Nästa artikel
Bilfrågan: Varför kopplar inte Mercan?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför kopplar inte Mercan?

Publicerad 15 maj 2017
Frågeställaren kan inte koppla sin smartphone till Mercedes infotainmentsystem.
”Telefonen finns inte i Mercedes mobilregister, trots att den varit ute på marknaden i över ett år. Vad kan jag göra?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har just blivit förärad en smartphone (Lumia 650) av mina barn. De valde just denna telefon eftersom jag skulle känna igen Windows 10 som jag är van vid från min dator. Rätt tänkt. Men min Mercedes vill inte kännas vid denna UFO! Telefonen finns inte i Mercedes mobilregister, trots att den varit ute på marknaden i över ett år. Windowstelefoner är ju visserligen inte så vanliga, men ändå.
Jag har varit i kontakt med Mercedes Sverige men de har ingen aning om när eller om denna uppgradering kommer att ske. De har skickat mig en lista över vilka telefoner som är ”godkända” och där finns Lumia 640 med men det hjälper ju inte mig. Vad kan jag göra?
Claes B
 
Svar:
Jag har full förståelse för att det kan upplevas frustrerande. Vi har varit i kontakt med fabriken och detta är ett känt problem med den aktuella telefonen. Trots upprepade tester visar det sig att telefonen har stora kompabilitetsproblem för Bluetooth. Att para telefonen med huvudenheten kräver ett mycket stort antal försök och återaktivering efter ”sleep mode” fungerar inte tillfredsställande. Problemet ligger alltså inte i Mercedes enhet utan i telefonen.
Kanske kan det ändå finnas något sätt att komma runt problemet. Kunden är välkommen in till en av våra återförsäljare så ska vi se om det – trots bristerna hos telefonen – går att lösa problemet.
Fredrik Wahrolén, Mercedes-Benz Sverige AB
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-05-15 08:32
LennartJ

Barnen i all välmening, borde kanske ha gjort en lite större research. Vad är viktigast att kunna använda telefonen till.

#2 • Uppdaterat: 2017-05-15 09:05
Reverend Benny

Denna telefonen såldes med Windows Phone 8.1 för att senare uppgraderats till WP10.
Söker man på nätet så hittar man snabbt att det inte bara är MB som har problem med denna modell utan Lumia 640 verkar vara problem att koppla till BT i många olika bilar från olika tillverkare.
WP10 är ett supertrevligt operativ och det finns andra telefoner med detta OS som fungerar bättre mot BT.

Nu låter det som jag sågar Windows Phone och Lumia och att den suger att köra i BT i en bil, men både Android och iOS har haft och har sina problem. Bästa är att kolla på biltillverkarens hemsida vilka telefoner dom testat sina system med. Det kan ju dock förändras iochmed att säkerhetsuppdateringar släpps löpande som man SKA installera men som förändrar hur BT fungerar.

Så....som lennartJ säger...research är rätt bra, det mesta finns en googling bort.

#3 • Uppdaterat: 2017-05-15 09:30
L West

Hmm... kom inte Lumia 650 med WP10 färdigt installerat?

#4 • Uppdaterat: 2017-05-15 09:37
Dragskottet

Lumia 650 har bara haft Windows 10 Mobile som operativsystem. Det borde ju funka att koppla upp sig med BT. Andra Lumia-modeller har inte sådana problem. Alla Lumia-modeller jag provat att koppla upp med BT till bilar har funkat. Men jag gissar att problemet är att ingen Lumia har Mirrorlink och självklart inte Apple CarPlay eller Android Auto.

#5 • Uppdaterat: 2017-05-15 12:55
Reverend Benny

Fel av mig, Det handlar ju om Lumia 650 inte 640.
Helt rätt, 650 kom med WP10 från start.
Och det är inte helt okänt att BT strular på många av Lumiamodellerna, så det behöver inte handla om mirror link.
Det verkar dock vara väldigt modellspecifikt och vilka patchar man har på sin WindowsPhone10.

Bästa är att ta reda på windows version (build) och kolla om det är något som är känt.
Även om BT känns som något som är "en standard" så är det långt ifrån sant.

Windows Phone 10 är trots sin lilla marknadsdel i allra högsta grad levande och det är mkt kul på gång till telefoner inom Windowsvärlden.

#6 • Uppdaterat: 2017-05-15 13:31
Raywave

Det här problemet finns på fler bilar, vår Outlander vägrar 3 av familjens 4 androidtelefoner. Ingen av dessa telefoner är helt ny, en av dem en Samsung Galaxy S7. En av de vanligaste telefonerna på marknaden. I vår förra bil, en Mazda6, hade vi inga som helst problem med nån av telefonerna. Det är självklart att alla vanliga telefoner ska funka, dock har jag viss förståelse för att Microsofts produkter krånglar, det gör de ju nästan alltid...

#7 • Uppdaterat: 2017-05-15 15:18
Rikard

Kopplade just upp min 650 till en Renault, och det fungerade utmärkt.

#8 • Uppdaterat: 2017-05-15 15:22
Rikard

FD fruns Suzuki vill inte ansluta hennes S6, den tidigare S5an funkade.

#9 • Uppdaterat: 2017-05-15 15:24
Reverend Benny

@Raywave
Och att 3 av 4 Androidnallar inte kan koppla upp sig är inte att krångla? ;-)

Det finns mkt som kan störa och en del programuppdateringar att ladda hem både för infotainment och enheter.
Problemet är att många biltillverkare inte skyltar med detta utan väljer den lättaste lösningen som dom tror löser problemet. Dom gör en "reset" av systemet och tror det löser saker.
Ofta så får infotainment flera uppdateringar, men det är upp till verkstaden att ta reda på om det finns.
På min gamla Seat så bråkade BT rätt friskt, Seat Sverige hävdade att det inte fanns några mer uppdateringar fast att det fanns. Beställde uppdatering från utlandet och flashade på och helt plötsligt så hade jag ett fungerande infotainment som inte hängde sig när min nya iPhone kopplade upp sig mot den.
Säger inte att ovan är en universallösning som funkar för alla, men det är en av många lösningar.

#a • Uppdaterat: 2017-05-15 16:03
Pi

På mina folkor har alla telefoner fungerat (även Win Phone - dock 8.1) att koppla upp hittills (testat upp till Galaxy S7 med Android 7) och inte heller några intermittenta problem. Däremot är det ibland lite strul i Mazdan även om det fungerar den mesta tiden.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.