter följer Besikta bilprovning med 23 procent och Carspect AB med drygt 11 procent.

Diskutera: Vad tycker du om bilbesiktningens utveckling sedan avregleringen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-05-16 14:28
Styggavargen

Kom igen, utbudet av bilar som kräver besiktning varje år är begränsad. Klart att priset går upp om aktörerna får svårt att få in tillräckligt med bilar för att köra verksamheten. Detta borde inte vara en avreglerad marknad, utan skulle skötas bättre som det gjordes förr då det mer eller mindre gjordes till ett självkostnadspris.

#c • Uppdaterat: 2017-05-16 15:13
2TT2

@Styggavargen
Du kan alltså lägga till ca 0,066kr per mil till din milkostnad för besiktningen.
Milkostad för bil ligger normalt mellan 30 och 50 kr
Kostade 300kr att besikta 2002 så någon jätteökning av priset har inte skett.

#d • Uppdaterat: 2017-05-16 16:30
Styggavargen

Nä, ökningen är väl i paritet med alla andra prisökningar i samhället? Annars kan vi undersöka hur mycket vi betalar för mycket för våran mat där ICA mm gör miljardvinster!?. Inte mycket att säga, mer än att vi nog kunde skippat avregleringen. Dock hoppas jag att det inte blir mycket dyrare än det är nu, det tar ca 15 minuter att göra besiktningen.

#e • Uppdaterat: 2017-05-16 17:00
Tvärnit

Bara bra mot förr då att lämna in bilen till besiktning var en tråkig historia. I regel så fick man en sk pinne aka idiot som kommit upp sig till besiktningsman, en surkart vars mål vara att göra livet surt för alla enligt jämlikhetsprincipen.
Det var samma med bolaget , ingen lust o fägring stor där heller... Jasså! Han ska ha alkohol minsann! Huhhh! Krånliga människa.. Bitter till kaffet och Beyaz till räkorna! Seså raska på folk står i kö!

När det gäller detta så betalar jag gärna lite mer för att få frihet, mångfald och en god service.

#f • Uppdaterat: 2017-05-16 17:00
Hans Berglund

Var det nån som trodde att bilprovningens priser skulle fotsätta bara med indexhöjning, sen så skickar bolagen ut påminnelse om besiktning flera månder för tidigt så ser man inte upp med besiktningsperioden så kan man gå på en nit, och få besikta flera ggr. samma år

#g • Uppdaterat: 2017-05-16 17:14
StBa

Ganska naturligt att prishöjningen går snabbare än KPI, man ska ha i åtanke att nu är det 10 företag med styrelser som ska ha arvoden, Vd som ska ha lön, en massa adm personal, utrustning, reklamutgifter mm. Och transportstyrelsen gör som tex energimyndigheten, stoppar huvudet i sanden.

#h • Uppdaterat: 2017-05-16 17:21
Styggavargen

Jag hade gärna sett att staten haft kvar besiktningen, för att det troligtvis varit billigare för oss bilägare. Men samtidigt, det ligger lite i vad Tvärnit säger i #14. Nu får man bara hoppas att konkurrensen fortsätter så att prisökningarna uteblir. Som kund blir man uppvaktad med en massa reklam och "förbokade" tider mm. Och som nästan alltid, erbjudanden gäller nästan aldrig till de låga priserna, det finns alltid en hake.

#i • Uppdaterat: 2017-05-16 18:48
Santos

Vinster i välfärden Måste kosta. Vadå, det drabbar mest de fattiga :-)

#j • Uppdaterat: 2017-05-16 18:56
Andersson_2

Vadå prishöjning. Jag måtte haft tur.Fick erbjudande från Carspect, besiktning för 295kr om man bokar o betalar på nätet. Klockrent, tid nästa dag, 5min resväg. Allt klart på 16min.

#k • Uppdaterat: 2017-05-17 05:44
Leif Kavander

Nyttjade ett erbjudande från Carspect Haninge Vendelsö, besiktigade Mazdan för 297 kronor som betalades på plats.
jodå, bilen gick igenom på sin första besiktning, kaffe fick jag också.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.