Nästa artikel
Bilfrågan: Varför kopplar inte Mercan?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför kopplar inte Mercan?

Publicerad 15 maj 2017
Frågeställaren kan inte koppla sin smartphone till Mercedes infotainmentsystem.
”Telefonen finns inte i Mercedes mobilregister, trots att den varit ute på marknaden i över ett år. Vad kan jag göra?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har just blivit förärad en smartphone (Lumia 650) av mina barn. De valde just denna telefon eftersom jag skulle känna igen Windows 10 som jag är van vid från min dator. Rätt tänkt. Men min Mercedes vill inte kännas vid denna UFO! Telefonen finns inte i Mercedes mobilregister, trots att den varit ute på marknaden i över ett år. Windowstelefoner är ju visserligen inte så vanliga, men ändå.
Jag har varit i kontakt med Mercedes Sverige men de har ingen aning om när eller om denna uppgradering kommer att ske. De har skickat mig en lista över vilka telefoner som är ”godkända” och där finns Lumia 640 med men det hjälper ju inte mig. Vad kan jag göra?
Claes B
 
Svar:
Jag har full förståelse för att det kan upplevas frustrerande. Vi har varit i kontakt med fabriken och detta är ett känt problem med den aktuella telefonen. Trots upprepade tester visar det sig att telefonen har stora kompabilitetsproblem för Bluetooth. Att para telefonen med huvudenheten kräver ett mycket stort antal försök och återaktivering efter ”sleep mode” fungerar inte tillfredsställande. Problemet ligger alltså inte i Mercedes enhet utan i telefonen.
Kanske kan det ändå finnas något sätt att komma runt problemet. Kunden är välkommen in till en av våra återförsäljare så ska vi se om det – trots bristerna hos telefonen – går att lösa problemet.
Fredrik Wahrolén, Mercedes-Benz Sverige AB
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-05-15 17:52
Rutger Jönåker

När jag hade Nokia Lumia 1020 med windows 8.1 så bröts ofta Bluetooth-kontakten mellan min V70 och luren. Ofta blev jag då tvungen att starta om luren för att den skulle fungera perfekt igen. Nu har jag en Samsung S7 och Bluetooth-uppkopplingen funkar nu utan problem, så i mitt fall var det tydligt att det var luren som var problemet.

#c • Uppdaterat: 2017-05-15 21:37
Tvärnit

Bra jobbat av Mercedes.
Jag har fått en Lumia 930 och uppgraderade den genast från 8.1 till 10 för att det ska man!
Nej det ska man inte göra för nallen blir bara trött o seg.
Lumia fungerar som den ska med 8.1 och som tur så kunde jag göra en fabriksomställning tillbaka till original status.
WMP stöds i regel enbart upp till 8.1 och då parkopplade våra bilar Opel-14 o SEAT-16 i ett nafs, riktigt bra och en riktigt bra telefon i övrigt med 8.1 operativet.

#d • Uppdaterat: 2017-05-15 22:29
Reverend Benny

Vet inte hur länge du körde med 10;an Tvärnit, men den kan vara seg den första tiden om det är så att du nyttjat mkt av minnet. Det är en hel del saker som sker bakom som äter batteri och kraft, indexering är en av många delar.

Jag uppgraderade min 735;a och upplever tvärtom att min blev både stabilare och snabbare bortsett från 2 st patchningar som ställt till det med buggar (men är man betatestare så är man).
Men vi kör ju alla olika program, HW, minneskort och inställningar så det är svårt att säga vad som kommer funka bra eller inte.

#e • Uppdaterat: 2017-05-15 23:30
Pi

Sen fungerar t ex inte Mobilt bankid med 8.1 så där "skiter" det sig, tyvärr. Min gamle trotjänare, Lumia 925, som f ö fungerade utmärkt, fick aldrig 10 och eftersom Mobilt bankid är ett måste så skrotade den sig själv.

#f • Uppdaterat: 2017-05-16 05:20
L West

Jag har haft en 950XL sen flera månader och den har bara fungerat bättre och bättre med tiden. Beställde en 950 (renoverad, inte en skråma, nyskick!) från Aliexpress åt min fru nyligen, har funkat helt super. Övertog hennes gamla 830 (som reservtelefon) och uppdaterade den till CU. Och den blev helt klart bättre att använda. Nu börjar 10:an vara så som den borde varit från början.

#g • Uppdaterat: 2017-05-16 07:20
Hackenbush

Hur kan man skeppa ut en telefon på marknaden som inte klarar mobilt bankid? Det är ju hål i huvudet.

#h • Uppdaterat: 2017-05-16 07:35
Reverend Benny

@Hacken.
Man har INTE skeppat ut något telefon som INTE klarar Bank ID. Det har lagt av att fungera på ett äldre operativsystem men fungerar om man uppgraderat till senast (WP10)
Tillverkaren av Bank ID har begränsat med resurser.
Att supportera gamla OS som inte supporteras av tillverkaren och har säkerhetshål är det få som faktiskt gör. Speciellt inte när uppgraderingen är gratis.
Lycka till att få Bank ID att fungera på en Android 4.0 eller lägre alt. iOS 6 eller lägre.

#i • Uppdaterat: 2017-05-16 10:27
Hackenbush

Ok Benny, så har man det senaste operativsystemet så är det inget problem? I så fall så är det ingen skada skedd.
Att köra på ett gammalt operativsystem är ingen hjälpt av :-)

Jag startar mobil bankid i telefonen och loggar in med mitt fingeravtryck och det fungerar mycket bra. ingen kod att komma ihåg.

#j • Uppdaterat: 2017-05-16 08:05
Rikard

Ja, jag använder Bank ID på min 650/wp 10. Men fick överge min 920 av den anledningen.

#k • Uppdaterat: 2017-05-16 16:21
Tvärnit

Jo men det är inte mycket värt med Win10 mobile då få tillverkare stödjer detta operativ, till och med Nokia har lagt ned supporten av HERE Drive+ i och med 10 :-(.
När det kommer till bil..så kommer Claes B till detta att han bör gå tillbaka till 8.1. det är det enklaste sättet.

Annars så får man idag en shysst.. asien-tillverkad..Android för rejält under 1000 - lappen, så kommer jag att göra för de är slit o släng produkter men denna Lumia 930 den fick jag och är både road o imponerad av den, den får gå så länge den går med 8.1.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.