Nästa artikel
Bilfrågan: Varför tiger Skoda?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför tiger Skoda?

Publicerad 11 maj 2017
Frågeställaren, vars åtta år gamla Skoda Octavia är sönderrostad, vill ha en motivering från Skoda om varför problemet inte kan lösas via rostskyddsgarantin.
”Sparklådan på bilen är helt sönderrostad. Vad kan man göra, när man bara möts av tystnad, när man bestrider generalagentens bedömning?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har problem med min Skoda Octavia som precis passerat 11 000 mil och är åtta år gammal. Sparklådan på bilen är helt sönderrostad och det finns rostskyddsgaranti kvar. Trots detta har jag fått avslag på garantireparation. Jag har krävt en motivering från generalagenten men möts bara av total tystnad.
Konsumentrådgivaren i kommunen säger att jag ska kontakta ARN. Men för det krävs en motpart.
Vad kan man göra, när man bara möts av tystnad, när man bestrider generalagentens bedömning?
Jonas
 
Svar:
Den aktuella Skoda Octavian har kontrollerats av en Skoda-verkstad som bedömde att rostskadan inte omfattas av garantin mot genomrostning. Samma slutsats har Skoda Sverige dragit efter att kontrollerat ärendet ytterligare en gång.
Skoda Sverige har, precis som Skoda-verkstaden, gjort bedömningen att rostskadan beror på yttre åverkan och därmed omfattas den inte av garantin mot genomrostning.
Vi har haft en tät dialog med kunden och rekommenderat honom att vända sig till kommunens konsumentrådgivare för vidare hantering i ärendet om han inte är nöjd med vår bedömning.
Då kunden har köpt bilen begagnad har vi också upplyst honom om att reklamationer enligt konsumentköplagen ska ställas till säljande part.
Erik Gustafsson, Skoda Sverige
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2017-05-11 14:31
liebhaber

Yttre påverkan i det här fallet kan vara att lack och rostskydd har slitits bort av grusspruten från framhjulen och sen har tröskeln börjat rosta. Stänkskydd fram kan nog rekommenderas.

#m • Uppdaterat: 2017-05-11 14:42
mso 1000

Känner att man kan inte säga någon ting om detta och är bilen rost fri i övrigt så är det ju idiot förklaringar här och inte lönt att besvara eller spy galla på ....Man har konstaterat yttre påverkan, Kan vara en skada sedan 6 år som någon fusk lagat eller bara varit in i en hög trottoar kant utan att bry sig i det eller vad som helst egentligen
Men som sagt är bilen ok i övrigt så lägg ner....

#n • Uppdaterat: 2017-05-11 14:43
Klarsynt

Kanske något som borde finnas i tillvalslistan: Extra skydd på särskilt utsatta ställen. Inte bara stänskydd alltså utan typ "Citroen-bulor" som man kan få applicerade på särskilt utsatta ställen. Både kunden och biltillverkaren borde tjäna på det. Inte minst biltillverkaren som både kan ta betalt för det och vid sådana här diskussioner kunna säga: "Ja, men du har ju inte lagt till med skydden, för böfvelen". Kunden tjänar ju också på det i och med att fordonet blir tåligare, både i första och andra hand.

#o • Uppdaterat: 2017-05-11 17:33
Bond

Hände mig också på en knappt fem år gammal bil, rostade som attan och kalla handen från fabrikanten . Vad jag inte visste var att bilen varit krockad och då gäller tydligen inga rostgarantier. Otur!

#p • Uppdaterat: 2017-05-11 17:38
nisseste

Jag har en Skoda Octavia 2010 där det finns främre stänkskydd som standard och dessutom en plastfilm bakom bakdörrarna (precis som på den SAAB 9-3 2000 jag hade dessförinnan). PÅ sparklådan finns det en rejäl extra behandling som skyddar mot stenskott mm.

#q • Uppdaterat: 2017-05-11 19:39
L West

Vi har f.n. Skoda nr 4 och 5, inga rostproblem, inga problem förutom normalt slitage. Regelbunden service förstås. Ser ingen större orsak att byta märke, vi har endast haft bensindrivna bilar, vi värdesätter pålitligheten och struntar blankt i olyckskorparnas kraxande. Och då har den ena Octavian en s.k. problemmotor, 1,4 tsi med kamkedja som borde ha rasat för länge sen. För oss har Skoda betytt problemfritt bilägande och kvalitén har knappast blivit sämre. Men jag kan nog tänka mig att prova på nåt annat märke snart, blir man besviken så går det alltid att återgå till Skoda.

#r • Uppdaterat: 2017-05-11 20:42
nek0

"Shogun
Henrik_gbg.

Håller med om att VIB rosttest är ett skämt. Se vad man skriver år efter år om Toyota och deras rostskydd, men var är alla ägare med deras upprostade Toyota bilar? De borde stå i kö till VIB för reportage med sina bilar vid detta laget efter alla år (ca 20år)av kritik mot rostskyddet. Detta har det gått prestige i för VIB att inte revidera upp Toyotas rostskydds betyg.

https://www.youtube.com/watch?v=ZtIYwld7OoI

:)

#s • Uppdaterat: 2017-05-11 21:29
Ingemar Bohman

Det är ju en VAG bil (bedrägeri företaget) där är förklaringen

#t • Uppdaterat: 2017-05-11 22:43
mso 1000

Vilket jäkla chafs. Har haft skoda sedan 04 och två Securitas bilar som såldes vid 26000. 28000 mil och en 2010a som såldes vid 36000 mil utan några nämnvärda problem och nu nyare octavia och jag har inte sett nåt annat än flyg rost på mina bilar. Skador från föregående ägare som han mörkat vafaan är det att gnälla om. Bara göra om och lacka på och lura nästa gammbils ägare sånt är livet.................

#u • Uppdaterat: 2017-05-12 20:04
Tvärnit

Jaja.. den bokstavstrogne svennen...11 000 mil och bilen ska vara som ny oavsett vad.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.